Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Armeka AB

Hej alla ESD-intresserade!

1. Nya öppningar i standardiseringsarbetet? - TK 101.
2. Hur ska vi testa skor och golv i kombination egentligen?

3. Nya produkter.
4. Regelbundna funktionsmätningar.

Nya öppningar i standardiseringsarbetet? - TK 101.

I onsdags förra veckan genomfördes SEK Svensk Elstandards Workshop inom området för elektrostatiska urladdningar (ESD). Detta har vi tidigare nämnt i våra nyhetsbrev. Det blev en intressant dag och där även norska vänner från TK 101 motsvarighet i Norge deltog.

Som vi ser det finns goda chanser till ytterligare utveckling av arbetet från svensk sida nationellt och internationellt. Vad som bland annat togs upp var:
- Ökat samarbete med andra tekniska kommittéer där liknande frågeställningar finns (TK 62 bland flera).
- ESD-problem inom vården. Här finns ett stort behov av insatser och gemensamma ansträngningar. Detta belystes initierat av Caroline Hagström, Universitetssjukhuset i Örebro, som även är ordförande i Svensk förening för medicinsk teknik och fysik. Armeka har historiskt gjort och gör en hel del insatser för vården. Utbildningar, utredningar samt levererat skyddsprodukter
- Sannolikt ökat intresse för att större svenska företag engageras i arbetet. Här hoppas vi återkomma i kommande Armeka nyhetsbrev.

En särskild eloge till SEK Vd, Thomas Korsell som tillsammans med sin personal med gott värdskap skapade förutsättningar för en intressant workshop.

Under torsdagen och fredagen genomfördes därefter ordinarie möten TK 101 och NER i SEK lokaler i Kista.


Hur ska vi testa skor och golv i kombination egentligen?

Naturligtvis tillhör ditt företag de som regelbundet genomför ”compliance verification” av era viktiga skydd. Allt annat är ju att chansa. Att kolla så skorna funkar varje dag eller vecka är en rutin som ska sitta i väggarna. Numera ska man dessutom i daglig test genomföra ett systemtest av skor och golv om man vill hävda att man följer ESD-standarden. Och det är många som säger sig göra det. Hur många gör det? Och vad krävs? Och är det någon vits eller bara en smart marknadsgrej som några instrumenttillverkare fått in i en standard? Här får du våra tankar så du kan börja fundera. Ring oss sedan så hjälper vi dig, oavsett hur du vill göra.

Den fullständiga metoden hittar du naturligtvis i IEC 61340-5-1 men jag sammanfattar helt kort här. Tidigare mätmetod med skoplatta där vi kollade resistans (max 35 M Ohm) gäller alltså inte längre. Om du inte är smart nog (just det!) att skriva in det som ett undantag – ”tailoring statement” – i er egen handbok. Numera ska du skaffa ett nytt mätinstrument och mäta uppladdningen på operatörens kropp i kombination med det golv och skor som används. Du kanske redan nu förstår att jag inte tycker att det är bästa metoden för alla? Vi på Armeka jobbar ju väldigt praktisk med ett fungerade ESD-skydd och ser hur det fungerar på företagen. Låt mig förklara, självklart är det uppladdningen på kroppen som är det rätta men, förutom att du får lägga pengar och mycket mer tid på en ny mätmetod, så är den egentligen tekniskt sett helt förkastlig. Den bygger ju på att operatören utför en likadan serie rörelse vid varje mättillfälle. Parametrar som temperatur, luftfuktighet, personens klädsel och, viktigast av allt, hur for man går, hur högt man lyfter foten samt vad man för dagen väger (!) tas ingen hänsyn till. Till metodens försvar kan man ju enbart att den faktiskt är sann i det utlyfta ögonblicket, det du får på mätaren är vad personen lyckats få fram, oavsett om man gjort rätt eller fel mot standarden.

Vi på Armeka rekommenderar därför ditt företag att fortsätta med metoden med 35 M Ohm på platta som är etablerad och i mina ögon dessutom är tuffare mot både skor och golv än standarden 1000 M Ohm i kombination och därmed ger ett ännu bättre ESD-skydd och inte ett sämre. Glöm bara inte att skriva ett statement så ingen kritsik ESD-revisor gör ett nedslag. Hur ska du göra? Kontaka Patrik Woss på 0702-172260.


Nya produkter.

Vi är ständigt ute efter att förbättra vårt sortiment av produkter för att ni ska få de bästa och mest prisvärda på marknaden. Nedan finner du två av våra nya produkter!

1. Oavsett vilken mätmetod just ni väljer på er företag vill vi på Armeka hjälpa er på bästa möjliga sätt. Om ni redan har valt eller om ni väljer att följa vårt råd så finns nu uppföljaren till vår väldigt uppskattade och prisvärda sko- och handledsbandstestare WST3 i shopen. Den nya testaren är lite mer effektivt då den mäter båda era skor samtidigt. För mer information om vår nya testare, klicka här.

2. Vi har under en längre tid fått mycket förfrågningar på nitrilhandskar. Ni frågade och vi levererade. Här hittar du pris och information om våra ESD-nitrilhandskar!

Som alltid, finns det något ni behöver som ni inte kan hitta på vår webshop, tveka inte att kontakta oss.


Regelbundna funktionsmätningar.

När veckan är slut har vi mätt ca 2000 mätobjekt i en fabrik. Vi hävdar (igen!) att Armeka har ett väldigt effektivt system. Man får en god överblick över det faktiska värdet på alla produktionsutrustningarna, eventuella produkter som inte håller måttet, åldringsläget, spårbarhet mm. Vill ni veta mer? Läs här och/eller kontakta oss på info@armeka.se eller 08-645 10 75.


Höstens öppna ESD-utbildningar.

ESD-Koordinatorutbildning

ESD-Grundutbildning

ESD-Repetitionsutbildning


Exempel på bra ESD-skydd!

Dessa företag har valt att utveckla sitt ESD-skydd i långsiktig förbättring med hjälp av Armeka. Det innebär att mätning av all skyddsutrustnings funktion görs regelbundet och/eller andra ständigt förbättrande åtgärder genomförs i ett seriöst kvalitetsarbete.
Listan på företag fylls på med fler goda exempel allt eftersom och presenteras i kommande nyhetsbrev.

Atlas Copco Industrial technique AB
Saab Dynamics
Flir Systems
Consilium Marine & Safety
Cabinova
Olsbergs Electronics AB
Fagerhults Belysning AB


homepage

Box 10076, 121 27 Stockholm-Globen
Telefonväxel: 08-645 10 75
www.armeka.se - info@armeka.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.