Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV NOVEMBER 2021


AKTUELLT

Trophy – Lotta Grimborg
Trophy – Lotta Grimborg

Lotta Grimborg får Vistelsestipendiet 2022

Av de ansökningar som inkom fattade arbetsgruppen från Konsthantverkscentrum i samråd med Svenska Institutet i Paris, ett beslut att ge Vistelsestipendiet 2022 till textilkonstnären Lotta Grimborg. Lotta är utbildad på Konstfack och HDK-Valand och är baserad i Göteborg. I sina verk använder hon ofta små glaspärlor och olika broderitekniker för att skapa en berättelse. På senaste tiden kretsar teman kring tävling, rivalitet och moderskap. Hon använder glänsande, skimrande, syntetiska textilier i kombination med sina egna digitaltryckta textilier för att skapa collage, fanor och pokaler.
Läs om juryns motivering här.

Glöggmingel + Visning och Artist Talk

Stockholm • Den 15 december är du varmt välkommen till Konsthantverkscentrum på glöggmingel och Artist Talk! Det bjuds på visning och samtal om material och görande, som arrangeras i samband med medlemsutställningen In the Rough. Medverkar gör curator Matilda Dominique tillsammans med två av de utställande konstnärerna: Sara Elggren och Sandra Lundberg. Du får också träffa Emma Hasselblad, textilkonstnär och vår nya Artist-in-Office, som visar och berättar om sitt pågående arbete.  

När? Onsdag 15 december 16.00-18.00
Var? Konsthantverkscentrum, Bellmansgatan 5 i Stockholm

Ps. Samtalet kommer även att sändas live på via Konsthantverkscentrums instagram.
Läs mer om utställningen In the Rough, här.

Utvalt i Syd till Galleri LUX

Nu rullar Utvalt i Syd vidare från Ronneby Konsthall till Galleri Lux i Östersund. Vernissage lördag 4 december kl.12-16. Förhandsvisning fredag 3 december från kl.18 för medlemmar i JLK och Svensk Form. Utställaren Takao Momiyama närvarar. I utställningen syns 27 verk av lika många utövare, och fem av våra medlemmar!⁠: Jonas Rooth, Åsa Elmstam, Marie Yderland, Caroline Möller, Lotta Kvist.
Läs mer om Utvalt i Syd här.

Välkommen till medlemsträff i Skåne 30/11!

Konsthantverkscentrum arrangerar en fysisk medlemsträff i Malmö, med fokus på Instagram Shop som erbjuder möjligheten att länka upp produktkataloger från sin webbutik direkt till plattformen. Vi gästas av Topvisible som är experter på ämnet samt av fotograf Jenny Brandt Grönberg som berättar om sina erfarenheter av Instagram Shop.
Läs mer om medlemsträffen i Malmö.

Föreläsning med Elin Flognman

Den 6 november var det vernissage för "Il Giardino dei Potatis – resan som inte blev av och samarbetet med en sedan länge död släkting", en soloutställning med Elin Flognman, på Form/Design Center i Malmö. Utställningen är del två i utställningsserien 7 x konsthantverk som är ett samarbete mellan Form/Design Center och Konsthantverkscentrum. Besök utställingen till och med 9 januari 2022.

Den 30 nov kl. 18-21 kan du delta i en föreläsning där smyckeskonstnär Elin Flognman berättar om den aktuella utställningen och sina ingångar till konsthantverket, sitt arbete med form och material och sitt intresse för potatisen.
Anmäl dig till föreläsningen här.

Medlem till Medlem – Kristine Thenman

Du har väl inte missat höstens föreläsningsserie Medlem till Medlem, via Zoom? Om du inte hade möjlighet att lyssna i realtid ligger nu tre finfina videoföreläsningar tillgängliga på vår webbsida under Medlemsnyheter, i inloggat läge. Moa Lönn delade med sig av sina erfarenheter kring offentlig gestaltning, Karin Auran Frankenstein berättade om hur hon tar sig an pedagogiska uppdrag och sist ut var Kristine Thenman som pratade om hur det fungerar att driva webbutik.

Formstark Norrbotten – Regional nätverksträff

Norrbotten • Tisdag 23 november kl. 09.00 – 15.30, anordnar Formstark Norrbotten regional nätverksträff på Kulturcentrum Ebeneser i Luleå. Under dagen får du lyssna på inspirerande samtal med deltagare från projektets produktutvecklingsspår, chans att nätverka och besöka popup-butiken med produkter från Formstark Norrbottens produktkatalog, volym 1. Det bjuds på fika och lunch samt avslutning på Norrbottens museum med en visning av utställningen ”Ett formstarkt Norrbotten”. Deadline för anmälan är 18 november.
Läs mer och anmäl dig här.

Formstark Norrbottens produktkatalog

Den här katalogen visar upp den spännvidd av konsthantverk, slöjd och design som finns i Norrbotten. Produktkatalog volym 1 är den första av flera.
Läs mer och se de utvalda produkterna här.

Massivt intresse för digital portfoliovisning

Intresset för att göra en digital portfoliovisning via Zoom för Sveriges Konstföreningar var stort! Vi har tagit emot 75 ansökningar till sex platser inför den första presentationen. Vi tittar redan nu på att erbjuda fler tillfällen under nästa år, håll utkik!
Läs mer om Sveriges Konstföreningar.


STIPENDIER & BIDRAG

Återstart 2021 – ett tillfälligt kulturstipendium

Västra Götaland • Du som bor i Göteborg kan nu söka ”Återstart 2021”, ett tillfälligt kulturstipendium. Stipendiet ska bidra till kulturens återstart i Göteborg nu när restriktionerna har hävts, och kan sökas av yrkesverksamma konstnärer och kulturarbetare i det fria kulturlivet. De som blir beviljade stipendiet får 50 000 kronor per person. Deadline för ansökan är 19 november, klockan 12.00 mitt på dagen. 
Läs mer och ansök här.

Kultur- och arbetsstipendier m.m.

Västra Götaland • Nu kan du som är konstnär eller kulturarbetare ansöka om kultur- och arbetsstipendium samt gästateljéstipendium från Västra Götalandsregionen. Deadline för ansökan är 15 december.
Läs mer och ansök här.

Helge Ax:son Johnsons stiftelse

Ansök om bidrag från Helge Ax:on Johnsons stiftelse fr.o.m. 1 december. Deadline för ansökan är 1 februari 2022.
Läs mer och ansök här. 

Konstnärsnämnden

Ansök om internationellt utbyte och resebidrag till och med 2 december.
Läs mer och ansök här. 

Byggnads Kulturstipendium

Sedan 1966 delar Svenska Byggnadsarbetareförbundet årligen ut ett antal kulturstipendier. Ansökan öppnar 1 december och har deadline 1 mars 2022.
Läs mer och ansök här.

Stipendium för masar och kullor

Dalarna • Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna har till ändamål att främja vetenskaplig forskning om konsten i Dalarna. Som en del i detta utdelar stiftelsen årligen ett eller flera stipendier till unga blivande konstnärer för deras utbildning. Kravet är att den sökande härstammar från eller bedriver sin verksamhet i Dalarna. Deadline för ansökan är 21 november.
Läs mer och ansök här. 

Konstsällskapet Våga Se

Konstsällskapet Våga Se är en konstklubb som arbetar för att stödja samtidskonsten och skapa en möjlighet för alla att äga och uppleva konst. Överskottet från verksamheten går till deras konststipendier. Nu har du möjlighet att söka stipendier inom kategorin fri konst: Ett stipendium på 10.000 kr och en utställning  i galleriet, samt tre stipendier på 5.000 kr vardera. Deadline för ansökan är 3 december.
Läs mer och ansök.

Kulturfonden för Sverige och Finland

Fonden beviljar bidrag till samarbete mellan Sverige och Finland inom kultur- samhälls- och näringsliv. Tex. aktiviteter inom olika kulturområden som konst, musik, hantverk. Ansökningar behandlas löpande.
Läs mer och ansök här.

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!
Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.


JOBB & UPPDRAG

Koordinator till Konstepidemin

Västra Götaland • Nu letar Konstepidemin efter en koordinator som på halvtid kan ta sig an arbetet med att utveckla och driva det konstpedagogiska arbetet tillsammans med konstnärerna i föreningen Konstepidemin. Deadline för ansökan är 28 november.
Läs mer och ansök här.

Vårdinge folkhögskola söker två nya medarbetare

Stockholm • Utbildningen Konst & Hantverk söker utbildningsansvarig konsthantverkare eller konstnär med erfarenhet av undervisning inom ämnesområdet. Tjänsten är tillsvidare med 50-60% tjänstgöringsgrad och ferietjänst. Deadline för ansökan är 1 december.
Läs mer och ansök här.

Projektledare för offentlig konst

Västmanland • Västerås konstmuseum söker en person som vill driva nya konstprojekt i det offentliga rummet. Tjänsten är på heltid och löper över ett år. Deadline för ansökan är 1 december.
Läs mer och ansök här.

Gustavsbergs Porslinsfabrik – personal till butiken

Stockholm • Butiken på Gustavsbergs Porslinsfabrik utlyser två tjänster till fabriksbutiken: en halvtidstjänst från och med nu och en heltidstjänst med start i januari. Arbetstiderna är vardag och helg. Låter det intressant? Hör av dig till:
marie@gustavsbergsporslinsfabrik.se

Utjämningsbidrag och KuBo

Västra Götaland • KuBo är en bokningssida där fria aktörer, konstnärer och kulturutövare kan söka utjämningsbidrag för konstnärliga verk, produktioner och föreställningar som riktar sig till barn och unga. Bidraget subventionerar barn och ungas kostnad för konst- och kulturupplevelser. Du som blir godkänd för utjämningsbidraget kan också ansöka om att vara med i KuBo - Kultur för barn och unga, Göteborgs Stads bokningssida med kulturutbud för skolor.
Läs mer här.

Kulturkatalogen Väst

Västra Götaland • Kulturkatalogen Väst är kopplat till det regionala arrangörsstödet. I Kulturkatalogen Väst vill man ha in fler projekt från konst- och formområdet. Hela utbudet är granskat och kvalitetssäkrat riktas till barn och unga.
Läs mer om Kulturkatalogen Väst här. 


KURSER & SEMINARIUM

S+T+ARTS

Nu kan konstnärer och konstkollektiv från alla konstområden ansöka om att samarbeta med ett nätverk av experter för att hitta lösningar på sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningar kopplade till teknologisk utveckling. Sista ansökningsdag är 21 november.
Läs mer och ansök här.

KRO håller ekonomikurs für alle

Den 15 november klockan 13-16 hälsar Konstnärernas Riksorganisation välkommen till ekonomikurs för bild- och formkonstnärer. Kursen som är kostnadsfri hålls via Zoom och är öppen för alla bild- och formkonstnärer. Som kursdeltagare kan du ställa frågor till kursledarna via chatten.
Läs mer och anmäl dig här.


OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

Ninfa Salerno Brooch: Survived, 2021
Artist: Ninfa Salerno Brooch: Survived

Amberif Design Award 2022

Tema för årets bärnstensbonanza i Amberif Design Award är ”Amber as a Reward” och deadline för ansökan är 1 februari 2022.
Läs mer och ansök här.

Southern Sweden Design Days 2022

Nu är det möjligt att anmäla sig för att delta i nästa Southern Sweden Design Days som går av stapeln 19–22 maj 2022. Deadline för anmälan är 15 januari.
Läs mer och anmäl dig här. 

Open Call för textilkonstnärer

Oslo • Galleri Soft i Oslo har en utlysning för textilkonstnärer till en separat- eller grupputställning. Deadline för ansökan är 1 december.
Läs mer och ansök här.

Kiruna Snow Festival

Region Norrbotten • Kiruna Snow Festival bjuder in konstnärer att vara med I den årliga snöskulpturstävlingen. Deadline för ansökan är 25 november.
Läs mer och ansök här.


MARKNAD • BUTIK • FÖRSÄLJNING

Julmarknad i Täby

Stockholm • Är du intresserad av att sälja ditt konsthantverk på julmarknaden i Karby gård i Täby kyrkby under någon eller flera adventshelger? Hyra för ett dubbelbord är 1000 kr per helg och kan delas med annan utställare. Dukar finns. Kafeteria alldeles intill. Om det låter intressant – kontakta Johan Cavalli: 
johan.cavalli@gmail.com

Formargruppen, Malmö

Skåne • Intresserad av att exponera dina verk på bästa läge i Malmö? Ställ ut i Formargruppens skyltfönster på Engelbrektsgatan 8, ett stenkast från järnvägsstationen. Hör av dig till Anna Agger på Formargruppen:
anna@agger.se
Läs mer om Formargruppen här. 


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Konstnär: Helena Mutanen Foto: Jan Peter Dahlqvist
Konstnär: Helena Mutanen Foto: Jan Peter Dahlqvist

Verk till utomhusmiljö vid LSS-boende

Blekinge • Nu utlyses gestaltningsuppdrag riktat till utomhusmiljö i nybyggnation av Villa Vik LSS-boende. Upphandlingen avser intresseanmälan av skissuppdrag för konstnärlig gestaltning med möjlighet för beställaren att beställa genomförande av konstnärlig gestaltning utifrån framtagen skiss. Tre konstnärer erbjuds att delta i upphandlingen och erhåller 20000 kr vardera i skissarvode. Genomförandebudget: 140 000 SEK. Deadline för ansökan är 15 november.
Läs mer och ansök här.

Konst till Sandbäcksskolans nya entré

Sörmland • Sandbäcksskolans nya entré behöver muntras upp med konst. Utlysningen gäller inköp av befintligt konstverk. Budget är 270000 kr. Deadline för ansökan är 30 november.
Läs mer och ansök via Konstpool. 

Textila verk med organisk form

I denna utlysning söker Konstpool för uppdragsgivares räkning mindre textila verk med organisk form, gärna skulpturala för hängning på vägg. Priset till kund ska vara max 20 000 kr/verk exklusive moms för en serie om max tre verk. Du kan lämna in upp till 5 verk. Deadline för anmälan är 14 december.
Läs mer och ansök via Konstpool.

Konst till Järvenskolan

Sörmland • Två konstnärliga gestaltningsuppdrag till Järvenskolan utlyses. Deadline för anmälan är 30 november och görs via Konstpool.

Anmäl intresesse:
En nybyggnation av skolan (åk 7-9) där uppdraget är att konstnärligt gestalta en parkmiljö på skolgården.

• Anmäl intresesse:En konstnärlig gestaltning av ett glassprång mellan den befintliga skolan och den nya.

Gestaltningsuppdrag till ny simhall i Uddevalla

Västra Götaland •  Nu finns två konstnärliga gestaltningsuppdrag i Uddevalla kommun som vidareutvecklar Rimnersområdet för idrott och rekreation med en ny simhall. Deadline för intresseanmälan är 10 december och görs via Konstpool.

Norrtälje 400 år – jubileumsskulptur

Stockholm • År 2022 fyller Norrtälje stad 400 år och med anledning av detta planeras en offentlig jubileumsskulptur som på något sätt anknyter till temat. Deadline för anmälan är 27 november.
Läs mer och ansök via Konstpool. 


ÖVRIGT

Logga in – få tillgång till utbildningar m.m.

För att ta del av material som bara är till för dig som medlem måste du logga in på vår webbsida. När du väl är inne kan du passa på att göra iordning din portfolio med bilder, text och länkar till egna webbsidor och sociala medier. Vi är snart uppe i 250 publicerade portfoliosidor.

www.konsthantverkscentrum.se

Delningspool för kulturaktörer lanseras i VG

Västra Götaland • Den 13 oktober lanserar föreningen Returkultur en delningspool för kulturaktörer i Västra Götalandsregionen. Där kan konstnärer, artister, arrangörer och andra kulturaktörer ta del av resurser som föreningen samlat in och dela sina egna resurser med andra inom kultursektorn.
Läs mer om delningspoolen.

Medlemsgruppen på Facebook

Gå med i Konsthantverkscentrums interna medlemsgrupp på Facebook. Här kommer löpande tips om utställningar, stipendier, webbinarier, lediga jobb mm, som kommer emellan mejlutskicken. Du som medlem kan också själv lägga upp tips i gruppen.
Gå in via länken här.


facebookinstagramhomepage

Har du tips på något som du tror att andra medlemmar kan dra nytta av.
Skicka gärna tips till Ida Forss, kommunikatör

ida.forss@konsthantverkscentrum.se

Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2021 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, 
klicka här.
If you don't longer wish to receive e-mails from us.