Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

OmEV

finansierad av Energimyndighetenoch värd är Swedish Electromobility Centre

27 juni 2018


De främsta tillverkarna av battericeller till elfordon har länge varit LG Chem, Samsung och Panasonic – många kontrakt, stora produktionsvolymer och hög kvalitet. Under det senaste året har dock fokus skiftats mot Kina och CATL - Contemporary Amperex Technology Ltd.

CATL levererar bl.a. till NEVS, VW, BMW, Audi, Daimler, Jaguar Land Rover, Aston Martin, PSA, Renault, JAC, BAIC, SAIC, Geely, Dongfeng, Zhongtong Bus, Xiamen King Long, Foton Motor, Yutong Bus. Och vi har säkert missat en rad kinesiska elbilstillverkare, och inte minst många kinesiska busstillverkare…

Även Hyundai, Toyota, Nissan och GM har mer eller mindre långtgående planer med att använda CATL för den kinesiska marknaden. Kontraktet med Nissan var CATLs första med en japansk OEM. Honda har tagit ett steg längre och ska tillsammans med CATL ta fram en helt ny BEV.

Men vilka är egentligen CATL?

CATL – världens mest satsande batteritillverkare?

Skrivet av Helena Berg 

50 år och redan startat två av världens största celltillverkare

Bolaget grundades 2011 av den nu 50-årige Dr. Zeng Yuqun, även kallad Robin Zeng, i sin hemstad Ningde i sydöstra Kina, en stad som på 1980-talet var den fattigaste längs Kinas östkust. Nu en metropol för batteritillverkning. Robin Zeng äger 26% av företaget och har idag aktier värda 3,4 miljarder USD…

CATL är en avknoppning av batteritillverkaren Amperex Technology Limited (ATL), som också grundades av Robin Zeng 1999, och är en av de största tillverkarna av celler till Apple iPhone och andra konsumentelektroniska produkter. ATL var företaget som för två år sedan ’räddade’ Samsung när batterierna till Note 7 började brinna vid laddning. Sedan 2005 är japanska TDK majoritetsägare av ATL. Robin Zeng har varit aktiv i ATL som VD under en längre tid, men sedan ifjol är banden till ATL klippta rent finansiellt och administrativt. Fram till 2015 ägde ATL/TDK 15% av CATL. Dock betalar CATL licensavgifter för IP ägda av ATL.

CATLs utvecklingskontor i Ningde ligger vägg i vägg med ATLs utvecklingskontor. Även i Shanghai och Berlin sker forskning och utveckling. Förutom i Ningde har CATL produktionsanläggningar i Liyang och Xinging. De har försäljningskontor i München och Paris. I och med samarbetena med Nissan och Honda öppnar man nu även kontor i Yokohama. På LinkedIn har det dykt upp lediga tjänster i Detroit… så något borde vara på gång även där. 

Från 2015 till 2016 ökade omsättningen tre gånger, till totalt 2,1 miljarder USD. Under första halvan av 2017 spenderade CATL 670 miljoner yuan (ca 923 MSEK), motsvarande 11% av omsättningen, på forskning och utveckling.

Mer än 98% av inkomsterna härrör från inhemsk försäljning. Enligt Anderman är detta inget att skämmas över: “China is more than 50% of the global market and it is growing at about 50% a year, compared with about 35% for the rest of the world. Why focus anywhere else?” 

Under 2017 köpte CATL 22% av finska Valmet Automotive, och skaffade sig ett bra läge med Mercedes, Porsche och Lamborghini då Valmet tillverkar åt dem. Kalaset gick på 30 miljoner Euro.

Antalet anställda ökar ständigt. 2016 var man 10.000, nu 18.000; fler än 3400 inom R&D.

Produktionskapaciteten 5-dubblats sedan 2015 med planer på 50 GWh/år 2020

CATL växer snabbt. I början av året var CATL världens näst största batteritillverkare för elfordon, efter Panasonic. I slutet av maj i år var de störst ’by sales’ (dvs. omsättning) på grund av ökad inhemsk efterfrågan. Störst per antal är än Panasonic. Dock tävlar inte Robin Zeng mot andra batteritillverkare – han säger: “We are competing with gasoline cars.” “If we can’t win against gasoline cars, there’s no place for us in the market.”

Under 2017 hade CATL 29% av den kinesiska batterimarknaden; globalt sett mer än 10%. Ungefär hälften av alla batteripackar som CATL tillverkar går till kinesiska elbusstillverkare. Enligt CATLs CTO, Bob Galyen, levererade förtaget fler batteripack till en enda kund än vad Tesla totalt producerat sedan starten. Fler än 250.000 pack levererade CATL till busstillverkaren Zhengzhou Yutong Bus.

2018 kommer CATL ha en produktionskapacitet på drygt 40 GWh – för två år sedan var siffran 6,8 GWh. Ifjol sålde CATL celler motsvarande ca. 12 GWh. Mellan 2015 och 2017 ökade produktionskapaciteten fem gånger: från 2,4 GWh till 12 GWh. 

Planerna är att bygga ut den årliga produktionskapaciteten till 50 GWh 2020. I ett första steg tänker man bygga en ny fabrik i Ningde med en årlig kapacitet på 24 GWh. Fabriken beräknas stå färdig 2020. För att finansiera bygget behöver CATL ca. 2 miljarder USD.

Finansiering av ny fabrik via IPO

För att finansiera nybygget ämnade man sälja 10% av aktierna på börsen i en ”initial public offering” (IPO) (10% är max för en IPO i Kina). I början av april i år blev CATL godkända för en IPO. Tidigare har man hoppas på 2 miljarder USD, men företagets värde har krympt på grund av minskade marginaler och IPO skulle då vara värd endast 850 miljoner USD. Investerare har vägt tillväxtplaner och Kinas reducerade subventioner för elfordonsindustrin. En CATL-representant sa att de kinesiska tillsynsmyndigheternas tak på pris-vinstförhållandet var en orsak till det sänkta IPO-målet. Myndigheterna har infört en oskriven regel för att hålla IPO-värderingar på högst 23 gånger vinst. 

I slutet av maj kunde man börja teckna sig för aktier till en kostnad av 25,14 yuan (ca. 34,7 SEK) per aktie. Intresset var stort och aktien övertecknades 3200 gånger!

CATL lyckades direkt: aktien steg med 44% under första dagen på Shenzhen-börsen, den högsta tillåtna enligt kinesiska handelsregler. 217 miljoner nya aktier såldes och företaget är nu noterad med ett marknadsvärde på 12,3 miljarder USD. Men under de kommande fyra dagarna fortsatte aktien att stiga och ökade med nästan 76% under en vecka. CATLs IPO gav Kina tre nya miljardärer inom 48 timmar, rapporterade Bloomberg.

Tyska Erfurt platsen för CATLs cellproduktion i Europa

Under en längre tid har CATL spanat på Europa för ytterligare en batterifabrik. Enligt Bloomberg var det främst tre länder som var av intresse: Tyskland, Polen och Ungern. Under Battery Show Europe i maj i år sa CATL att en förstudie var klar och att ett beslut kommer inom de närmsta veckorna. Och så kom beskedet: Erfurt i Tyskland – lite grovt mätt: lika långt till Berlin, Wolfsburg och Stuttgart… 

Varför CATL väljer Erfurt som tillverkningsbas är flera skäl: närheten till Volkswagens fabrik i Zwickau, närhet till BMW och Porsche i Leipzig; många välutbildade inom närområdet med många specialister kring batterier och tillverkning; tyska staten kommer också att subventionera anläggningen; samt att snabbtågen med direktförbindelser till München och Berlin stannar i Erfurt.

Högre spänning, mer nickel, men inte under 140 $/kWh

Cellerna är i huvudsak av NMC-kemin, men CATL tillverkar även celler med LFP-kemi och då främst till den kinesiska elbussmarknaden. Cellerna är prismatiska, men pouch-celler är under utveckling. Idag har CATL NMC-celler med en energitäthet på 240-270 Wh/kg. 

Tillsammans med celltillverkarna Guoxuan och Lishen är CATL utvalda av kinesiska regeringen att få ta del av 15 miljoner USD om de lyckas nå målet med 300 Wh/kg. CATL har vid flera tillfällen kommunicerat hur man ska gå till väga: höja cellspänningen något, upp till 4,4 V för NMC532, samt att öka kiselinnehållet i anoden.

Fram till nu har de en teknisk roadmap som visar hur de ska gå till väga för både energi, effekt och snabbladdning. Dock saknas plan hur de nya materialen ska anpassas för att klara erforderlig effekt- och snabbladdningsprestanda. De har ett antal strategiska forskningspartners världen över och MEET i Münster är ett av dessa.

CATL ifrågasätter behovet av 500 km räckvidd och de enorma krav detta ställer på material- och cellutvecklingen. Istället utmanar de med att försöka lösa räckviddsångesten med snabbladdning. De forskar starkt kring LFP för snabbladdning: ytmodifieringar, elektrolyten, isolerande skikt, bindemedel, osv. 

Ett steg i att säkra upp råvarutillgångar köpte CATL tidigare i år 90% av det kanadensiska Li-bolaget North American Lithium. Man köpte även 2015 upp det kinesiska återvinningsföretaget Guangdong Brunp Recycling Technology. 

Trots satsningarna i både förbättrade kemier och utökad produktionskapacitet tror inte Bob Galyen (CATLs CTO) att man inte kommer nå en prisbild på packnivå under 140 $/kWh (till 2020?, red.anm.).

Egna kommentarer

Ett enormt företag som i princip gått från noll till världens topp på sju år. Det finns många faktorer som gjort att de lyckats. Först är det ATL – delad historia och samme grundare. Sedan kommer tajming. De satsade precis när elbilsmarknaden började ta fart och så inte minst ett enormt statligt stöd. Ett stöd som antagligen kommer att finnas för CATL i många år framöver. Kina satsar hårt för att minska luftföroreningarna, begränsa beroendet av importerad olja och vill skapa en fordonsindustri som kan konkurrera på den globala marknaden. Samtidigt har Peking använt sig av politiska hinder för att stänga ut utländska konkurrenter som Panasonic och LG Chem. CATL utökar också sin återvinningsverksamhet när Peking börjar utforma policyer för att hantera det oundvikliga utbudet av föråldrade batterier. 

Att utmana kring snabbladdning istället för energitäthet är bra. Dock passar inte alla kemier för snabbladdning och det är en fin balansgång. Att CATL satsar på LFP är bra, en kemi som inte ska dömas ut för elfordon, framför allt inte för bussar och lastbilar. Och om celler kan utformas för snabbladdning torde de vara av intresse även för personbilar. LFP har ofta ratats av personbilsindustrin då de kan bli större och tyngre än ett NMC-batteri. Men i de fallen är det endast räckvidd som är i fokus.

Det tajta samarbetet med Honda om att utveckla en BEV visar på hur viktigt det är att på djupet samarbeta OEM-celltillverkare. Oklart i dagsläget om bilen bara ska säljas på den kinesiska marknaden, eller om det blir en global försälning. 

Och lägg namnet Robin Zeng på minnet – en av Kinas just nu rikaste personer, han lär återkomma i många nyhetsflöden framöver. 

Detta nyhetsbrev baseras framför allt på följande källor: 

  • Battery Fever Grips China’s Stock Market (länk)
  • The Breakneck Rise of China’s Colossus of Electric-Car Batteries (länk)
  • Presentationer vid Advanced Battery Power, Münster, Tyskland, april 2018 och Battery Show Europe, Hanover, Tyskland, maj 2018.
  • Low-carbon technology power play by China’s CATL (länk)
  • Battery Supplier CATL Riding Crest of EV Wave (länk)
  • Biggest Electric-Vehicle Battery Maker Curbs IPO Ambitions (länk)
  • CATL to set up battery cell manufacturing in Germany (länk)
  • China battery maker CATL closes limit-up on stock market debut (länk)
  • Musk Challengers Turn Into Billionaires as China Battery Giant Soars (länk)