Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 4/2018

Välkommen till Gård & Djurhälsans Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Träffa Gård&Djurhälsan på Borgeby fältdagar!

Välkomna att besöka oss på Borgeby Fältdagar! Vi finns i monter S106, vilket innebär att vi står i det stora huvudtältet. Som brukligt har vi en tävling med praktiska priser, utöver möjligheten att diskutera djurhälsa och produktion med oss i montern!
Hoppas vi ses!

Nya fall av Frasbrand i Skåne

Miloxan och Covaxin8A restnoterade

Vaccin mot Frasbrand har länge varit restnoterade. 

Miloxan väntas åter i lager i augusti och ersättaren, Covexin8A, är nu också slut och väntas åter först under juli. Dock är datumen osäkra och kan alltså förskjutas ytterligare

Nytt vaccin mot Frasbrand

Ett annat preparat är nu under licensprövning och väntas kunna finnas i mitten av juni. Preparatet heter Coglavax och kommer saluföras i 50 och 100 ml flaskor. Dosen är 2 ml för kalvar under 100 kg och 4 ml för kalvar över 100 kg. Grundvaccination består av två doser med 3-4 veckors mellanrum. Karens för slakt är 0 dygn.

Viktigt i värmen!

Värmen påverkar både människor, djur och växter. Djur som drabbas av värmestress får bland annat högre andningsfrekvens, ökad kroppstemperatur och även försämrad reproduktion kan ses. Även om vi inte ser tecken på värmestress hos djuren är det värdefullt att göra vad vi kan för att underlätta för djuren i värmen. Nedan följer ett antal områden som man behöver tänka på i värmeböljetider:

  • Vatten – behovet av vatten ökar när det är varmt. Man har sett att när minimitemperaturen stiger från 12 till 22 grader ökar vattenintaget med 10 %. Var därför extra vaksam på tillgången av bra vatten, både på stall och på betet, både vad gäller antal dricksplatser och vattenflöde, så djuren orkar dricka. Man brukar uppskatta det dagliga vattenbehovet till 20-50 liter hos ungnöt och 50-100 liter hos mjölkkor. En diko som producerar mjölk till en kalv har sannolikt inte ett vattenbehov på 100 liter per dag, däremot behöver man tänka på att en begränsad vattentillgång kan ge lägre mjölkavkastning, så fri tillgång på vatten är viktigt. Räkna gärna efter hur mycket vatten du behöver ha på betet: På ett bete med 20 kor med lite större kalvar behövs minst 1 500 liter vatten per dag! Läs mer om vatten till nötkreatur här
  • Utfodring – utfodra gärna när det är svalt på dygnet. Den varma temperaturen påverkar både djurens ätbeteende och risken för att fodret blir varmt på foderbordet. Det kan därför vara en klar fördel att utfodra djuren tidigt på morgonen samt senare på kvällen, för att ge dem möjlighet att äta så mycket som möjligt när det är svalt.
  • Salt – att ge djuren mer salt kan öka foderkonsumtionen, MEN i kombination med en ökad saltgiva måste man vara extra noggrann med vattentillgången.
  • Ventilation – man kan prata om att slå in öppna dörrar – men i dessa sammanhang kan man snarare uppmuntra till att maximera ventilationen – finns möjlighet till extra ventilation i stallet? Kan man öppna på något mer sätt?
  • Beläggningsgrad – utöver omgivningens temperatur alstrar djuren själva värme. I de fall där det är praktiskt möjligt kan det vara en fördel att minska beläggningsgraden under de varmaste perioderna.
  • Hygien och rengöring – utöver utmaningen att se till att djuren växer trots värmen, är det också viktigt att komma ihåg att även oönskade organismer växer i värmen. Vattenkar, grovfoderlager, foderblandare, etc – höj hygiennivån, och rengör ofta! Vad gäller grovfoder kan det vara aktuellt att använda för ändamålet avsett tillsatsmedel, alltså att man tillsätter tillsatsmedel i mixen för att minska risken för varmgång i det blandade fodret.
    Ta också tillvara tillfällena att tvätta stallar när det nu är utmärkta torkförhållanden – det är värdefullt med längre tomtid i stallet ur hygiensynpunkt! Kloka råd och rutiner för stalltvätt hittar du på hemsidan smittsäkra.se
  • Extra strö och utgödsling – För att minska värmeavgången från djupströbädd kan extra utgödsling samt mer strö göra bädden något svalare, så att den fortfarande är attraktiv att ligga på.
  • Skugga – hjälp djuren att hitta skugga på betet! Finns det möjlighet att ändra i betesplanen, så djuren går på de skuggigaste betena i värmen? Kan man använda något annat som erbjuder skugga – en vagn eller något annat som gör att djuren kan få det lite svalare de varmaste dagtimmarna?
  • Flugor – Naturligtvis en utmaning att hålla flugorna borta, men varje insats är värdefull. Det finns ju inte bara en sorts flugor, och en del plågar djuren mer än andra. Tänk både på att hitta möjligheterna för att minska de flugor som kläckts, men också se till att försvåra möjligheterna för förökning, återigen är täta utgödslingar viktigt, men det finns även andra sätt att göra livet svårt för oönskade flugor. Kontakta gärna din Nöthälsoveterinär på Gård & Djurhälsan angående strategi för flugbekämpning. För den som vill läsa mer om flugor finns ett examensarbete, som du kan läsa här.  

Lathund över insektsmedel

Med sommaren kommer även stickande och bitande insekter. Genom att anpassa beläggning och rotera fållor ofta kan man hålla nere flugantalet. Det finns en del preparat som kan användas för att bekämpa fästingar och flugor. Läs vilka som fungerar mot vad, hur man doserar och vad de kostar på ett ungefär genom att trycka på länken.

Du kan också hitta dem på Gård&Djurhälsans hemsida, under Kunskapsbank/Hälsa och sjukdomar/Parasiter.

Ta träckprov 4-6 v efter betessläpp för koll av parasitstatus

För att få kontroll på parasitstatus är det bra att ta träckprov från förstagångsbetare 4-6 veckor efter betessläpp. Det ger ett mått på parasitstatus och hjälper till i planeringen av betesfållor. Att rotera fållor och inte beta för hårt, dvs att se till att det finns rator kvar på betet är enkla sätt att få låg parasitbelastning och god tillväxt. 

Foto: Tomas Torsein, Bältaregårdens Angus

 Tag kontakt med din nöthälsoveterinär för att få en remiss. Kostnaden för analysen ingår kostnadsfritt i alla Gård & Djurhälsans djurhälsopaket.

Nya examensarbeten

Under våren har två studenter vid Agroteknikerprogrammet vid BYS i Skara genomfört examensarbeten med handledning av Gård&Djurhälsan. 

Betesplanering Dikor

Julia Andersson har sammanställt information som är viktig att ta hänsyn till i betesplaneringen som djurens näringsbehov, markens avkastning, parasiter och sjukdomar.  Arbetet har handletts av Maja-Lena Främling.

Julia har utifrån innehållet i rapporten utformat en mall för betesplanering, denna ligger bifogad som en bilaga längst ned i rapporten. Med  mallen kan man få hjälp att räkna ut hur mycket foder som produceras på sina betesmarker och hur mycket foder djuren behöver så man vet att det finns tillräckligt med betesmark för att tillgodogöra djurens näringsbehov. Man kan även planera beläggningen för varje skifte anpassat efter behovet för den djurkategori som ska gå där.

Hantering av avelstjurar i Dikobesättningar

Maria Ovesson har i sitt arbete skrivit om olika delar som rör avelstjuren.  Bland annat om vad den nya förordningen gällande att handjur inte får vara uppbundna längre går ut på och hur man får inhysa handjuren idag. Att arbeta med tjurar är alltid riskfullt för olyckor, främst stång- och sparkskador. Det krävs kunskap och rätt förutsättningar för att utföra arbetet utan att utsättas för någon olycka. I en dikobesättning är det viktigast att hondjuren blir dräktiga och får en frisk kalv. Därmed är det avelstjuren som har stor betydelse i besättningen för att få hondjuren dräktiga. Avelstjuren måste därför ha god funktion och rätt förutsättningar, både hans egna och de vi människor kan påverka. Anett Seeman har varit handledare för Marias arbete.

Vi vill passa på att tacka studenterna till väl utfört arbete, och ett extra stort grattis till Maria Ovesson, som fått stipendium "För bästa examensarbete i Edward Nonnens anda". 

Tvätta och desinfektera rätt (film)

I sommartider passar det bra att tvätta och desinfektera stallet och boxar. För att få desinfektionsmedlet att verka på bästa sätt bör man använda tvätt/rengöringsmedel. 

Titta på filmen och lär dig hur man ska tvätta och desinfektera rätt! 

Vallprognoser och vallskörd

Nu är vallskörden i princip avklarad i södra Sverige, och i de temperaturer som råder flyttas gränsen för vallskörd snabbt norrut. Vallprognoser ger en hjälp i bedömningen när det är dags att skörda, och på hemsidan www.vallprognos.se har du möjlighet se hur provskördarna ser ut och därmed få en samlad bild av hur utvecklingen är just i de trakter man själv är verksam. 

Vilken kvalitet som eftersträvas på grovfodret beror naturligtvis på vilken eller vilka djurkategorier som finns på gården, men prognoser och analyser är bra hjälpmedel att planera för det resultat man förväntar sig.

När skörden är bärgad är det värdefullt att veta både hur mycket foder man fått in, men också vilka kvaliteter det blivit. Som kund i Gård&Djurhälsan Nöt har du rabatt på grovfoderanalyser hos Eurofins; kontakta någon av oss produktionsrådgivare, eller din djurhälsoveterinär, så hjälper vi dig med rätt blankett.

Vad gäller skördad mängd,finns här en vägledning för foderinventering - ett viktigt underlag för att fördela skördat foder och planera eventuellt behov av komplettering. 

Djurskyddspris till professor Lotta Berg vid SLU Skara

Professor Lotta Berg vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara har tilldelats World Veterinary Associations internationella pris "Animal Welfare Award 2018" för sitt arbete inom djurskydd och djurvälfärd. Lotta forskar bland annat om hantering av djur innan slakt, djurvälfärd vid slakt samt även epidemiologiska studier om management och skötsel för förbättrad djurvälfärd.

Professor Lotta Berg, SLU Skara

Se mer om Lotta och motiveringen till priset på youtube (på engelska).

Nya Zeeland ska utrota Mycoplasma bovis

Jacinda Ardern, Premiärminister Nya Zeeland

Ett tufft beslut om att utrota Mycoplasma bovis har tagits på Nya Zeeland. Beslutet innebär att besättningar där bakterien påvisats kommer att slaktas ut och man räknar med att ca 150 00 kor kommer slås ut. Läs mer genom att trycka på länken (på engelska).

Kvalitetsutfall slakt 2017

Du vet väl att du kan hitta kvalitetsutfall för djur slaktade djur under 2017 på Gård & Djurhälsans hemsida? Uppgifter om antal slaktade djur, slaktvikt, fettgrupp, klass och ålder presenteras per djurkategori och ras. 

Under statistikfliken på Kunskapsbanken kan du också hitta motsvarande uppgifter från tidigare år.

Giftiga växter på betet?

Betessäsongen är i full gång och med det följer alltid risken att djur råkar tugga i sig av fel sorts växter, växter som kan vara giftiga för dem.

Då säsongen på många håll börjat väldigt torrt och då med dålig betestillväxt som följd, blir betestrycket högre och risken för att djuren äter någon giftig växt ökar.

Läs mer om giftiga växter och fodersäkerhet här! och om vall o bete o giftiga växter här!

Så här arbetar Gård & Djurhälsan med GDPR

För oss på Gård & Djurhälsan är det viktigt att dina personuppgifter hanteras på ett tryggt och bra sätt. Därför välkomnar vi GDPR - den nya EU-förordningen som börjar gälla i hela EU den 25 maj 2018. Information till dig som kund har gått ut. Kontakta oss gärna vid frågor.

Kontaktformulär

Nya publikationer

Gård&Djurhälsan har arbetat med att samla kunskap om dikoåret i ett projekt finansierat av LRF Kött. Nu är arbetet klart, och det har resulterat i en skrift om Dikoåret, som kan laddas ner på vår hemsida, men som också går att köpa i tryckt form via webshopen på hemsidan

Dessutom har projektet möjliggjort en nytryckning av en "gammal favorit", nämligen "Nöteringsboken".  Vi hoppas att arbetet kring dikoåret ska vara till stor nytta för alla som på olika sätt arbetar med dikalvsproduktion. 

Skrifterna kan beställas här, och tack vare delfinansiering av produktionerna från LRF Kött är priset endast 100 kr/skrift.

Nypublicerat om Ekonomi, ekosystem och bete

"Ekonomi och ekosystemtjänster i gräsbaserad mjölk- och nötköttsproduktion" är titeln på arbetet där Christel Cederberg, Maria Henriksson och Håkan Rosenqvist vid Chalmers Universitet studerat ekonomin i några framtida gräsbaserade produktionssystem. Man har undersökt hur ekosystemtjänster kopplar till markanvändningen i dessa system samt analyserat hur jordbruksstöd i framtiden behöver utvecklas för att gynna matproduktion som bidrar till ytterligare ekosystemtjänster utöver jordbrukets grundläggande ekosystemtjänst: produktion av livsmedel.

Projektet har, i dialog med lantbrukare, analyserat ekonomi och ekosystemtjänster i gräsbase-rade produktionssystem för nötkreatur, med bete i fokus. Studien inkluderar några möjliga framtida system för mjölkproduktion där intensiteten i avkastning per ko är lägre än dagens och istället inriktad på en kombinerad produktion av mjölk och kött.
Ekonomisk lönsamhet, utan tillägg av några jordbruksstöd, har beräknats för fem olika eko-logiska typgårdar, fyra med mjölkproduktion och en med dikoproduktion. Typgården ”intensiv” motsvarar dagens ekologiska produktion framräknad till år 2030 (10 ton mjölk/ko och år), medan typgårdarna ”gräs” producerar på 6, 7 respektive 8 ton mjölk per ko och år med stor andel grovfoder och bete i foderstaterna. Alla ungdjur (utöver rekrytering) föds upp till slakt på gården och gårdens areal motsvaras av djurens behov av grovfoder och spannmål. Produktionskalkyler för olika storlek på naturbetesmarker togs fram i projektet.

Arbetet finns att läsa i sin helhet här.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.