Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd.

Familjestöd i fokus


Tre år och nio månader med projektet Forum för Brukarinflytande är till ända 181231. Vi har arbetat intensivt med att utveckla brukarinflytande i samverkan med kommunala och regionala verksamheter inom Uppsala län. Särskilt stolta är vi för metoderna Inflytande på plats och Brukarspecialist. Den sistnämnda  innefattar många olika delar. Det är familjestöd AICKO, det är peer support, det är föreläsningar, utbildningar, handledning och konsultverksamhet.

Glädjande är att vi kan göra det som andra projekt ofta inte kan, mycket tack vare vår huvudman Studieförbundet Vuxenskolan, som ger oss sitt fulla stöd.

Vi kan fortsätta!

Till att börja med i mindre skala, med en Verksamhetsledare, Anna-Maria och en Utvecklingsledare, Anna  samt vår sakkunniga Pernilla plus "våra" peer supportrar och andra som vi har i vårt nätverk.

Vi önskar Laila och Jouanita all lycka med sina nya utmaningar som skolkurator i Vilhelmina respektive projektet "Att arbeta med psykisk ohälsa" inom RSMH. Skönt ändå att veta att de båda finns bara ett mejl bort. Jouanita har skapat en ny hemsida åt oss; Brukarinflytande.nu. Där beskriver vi de tjänster vi erbjuder. Den släpps efter helgerna. Under 2018 har vi haft stor efterfrågan på vår kompetens och vi har redan bokningar för 2019 inom och utom länet.

Vi tror också på många bra samarbeten såväl med lokala föreningar, kommuner, Region Uppsala, AF och FK som med regionala och nationella organisationer. Ett nytt arvsfondsprojekt med fokus på familjestöd kan också bli verklighet!

Vi ses!

Rapport från Socialtjänst Barn och Ungdom i Uppsala

Under våren och i augusti 2018 fanns vi på socialtjänsten Barn och ungdom i Uppsala för att ta emot besökarnas och de anställdas synpunkter och åsikter om verksamheten. Av 106 personer fick vi in 296 synpunkter och förbättringsförslag. De upplevde att det kändes viktigt att kunna få vara en del i ett förbättringsarbete och det gav besökarna hopp om att kunna få en bättre vardag. Läs mer om Inflytande på plats rapporten här. Psykisk hälsa i livets alla skeden under Psykiatriveckan i Uppsala

Ny yrkesroll som kompletterar

Den 14 november bjöd vår projektledare och utbildningsansvariga Anna-Maria Lundberg på en föreläsning kring nya yrkesrollen PEER Support. Personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa/funktionsnedsättning blir professionellt verksamma inom vård och stöd för att stötta brukare/patienter i deras återhämtningsprocesser.
Vidare berättade Anna-Maria också om vägen till PEER Support-utbildning i Uppsala och om hur rekryteringsprocessen går till. 

Idag har Uppsala kommun en anställd PEER Supporter som arbetar på träffpunkterna Tinget och Ymer. Under 2019 planeras ett pilotprojkekt tillsammans med Region Uppsala, Nära vård och hälsa samt Psykiatri.

För att ta del av föreläsningspresentationen besök vår hemsida här. Där hittar du även vår broschyr om peer support för nedladdning och utskrift.

Guldkornen och Mirakelfrågan - två verktyg som kan vara värdefulla för den som vill må bättre

På psykiatriveckans sista dag föreläste Forum för Brukarinflytandes kommunikatör och återhämtnings-konsult inom psykiatri, Jouanita Törnström om två för henne värdefulla strategier som i en utsträckning tillsammans med många andra faktorer, hade betydelse för Jouanita när hon hade sin psykisk ohälsa för flera år sedan och för att "Våga säga Ja till livet". Guldkornslistan och Mirakelfrågan handlade kort och gott om att själv kunna se det positiva även när det inte kändes som att det fanns något positivt i hennes liv. Detta då det har visat sig har större effekt, ett starkare värde och har en högre betydelsefullhet när det kommer från individen själv. Självklart måste man ha i åtanke anser Jouanita att "det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig". Läs mer om föreläsningen här.   

Välkommen att anmäla dig till PEER Support projektets framtidskonferens!


Boka din plats på PEER Support projektets framtidskonferens i Stockholm den 28 januari, 2019. 100 personer är redan anmälda, enligt projektets kommunikatör Martin Falkman. Förmiddagen ger en redogörelse för den svenska modellen av peer support som bygger på samverkan mellan huvudmän och brukarrörelse samt en presentation från aktuell forskning. På eftermiddagen får du ta del av erfarenheter från brukare, peer supportrar, personal och mycket annat. På NSPH:s hemsida kan du göra din anmälan till konferensen. Läs mer här.


Vi som arbetar på Forum för Brukarinflytande

Anna-Maria

Laila

Anna

Pernilla

Jouanita


 Tillsammans gör vi skillnad!

Forum för Brukarinflytandes nyhetsbrev erbjuder dig information om verksamhetens arbete i att öka delaktighet i vård och stöd.

Hemsida: www.brukarinflytande.se 

E-post: info@brukarinflytande.se 

Tel: 076 - 309 37 12

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och vår huvudman är Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län 

Gilla oss på FaceBook och följ oss på Twitter

 

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.