Naturligtvis tillhör ditt företag de som regelbundet genomför ”compliance verification” av era viktiga skydd. Allt annat är ju att chansa. Att kolla så skorna funkar varje dag eller vecka är en rutin som ska sitta i väggarna. Numera ska man dessutom i daglig test genomföra ett systemtest av skor och golv om man vill hävda att man följer ESD-standarden. Och det är många som säger sig göra det. Hur många gör det? Och vad krävs? Och är det någon vits eller bara en smart marknadsgrej som några instrumenttillverkare fått in i en standard? Här får du våra tankar så du kan börja fundera. Ring oss sedan så hjälper vi dig, oavsett hur du vill göra.
Den fullständiga metoden hittar du naturligtvis i IEC 61340-5-1 men jag sammanfattar helt kort här. Tidigare mätmetod med skoplatta där vi kollade resistans (max 35 M Ohm) gäller alltså inte längre. Om du inte är smart nog (just det!) att skriva in det som ett undantag – ”tailoring statement” – i er egen handbok. Numera ska du skaffa ett nytt mätinstrument och mäta uppladdningen på operatörens kropp i kombination med det golv och skor som används. Du kanske redan nu förstår att jag inte tycker att det är bästa metoden för alla? Vi på Armeka jobbar ju väldigt praktisk med ett fungerade ESD-skydd och ser hur det fungerar på företagen. Låt mig förklara, självklart är det uppladdningen på kroppen som är det rätta men, förutom att du får lägga pengar och mycket mer tid på en ny mätmetod, så är den egentligen tekniskt sett helt förkastlig. Den bygger ju på att operatören utför en likadan serie rörelse vid varje mättillfälle. Parametrar som temperatur, luftfuktighet, personens klädsel och, viktigast av allt, hur for man går, hur högt man lyfter foten samt vad man för dagen väger (!) tas ingen hänsyn till. Till metodens försvar kan man ju enbart att den faktiskt är sann i det utlyfta ögonblicket, det du får på mätaren är vad personen lyckats få fram, oavsett om man gjort rätt eller fel mot standarden.
Vi på Armeka rekommenderar därför ditt företag att fortsätta med metoden med 35 M Ohm på platta som är etablerad och i mina ögon dessutom är tuffare mot både skor och golv än standarden 1000 M Ohm i kombination och därmed ger ett ännu bättre ESD-skydd och inte ett sämre. Glöm bara inte att skriva ett statement så ingen kritsik ESD-revisor gör ett nedslag. Hur ska du göra? Kontaka Patrik Woss på 0702-172260.