Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ett nyhetsbrev från Götene kommun
om näringsliv och företagande

Juni 2019

Stärkt näringslivsklimat i kommunen

Svenskt Näringsliv sammanställer årligen en enkätundersökning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Nu har årets resultat av undersökningen presenterats där Götenes betyg är rekordhögt. Det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är 4.26 poäng av 6 möjliga.

– Det är roligt att se att vi rör oss i rätt riktning och att vi lyft oss rejält i i stort sett alla delfrågor. Det är ett kvitto på Göteneandan säger Susanne Andersson, kommunalråd i Götene kommun. 

Enkäten baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat. Betygen gäller bland annat attityder till företagande och kommunens service till företagen. Läs mer om undersökningen och se resultatet i sin helhet
här...

Vill ditt företag medverka på industrinatten 23 oktober 2019?

2017 var det premiär för Industrinatten där ett antal tillverkande industrier i Götene kommun höll öppet hus. Ett enkelt men mycket uppskattat koncept där ni som företag bidrar med er tid men i gengäld får möjlighet att visa upp er verksamhet för olika målgrupper. Industrinattens syfte är kompetensförsörjning på kort och lång sikt, visa upp hur en modern industri ser ut idag för att locka nya målgrupper och visa vilka fantastiska möjligheter det finns inom industrin i Götene kommun. Hör av dig till Emelie Thim om du vill veta mer eller om du vill att ditt företag ska medverka.

Ny film för hållbarhetsmedvetna företag att använda

Nu har biosfärområdet tagit fram en kort film som passar utmärkt för alla hållbarhetsmedvetna företag och organisationer att visa för kunder och besökare på webbsidan och vid företagspresentationer. En snygg och välkomnande öppning vid mötet, konferensen eller kickoffen. Ett effektfullt sätt att både visa vad ni gör och samtidigt sätta in det i ett internationellt sammanhang där det väger tungt att bidra till jordens framtid. Se film här... Från Yotube kan du bädda in filmen på ditt företags hemsida.

Skara och Götene kommuner stärker lokala livsmedelsföretag

Bristen på personal med rätt kompetens inom livsmedelsbranschen är stor och arbetet med förädling behöver bli bättre. Kommunerna har därför valt att arbeta med och utveckla regionens livsmedelsstrategi, för att stärka lokala livsmedelsföretag med fokus på en hållbar industri. Strategin innehåller också en ökad satsning på lokala råvaror i skolan och äldreomsorgen. Läs mer

Energismart företagande

Klimatklivet återinförs

I vårbudgeten föreslog regeringen ett antal förstärkningar av budgeten 2019 för klimatarbetet. 750 miljoner kronor avsätts därför till nya investeringsstöd inom Klimatklivet. Om riksdagen i juni beslutar i enlighet med vårbudgeten så kommer Naturvårdsverket att öppna upp för nya ansökningar till Klimatklivet efter sommaren. Om du har för avsikt att söka så kan du läsa på innan för att vara förberedd när ansökan öppnar. Det brukar vara 2–3 ansökningsomgångar per år. Läs mer här...

Etableringar

Padel i Lundsbrunn

I maj öppnade portarna för Lundsbrunns padelhall. En av flera nysatsningar som nu är på gång i Lundsbrunn. Initiativtagarna Magnus Karlsson och Fredrik Håkansson visade stolt upp hallen för kommunledningen som dessutom fick sig en lektion. Bokningen är redan i gång men den offeciella invigningen kommer att ske i augusti. Läs mer och boka din tid här...

Kommunledningens företagsbesök

Coop i Hällekis och Utsiktens Kaffestuga

I maj gick besöken till Coop i Hällekis och Utsiktens Kaffestuga på Kinnekulle. Vid besöken diskuterades bland mycket annat förutsättningarna för att driva de båda företagen och hur stor betydelse turismen har.

Eva Fröjd har drivit Coop i Hällekis sedan 2003 och har idag 7 anställda.  Den välsorterade lanthandeln är en viktig samlingsplats för Hällekisborna men det stora kundunderlaget kommer på sommarmånaderna när turismen strömmar till. Vid mötet diskuterades bland annat betydelsen av Falkängens bevarande som besöksmål. Eva ville skicka med kommunen hur viktigt samtalsklimatet mellan kommunen och näringslivet är och betydelsen av att det finns många forum att mötas för konstruktiv dialog och för att gemensamt blicka framåt.

Lya Lundin driver Utsiktens Kaffestuga med den vidunderliga vyn över Vänern. Här bjuds besökaren på ett hjärtligt mottagande och hembakt. Lya pratade varmt om det fina samarbetet som råder mellan de olika aktörerna på Kinnekulle och att dialogen med kommunen är viktig.

Vill du ha besök?

Kommunledningen och näringslivsstrateg i Götene gör företagsbesök varje månad. Syftet med besöken är att öka kunskapen och förståelsen för företagens villkor och förutsättningar. Kommunen får möjlighet att lyssna in synpunkter och idéer och får information om företaget och dess framtidsplaner. Dessutom får kommunen höra om vilka förväntningar företagare har på kommunen. Ett företagsbesök är också en bra möjlighet för företagaren att engagera sig i arbetet med det lokala företagsklimatet.


Ta kontakt med näringlivsstrateg Emelie Thim om du och ditt företag vill ta emot ett besök.

På gång

Företagslunch 5 juni

Välkommen på lunchmöte om hur vi tillsammans förbättrar företagsklimatet! Presentation av det senaste resultatet från Svenskt Näringslivs årliga undersökning om det lokala företagsklimatet.

  • Onsdagen den 5 juni klockan 12.00 – 13.00
  • Sessionssalen, Centrumhuset i Götene
  • Obs! Svenskt näringsliv bjuder på lunchen så denna gång tar vi anmälan. Anmäl dig här...

4 Juni 2019. Seminarium: Smart och hållbar industri i Västra Götaland. Läs mer här...

23 oktober 2019. Industrinatten. Mer information kommer.  

14 november 2019. Näringslivsgalan. Save the date!

Tips

Mentorskapsprogram för företagare inom jordbruk och trädgård

Till hösten startar två program om vardera 20 platser för jordbruks- eller trädgårdsföretag. Det ena med inriktning företagsutveckling och det andra ägarskiften. Programmen, som erbjuds helt gratis, har gjort succé runtom i Sverige och trycket på platserna har ökat. Genom möten och diskussioner med erfarna företagare är tanken att adepten ska få ökad kunskap samt kunna reflektera över sitt eget företagande. Lär mer här...

Kontakta oss

Har du frågor och funderingar kring kommunal service eller andra frågor som berör företaget och relationen till kommunen och platsen, tveka inte att höra av dig. Jag ger också gärna upplysningar om olika företagarföreningar och andra nätverk som finns i Götene kommun och som du kan ha nytta av i din verksamhet.

 

Emelie Thim, näringslivsstrateg
Telefon: 0511-38 60 09
E-post: emelie.thim@gotene.se

Följ oss gärna:

homepagefacebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är företagare i Götene kommun eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.