I förra brevet berättade vi att saneringen av tunnlarna har väckt heta känslor i bygden. Byalaget ställde frågan om saneringen var miljöfarlig och det visar sig att det inte bara var vi som hade frågor om projektet.
Frågor och svar om tunnelprojektet
Staden meddelar att det har kommit så många frågor och synpunkter att de har valt att upprätta ett FAQ- dokument (ett dokument där vanliga frågor besvaras) för ändamålet. Detta skriver Anders Söderberg på Stadsbyggnadsförvaltningen.
Fråga:
Vad använder man för kemikalier när graffiti tvättas bort i tunnlarna i Rydebäck?
Svar:
Saneringen av tunnlarna görs med klotterborttagningsmedel och hetvatten.
Under saneringen har 12 000 liter vatten används. Entreprenören uppskattar att ca25-30 % av alla färgrester har samlats upp för deponi.Alla dessa produkter följer de krav som Helsingborgs Stad ställt vid upphandling av den aktuella entreprenaden och är tillåtna att använda vid aktuell saneringsmetod. Miljökraven är framtagna i samarbete med Miljöförvaltningen.
Fråga:
Vet miljökontoret om vad som sker?
Svar:
Miljöförvaltningen informeras inte vid varje sanering som Stadsbyggnadsförvaltingen beställer av upphandlad entreprenör. Dock är de medvetna om att klottersanering utförs i Helsingborgs Stad och de har hjälpt Stadsbyggnadsförvaltningen med att ställa miljökraven vid upphandling av entreprenaden.
Fråga:
Finns tillstånd för utsläpp?
Svar:
Inga tillstånd krävs för denna typ av sanering med använda produkter och kvantiteter.
Fråga:
Är det meningen att nu när ni fattat beslut att ta bort målningarna i gångtunnlarna att kemikalierna ska ligga kvar på mark osv?
Svar:
Saneringen av tunneln avbröts efter man upptäckt att det var dåligt avflöde i brunnen. Detta åtgärdades samma dag. På grund av det dåliga flödet i brunnen bildades det vattenpölar vilket resulterade i att en del saneringsrester var kvar på marken. Detta städades bort.
Fråga:
Hur tänkte ni egentligen?
Svar:
Mellan åren 1991-1994 målade några ungdomar på tunnelväggen och skrev b.l.a. "Rydebäck". Detta resulterade i en del uppmärksamhet i pressen och blev en uppmärksammad målning. Detta resulterade i att ungdomarna åkte upp till dåvarande Gatukontoret och lade fram ett förslag att måla de två övriga tunnlana i det aktuella området. Detta möte resulterade i att övriga tunnlar sedan blev målade av samma ungdomar.
Under sommaren 2018 tog en av ungdomarna kontakt med Helsingborgs Stad och frågade om han kunde uppdatera dessa målningar som efter ca 25 år fortfarande fanns kvar.
Detta resulterade i att en tunnel sanerades och målades under sensommaren 2018.
Under vintern/våren 2019 planerades in en uppdatering av de två återstående tunnlarna. Detta arbete är nu påbörjat med en sanering av tunnlarna för att ta bort den befintliga färgen innan målningen påbörjas.
Det är alltså samma konstnär som målade tunnlarna på 90-talet som nu uppdaterar målningarna.
Om alla frågor nu är besvarade låter vi vara osagt och följer med stort intresse utvecklingen.
Även Helsingborgs Dagblad har uppmärksammat händelsen. Läs hela artikeln:
Upprörda känslor när graffiti tas bort – men målaren är tillbaka med sprayburkarna