Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 1/2019

Välkommen till Gård & Djurhälsans Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden med information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Tack alla som var med på Nötköttsseminarierna 2019!

Tack till alla - utställare, deltagare och föreläsare - som på olika sätt bidrog till att Nötköttsseminarierna 2019 blev ett riktigt lyckat arrangemang! 

Vi hoppas och tror att ni fick med er kunskap, kontakter och inspiration till ett fortsatt gott arbete med och för svensk nötköttsproduktion!

Kvalitetsutfall för slaktade nötkreatur 2018

Gård & Djurhälsan har nu sammanställt statistik över det genomsnittliga kvalitetsutfallet för antalet slaktade nötkreatur under 2018. Statistiken bygger på uppgifter från Jordbruksverket.

Varje slaktkategori, t ex ungtjur som ses här till höger, redovisas var för sig i statistiken, och resultaten redovisas också per ras. Du hittar statistiken här, och under fliken Nöt/Kunskapsbanken/Statistik på Gård & Djurhälsans hemsida hittar du även tidigare års Kvalitetsutfall.

Jordbruksverkets års- och månadsstatistik 2018:12 för animalieproduktion, som baseras på rapporter från alla slakterier i landet, visar att under helåret 2018 slaktades det totalt 425 600 nötkreatur, vilket är drygt 5 % fler än under 2017. Den totala slaktvikten av nötkreatur, 136 900 ton, ökade med knappt 4 % i jämförelse med statistiken för 2017. Slakten, i vikt mätt, ökade mest i grupperna Ko, 11%, och Kviga, 7 %. Samtidigt minskade slakten, i vikt mätt, i grupperna Stut, drygt 3 %, och Yngre tjur, drygt 1 %.

Från och med januari 2017 samlas intressant statistik om köttproduktion, bland annat kvalitetsutfall och uppgifter om besättningsstorlekar och antalet djur i olika katergorier, i LRF:s statistikplattform som du hittar här.

Gårdsobduktioner i Skara med omnejd

Obduktionsverksamheten för lantbrukets djur drivs sedan årsskiftet av Gård & Djurhälsan. Under 2019 driver vi i Skara ett pilotprojekt för att undersöka om gårdsobduktioner kan vara ett framtida tillvägagångsätt för att ge en god service åt både djurägare och veterinärer samt bibehålla den viktiga sjukdomsövervakningen. Måndagen den 11 februari börjar vi projekt ”Gårdsobduktioner”. Då kan du som djurägare få besök av veterinär Kerstin Ortman, med många års erfarenhet av obduktion vid laboratoriet i Skara. Kerstin åker till din gård och obducerar lantbrukets djur, även stora nötkreatur. Tjänsten finns tillgänglig för besättningar inom en ca 10 mils resa från Skara. Djur mindre än 10 kg, tex smågrisar och små lamm kan även fortsättningsvis lämnas in för obduktion på Gråbrödragatan 5 i Skara.

Läs mer om Obduktionsverksamheten i Skara här

Nya versioner av "Rena nötkreatur" och "Ströguide för nötköttsproducenter" för nedladdning

Rena djur är en viktig del i nötköttsproduktionen i allmänhet, men i synnerhet i kalvningsperioden för att ge kon och kalven bästa förutsättningar både i samband med kalvning och digivning, och när djuren slaktas - det är en förutsättning för en trygg och säker livsmedelshygien.

Nu finns det nya versioner av dessa båda skrifter, för att ge goda råd och förslag på rutiner som underlättar arbetet för att hålla djuren rena. Ströguiden presenterar olika typer av strömedel, och visar på lämplighet i olika stallsystem och för olika djurkategorier. Båda skrifterna finns att ladda ner på Gård & Djurhälsans hemsida. Sprid gärna informationen om skrifterna till kollegor och andra berörda!

Rena nötkreatur

Ströguiden

Årets omgång på Köttrasprövningen på upploppet - Slutvägning och T-tal klara för Grupp 1!

Under perioden 13-15 augusti sattes årets prövningsomgång tjurar in på Individprövningen i Gunnarp. 

Individprövningen innebär att de tjurar, som skall avelsvärderas, föds upp på en prövningsstation i ett gemensamt stall. Genom att de testas samtidigt, i samma miljö, eliminerar man så långt som det är möjligt påverkan av miljön. Det innebär att de skillnader som tjurarna visar för olika egenskaper huvudsakligen beror på deras olika genetiska kapacitet.

Under vintern har de varit under noggrann uppfödning,uppsikt och uppföljning för att testas och jämföras. Nu är slutvägningen av Grupp 1 genomförd, och de har också fått sina T-tal. Resultaten presenteras på Svensk Köttrasprövnings hemsida. För Grupp 2 kommer slutvägning att ske 25-27 februari.

Årets auktion är planerad Fredagen den 29 mars 2019.

Kurser på gång!

Gård & Djurhälsan har följande kurser inplanerade för tillfället. Välkommen med din anmälan! 

Villkorad läkemedelsanvändning för nöt

Västerås   2019-03-12      Staffanstorp    2019-03-12

Mer information och anmälan här

Studieresa till Danmark  12-15 mars 2019 (Anmäl snarast!)

Mer information och anmälan här

Subventionerad foderrådgivning - möjligheten finns kvar till juni!

Gård & Djurhälsan erbjuder foderrådgivning till mycket förmånligt pris. Du som är djurproducent och drabbad av sommarens torkan, betalar enbart 30 % av ordinarie pris (Jordbruksverket subventionerar med 70 %).

  • Erbjudandet gäller fram till senast juni 2019, alt så länge de upphandlade medlem räcker. Rådgivningsmedlen prioriteras efter principen först till kvarn, så kontakta oss när du behöver hjälp.

Vill du ha hjälp med något i din foderplanering? – Kontakta oss!

Anett Seeman , 046-32 58 87
Linnea Borgenvall, 013-10 26 56
Maja-Lena Främling, 0511-120 80

Naturligtvis är du välkommen att kontakta oss även om du har andra frågor kring din nötköttsproduktion, men medlen från Landsbygdsprogrammet gäller just foderplanering/-rådgivning.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.