Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV


Nr. 20, 14 december 2018    
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör: Malin Persson

Nyhetsbrevet når varannan vecka ca: 5.000 hushåll i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


JULMARKNAD

En blöt men stämningsfull julmarknad

Söndagen den 2 december var det åter dags för Rydebäcks Julmarknad. Vädret lämnade mycket att önska men det fanns både varm glögg på Träffpunkten och kaffe på Hemköp att värma sig med. Och utanför Träffpunkten hade Scouterna full koll på grillar och chokladhjul!

Foto: Malin Persson

Scouterna lever upp till parollen "Det finns inget dåligt väder" och var i vanlig ordning redo med grillar och chokladhjul.

Foto: Malin Persson

Ponnyn Sputnik från Månsgård tog ridsugna barn på en liten tur och Tomten själv fick komma in och värma sig på Träffpunkten. Här i full fart med att ta emot önskelistor från snälla barn.

Luciatåget bjöd på en stämningsfull stund inne i Rydebäcks kyrka. Undertecknad kan bekräfta att det var välkomponerat uppträdande och att en och en annan tår skymtades bland publiken. Bra gjort!!

Tack till alla som kom och till alla som engagerade sig! Särskilt tack till Hemköp som bjöd på glöggen som Byalaget delade ut!


SENIORERNA INFORMERAR

SPF i Rydebäck erbjuder en massa aktiviteter

Är du pensionär och söker nya kontakter och vill ha något att göra?

Besök SPF Rydebäck och upptäck vad vi kan bidra med. Vi är en livaktig förening i Rydebäck med drygt 350 medlemmar som har en mängd aktiviteter att erbjuda. Bl.a. har vi bridge, biljard, bordtennis, gymnastik, kultur och operakafé. 

Vi anordnar även intressanta resor och studiebesök och det finns även tillfälle att gå på teater till oftast reducerat pris.

Varje månad, utom på sommaren, träffas vi för att lyssna på ett trevligt föredrag, musik eller något annat. Här finns stora möjligheter att umgås och träffa andra i samma situation.
Välkommen till 2019 års första möte den 9 januari då vi får höra om Polisens arbete.

Vad är SPF? Sveriges PensionärsFörening är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som finns i hela Sverige och har nästan 300 000 medlemmar.

Som medlem i SPF har du även en del fördelar som t.ex. rabatt på försäkring, mobilabonnemang etc.

Låter det intressant? Tveka då inte att ta kontakt med ordförande i SPF Rydebäck,
Mats Nilsson tel 0708-223 223 eller skicka ett mail till mln4607@gmail.com

VÄLKOMMEN TILL SPF RYDEBÄCK!


GRANFÖRSÄLJNING

Lions årliga julgransförsäljning startar den 7 december vid Hemköps parkering. Allt överskott går till välgörande ändamål lokalt, nationellt och internationellt.

Lions Vallåkra/Rydebäck hälsar: tack alla Rydebäcksbor som hjälper oss att hjälpa!

Lions Vallåkra/Rydebäck startades 17 januari 1969 och är en del av Lions International. Läs mer om Lions International och Lions Vallåkra/Rydebäck genom att klicka här.


NYETABLERING

Dennis Ljung öppnar bilrekond i Rydebäck. Foto: Ingvar Pettersson

På besök hos Ljungs Bilvård

Nu slår Dennis Ljung upp portarna för hans verksamhet inom bilvård i Rydebäck. För att vi ska ha stenkoll på vad som händer i området skickade vi dit vår ordförande Ingvar Pettersson för att hälsa Dennis välkommen.

Ljungs bilvård kommer att utföra det mesta inom bilvård, till exempel exklusiv tvätt och lackförsegling.

- Här är du som är trött på lågprisalternativ och istället prioriterar ett bra hantverk med högt ställda krav på god service välkommen, säger Dennis.

Dennis har över 16 års erfarenhet inom branschen och berättar att han har högt ställda krav på sig själv och en stark yrkesheder.

- Hos mig kan Ni få hjälp med allt från en exklusiv handtvätt till avancerad lackförsegling, säger han.

Han kommer också erbjuda däckbyte, däckhotell och som en del av servicen kan Dennis hämta bilen hemma och sedan lämna den när jobbet är klart.

Dennis meddelar också att medlemmar i Byalaget erhåller 20 procents rabatt på ordinarie priser mot uppvisade av medlemskort!


Mer information hittar du på www.ljungsbilvard.se

Besöksadress:
Landskronavägen 796, Rydebäck.
Tel 042-228030


Varmt välkommen till Rydebäck, Dennis!!


Visste ni att...

...boken nu finns tillgänglig på fler platser

Förra utgåvan av ”Rydebäck – från leråker till höghus”, som initierades av föreningen för Träffpunkt Rydebäck och trycktes 2009, tog snabbt slut och många frågade efter ett nytryck.

Rydebäcks Museiförening lyckades få alla tillstånd och ekonomi för att trycka en ny – men begränsad – upplaga av boken. Fyra sidor har lagts till i den informativa och rikt illustrerade boken som i övrigt är en kopia av den förra utgåvan.

Boken finns att köpa i Rydebäck hos Servicebutik Hörnan, Café Vira och Algot Anderssons Trä & Bygg. Även Fredriksdals Kultur- magasin, Akademibokhandeln och Matöppet i Glumslöv säljer boken som är i formatet 220 x 287 mm med hårda pärmar och kostar 250 kronor.

Kan även beställas via e-post info@rydebackshistoria.com

Stöd gärna Rydebäcks Museiförenings verksamhet:

Bli medlem för 150 kr/år, bankgiro 142-3714


VARDE LJUS

Ny belysning av den kraftigare sorten Foto: Bo Johansson

Nu har vissa gångtunnlar äntligen fått rikigt skarp belysning. Det ökar tryggheten och säkerheten för gång- och cykeltrafikanter.

Ett resultat av Byalagets möten med Staden,
det tackar vi för!


Byalaget är till för Rydebäcksborna

Medlemsavgifterna väller in och vi ser ut att åter öka medlemsantalet inför 2019. Det tycker vi är mycket glädjande då ju  fler medlemmar vi är ju mer kan vi påverka. 

För nästa år planerar Byalaget fortsätta med vår höga aktivitetsnivå och bland annat jobbar vi vidare med vårdboende, strandprojekt och trafiksituation.

Som vi tidigare berättat i Nyhetsbrevet firar vi i år 40 år med eget Byalag och det har hänt en hel del sedan dess.

Varför ska man vara medlem?

Byalaget är ofta länken mellan invånare och styrande politiker och tjänstemän. Sedan Byalaget startades 1978 har det hänt en hel del i vårt samhälle. Genom aktivt deltagande i diskussioner med Staden och andra myndigheter har vi varit med och påverkat en hel del. Exempel på detta hittar du genom att klicka här!

Har du inte fått något inbetalningskort? Klicka här för att komma till medlemssidan!

Välkommen som medlem!
—


TRÄFFPUNKTEN


KONSERTER


REFLEXER

Syns du inte finns du inte

Nu när den mörka årstiden är här är det en god idé att utrusta dig och alla i din familj med reflex. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) skriver på sin hemsida att om du bär mörka kläder, som de flesta av oss faktiskt gör denna tiden på året, blir du först synlig för en bilist när bilen är 20-30 meter ifrån. Om du däremot bär reflex är du synlig för bilarna över 125 meter ifrån. De skriver också att de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden.

Alltså: gör dig själv och en bilist en tjänst, gör dig synlig genom att bära reflex. Klicka här för att komma till NTFs informationssida om reflexer.

Ett enkelt och billigt skydd

GRANNSAMVERKAN

Tips i den mörka årstiden

Nu när det är mörkt merparten av dygnet ökar risken för inbrott.  Men det finns saker att göra, här är några tips!

- Skapa aktiv grannsamverkan i din gata. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) minskar risken för inbrott med 65 procent om det finns aktiv grannsamverkan i området. 

- Använd timer. Ställ inte timern på mysiga lampan i hörnet och låt den vara den enda som är tänd. Använd istället till de lampor du behöver när du är hemma. 

- Se över dina fönster och dörrar. Har man ett fönster där man, som inbrottstjuv, kan arbeta relativt ostört kan det vara en god ide att sätta extra lås på just det fönstret.

- Se över dina lås. Ett lås som säkrar att det inte går att öppna inifrån är ovärderligt. Gör det svårt för tjuven att bära ut dina värdesaker.

- Inbrottslarm! Ju mer det tjuter inne, ju mer obehagligt är det för tjuven att vara där. Ju mer det låter ute ju fortare upptäcks inbrottet.

Allt samlat på vår hemsida

På Byalagets hemsida finns nu en flik för allt som rör grannsamverkan. Där kommer vi, löpande, att lägga upp information, statistik och uppdateringar om projektet. Du hittar dit genom att klicka här!


Nu tar vi jullov!

Detta är årets sista Nyhetsbrev då styrelsen tar lite jullov fram till mitten på januari! Vi är tillbaka efter helgerna med nya krafter. Stort tack till alla medlemmar som gör vårt arbete för att förbättra Rydebäck möjligt!

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

/Styrelsen


Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Har du frågor som du vill ha besvarade, har vi missat något vi bör uppmärksamma eller har du något att berätta som kan intressera rydebäcksborna?

Du når mig på redaktor@rydebacksbyalag.se

Jag ser fram emot era bidrag!

/Malin, redaktör.

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
20% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10-27% medlemsrabatt
10% på vitvaror och elinstallationer 15% på belysning i butik
10% rabatt på skjortor och andra varor.
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
20% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
10% rabatt på arbetskostnaden
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt. Ej med andra erbjudande eller presentkort.
10% rabatt till medlemmar
10% rabatt till medlemmar.
10% medlemsrabatt på böcker
10% på konditorivaror och kaffetår.
Medlemsrabatt på elavtal, ange kampanjkod ”byalaget”
Hyr täckt släp 250kr/dygn
10% medlemsrabatt
Atelje Helene - Sömnad ger 15% på försäljningsvaror.

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Tidningen Vi-i-Rydebäck
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Nytt café i Rydebäck. Tel 073-146 46 68
Servicebutiken
tel: 0733-363347
Klicka för mer info.
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
David Silander Mob.tel: 0721-76 98 80
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK
Författare Leif Schönbeck Tel: 073-985393
Ring och beställ: 0723-834070

Läs sagan om Byn från ingenting!!


Utredningar och planer som berör Rydebäck - Du kan vara berörd!

Här samlar vi material inom kommunen som berör Rydebäck primärt från Stadsbyggnadsförvaltningen men även andra källor.

Informationen har flyttats till vår hemsida. Klicka här så hittar du rätt.

Vetenskap och natur-information som berör Rydebäck - För den vetgirige!

Materialet innehåller mycket intressant om Rydebäck och dess historia. Dessutom skildringar om Rydebäck och omgivningar.

Informationen har flyttats till vår hemsida. Klicka här så hittar du rätt.


Statistik om Rydebäck Befolkning mm.

(Nya uppgifter kommer från SCB i maj 2014)

1. Statistik -allmänt - 2012-2013

2. Ny Statistik 2013-2014


info@rydebacksbyalag.se.  redaktor@rydebacksbyalag.se
Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör:  Malin Persson
 © Rydebäcks Byalag 2013-2018

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.