Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 5/2018

Välkommen till Gård & Djurhälsans Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden med information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Träffar och kurser

Den torra sommaren har och kommer att påverka nötköttsproduktionen framöver. 

På Gård & Djurhälsans hemsida samlar vi kontinuerligt material som kan vara aktuellt i följderna av torkan, vi hoppas att det kan vara värdefullt för dig som på något sätt arbetar med nötköttsproduktion.

I höst kommer vi också att anordna ett antal träffar med fokus på nötköttsproduktion i kombination med torkans effekter. För tillfället finns ett antal "torkträffar" planerade, se nedan. 

Anmäl dig senast en vecka före respektive träff! Undantag; Skara och Kalmar, där är sista anmälan senast måndag 24/9.

Välkommen!

Aktiviteterna arrangeras av Gård&Djurhälsan, och mer information finns här,  

Aktuellt just nu på kursfronten är också:

  • Villkorad Läkemedelsanvändning (Staffanstorp & Västerås)
  • Studieresa från Västra Götaland till Småland
  • Grundkurs Dikoproduktion (Skara)

Information om alla kurser finns på hemsidan, under Nöt/Kurser.

Subventionerad foderrådgivning!

Gård & Djurhälsan kan nu erbjuda dig foderrådgivning till mycket förmånligt pris. Du som är djurproducent och drabbad av sommarens torkan, betalar enbart 30 % av ordinarie pris (Jordbruksverket subventionerar med 70 %).

Följande förutsättningar krävs för att erhålla kompensation:

  • Möjlighet att köpa foderrådgivning av Gård & Djurhälsan till rabatterat pris fram till mars 2019.
  • Jordbruksverket betalar 70 % av rådgivningskostnaden. Du som lantbruksföretag betalar resterande 30 % direkt till Gård & Djurhälsan. Kostnader för resor och restid ingår dock inte i rabatten.
  • Ersättningsnivå från landsbygdsprogrammet för inköpt foderrådgivning från Gård & Djurhälsan är maximalt från 14 000 kr per lantbruksföretag. Det innebär att den totala ersättningen inklusive privat finansiering är 20 000 kr per leverantör och företag.
  • Rådgivningsinsatsen vänder sig till lantbruksföretag som bedriver jordbruksverksamhet och som brukar minst 50 hektar åker- eller betesmark eller har minst 25 djurenheter.
  • Foderrådgivning kan inte ges till fårföretagare som sökt ersättningen Extra djuromsorg för får. Detta eftersom ersättningen redan omfattar foderinventering och planering.

    Erbjudandet gäller fram till senast mars 2019, alt så länge de upphandlade medlem räcker. Rådgivningsmedlen prioriteras efter principen först till kvarn, så kontakta oss när du behöver hjälp.

Vill du ha hjälp med något i din foderplanering? – Kontakta oss!
Anett Seeman
, 046-32 58 87
Linnea Borgenvall, 013-10 26 56
Sofie Johansson, 013-24 48 49
Maja-Lena Främling, 0511-120 80

Naturligtvis är du välkommen att kontakta oss även om du har andra frågor kring din nötköttsproduktion, men medlen från Landsbygdsprogrammet gäller just foderplanering/-rådgivning.

Analysera grovfodret

Om man tittar och luktar på grovfodret kan man konstatera om det är grovt eller fint, luktar gott eller illa, Det är  däremot omöjligt att värdera grovfodrets näringsinnehåll bara genom att titta på det. För att veta mer exakt om energi, protein, fiber och inte minst mineraler behöver man en foderanalys. 

Vid begränsad mängd grovfoder och när kraftfoderpriserna är höga är det extra viktigt att använda grovfodret på rätt sätt - både att fördela det till rätt djurkategori, men också att komplettera med rätt saker. En foderanalys är ett värdefullt informationsunderlag till foderberäkningar.

Som kund i Gård & Djurhälsan har du rabatt på foderanalyser från Eurofins. För att ta del av rabatten behöver du en speciell följesedel till foderprovet. Kontakta en produktionsrådgivare på Gård&Djurhälsan, så hjälper vi dig!

Här finns också en instruktion om hur man går tillväga när man tar ut prov för analys.

Köttriksdag 2018 - Nötkött mot högre höjder

Årets Köttriksdag anordnas av Södermanlands Nötköttsproducenter på Elite Hotell i Eskilstuna 15-17 november.

Köttriksdagen anordnas varje år av en lokal klubb och är samtidigt Sveriges Nötköttsproducenter, SNP’s, årsstämma. Den år är det Södermanland som står värd för riksdagen och temat är "Nötkött mot högre höjder".

Program och anmälningsformulär finns på  http://www.kottriksdag2018.cybersite.nu/ 

Provtagning och BSE

Sverige är fritt från galna-ko-sjukan (BSE), men vi behöver provta fler djur med typiska symtom för att vi ska kunna visa att sjukdomen inte finns i landet. Om vi inte kan visa detta får vi problem med vår nötköttsexport. Prover för BSE kan bara tas på döda djur. Jordbruksverket vill ta prov från djur som måste avlivas och som har något av de här symptomen:

  • Beteendeförändringar – t.ex. nervositet eller aggressivitet.
  • Svårt att resa sig, vinglighet eller onormala rörelser
  • Överkänslighet för ljud, ljus och beröring.

Kontakta en veterinär om du har ett sådant djur!

Jordbruksverket beställer och betalar för hämtning, provtagning och destruktion. Eftersom djuret ändå skulle avlivats får du inte någon ersättning för djurvärdet. Din besättning kommer inte att spärras på grund av provtagningen.

Har ni inte laddat hem kalvningsbroschyren så passa på att göra det. Den är en värdefull hjälp för att reda ut enklare fellägen. Den kan ni ladda hem genom att trycka på länken

Avvänjning och dräktighetsundersökning

Höst innebär att det är dags att avvänja kalvar och stalla in betesdjuren. Med tanke på årets skördeläge, både vad gäller grovfoder och strö, är det frestande att låta djuren gå ute lite extra länge på betet. Dessutom är betestillväxten god just nu - nästan bättre än på hela sommaren!

Det är samtidigt viktigt att förbereda avvänjning och installning, och även vara uppmärksam på att kalvar kan bli könsmogna redan vid 4-5 månaders ålder, så det är viktigt att se till att inte tjuvbetäckning sker. För att minimera risken för detta ska man se till att inte kvigkalvarna går i samma grupp som avelstjuren eller årets tjurkalvar.

Det är också bra att dräktighetsundersöka korna, så att de dräktiga korna prioriteras vad gäller utfodring. Om väntan på eventuell slakt är lång är det onödigt att icke-dräktiga kor lyxutfodras med värdefullt foder denna vinter. 

Läs mer om viktiga delar om dikoåret i skriften som heter just Dikoåret, och som är finansierad av LRF Kött. Skriften kan laddas ner här; alternativt beställas i tryckt format här

Insättning av kalvar på Köttrasprövningen

Nu är årets kalvar på Individprövningen i Gunnarp på plats. 

Startvägningen för grupp 1 gjordes 10-12 september och 24-26 september genomförs startvägningen för grupp 2. Därefter är det vägning var fjortonde dag under den 154 dagar långa prövningsperioden. Auktionen är planerad till fredagen den 29 mars 2019.

Tjurdata och vägningslistor finns på Svensk Köttrasprövnings hemsida

Vi ses väl på Elmia?

Elmia Lantbruk närmar sig med stormsteg! Vi hoppas att du kommer och besöker oss - vi finns i monter C02:39, som vi delar med Svenska Köttföretagen. Hoppas vi ses!

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.