Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 3/2018

Välkommen till Gård & Djurhälsans Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Nominera årets Nötköttsföretagare!

För 18:e året i följd är det nu dags för nomineringar till Årets Nötköttsföretag 2018.

Temat för Årets Nötköttsföretagare 2018 är "Mål och uppföljning av nötköttsproduktion."

Regionsvinnarna vid Köttriksdagen 2017 på Tylösand.

En viktig del i ett framgångsrikt nötköttsföretag är produktionsuppföljningen. LRF vill därför uppmärksamma de företag som arbetar med en kontinuerlig uppföljning av sin produktion på ett gynnsamt sätt.

4 kriterier för att få utmärkelsen:

1. Att företaget på något sätt arbetar med mål och uppföljning av produktionen, till exempel tillväxt, avvanda kalvar/ko eller mått på djurhälsa.
2. Att företaget med tydligt lönsamhetsfokus utnyttjar gårdens resurser på ett optimalt sätt för nötköttsproduktion.
3. Att företaget bidrar till en positiv utveckling av nötköttsproduktionen nationellt eller regionalt (t ex arbete i klubb, ta emot studiebesök eller annan form av marknadsföring)
4. En "uppvisningsbar" gård.

Senast 1 juni vill LRF ha in era nomineringar på nomineringsblanketten! Skicka in nomineringarna till din region.

LRF ser gärna att nomineringen görs i samverkan med länets köttklubb (distriktsförening inom SNP) och andra berörda aktörer i trakten. Namn och adresser till styrelserna för köttklubbarna finns på SNP:s hemsida .

Välkomna tjuren på rätt sätt

Nyköpta avelstjurar börjar nu levereras till sina köpare runt om i landet. För att minska risken för smittspridning bör alla nyanlända djur alltid först stå isolerade tre till fem veckor. Här  har man också möjlighet att till exempel avmaska tjuren om den kommer från besättning med stora leverflundran.

Avmaskningen reducerar mer än 95% av leverflundrorna som finns i gallgångarna men ägg kan fortfarande urskiljas i träcken, upp till 4 veckor efter avmaskning.

Glöm inte att tjuren ska erbjudas lagom många hondjur samt mineralfoder av god kvalitet. Läs mer om avel och avelstjuren på vår hemsida.

Planera betessläppet

 Inför betessläppet är det bra att kolla över att stängsel har klarat vintern och också titta över vissa fållor om man vet att man tidigare haft t.ex. giftiga växter där. En länk till giftiga växter hittar du här. Beställ hem vaccin och vaccinera mot Frasbrand om du har haft fall av det. Glöm inte att planera så att korna har tillgång till mineralfoder hela sommaren!

Utfodra med mineraler- även på betet

Det är viktigt att utfodra sina djur med mineraler och vitaminer, inte bara under stallperioden utan även på bete.

Både vitaminer och mineraler är viktigt för djurens välmående och brist på någon av mineralerna kan till exempel leda till minskad tillväxt, reproduktionsstörningar och sämre köttkvalitet. 

Under betessäsongen bör djuren, precis som på stall, alltid ha tillgång på mineraler. Det finns olika alternativ och produkter att köpa på marknaden, här presenteras några utfodringsalternativ med för- och nackdelar. Läs mer här om olika utfodringsalternativ på bete.

Ta träckprov 4-6 v efter betessläpp för koll av parasitstatus

Ännu ligger snön kvar i delar av vårt avlånga land men våren börjar nu göra sig påmind. Med värmen kommer betessläpp och på betet parasiterna. Här kommer en tidig påminnelse om att det är dags att ta träckprov för att kontrollera parasitstatus. Proverna tas 4-6 veckor efter betessläpp, dvs när det är bete som djuren kan näringsförsörja sig på.

 Tag kontakt med din nöthälsoveterinär för att få en remiss. Kostnaden för analysen ingår kostnadsfritt i alla Gård & Djurhälsans djurhälsopaket.

Utfodra mjölkraskalvarna med övergångsmjölk mer än 3 dagar för vitaminernas skull

Nöthälsoveterinär Mia Torsein på Gård & Djurhälsan i Skara har publicerat en forskningsartikel i en internationell tidskrift.

Studien handlar om vitaminnivåer i foder, råmjölk och i blod från kor och kalvar i låg- och högdödlighetsbesättningar. Resultaten visar att mer än 20% majsensilage är en riskfaktor för låga A-vitaminnivåer i blodet hos korna. Vidare visades att kalvar i högdödlighetsbesättningar hade ökad risk att ha låga E-vitaminnivåer, men effekten berodde även på hur mycket råmjölk  de fått. Besättningar som utfodrar med sk övergångsmjölk i mer än 3 dagar hade högre nivåer av vitamin E. Författarna rekommenderar att man i högdödlighetsbesättningar utvärderar vitamin E koncentrationen i blodet hos kalvarna. För att läsa studien i sin helhet, klicka på länken.

Mjältbrandsvaccinationerna vid Omberg har startat

Vaccinationerna mot mjältbrand i området runt Omberg har startat. Nötkreatur och får som betar i området ska vara vaccinerade innan betessläpp. Vaccination kommer att ske minst två betessäsonger till. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida

Lyckad resa till Öland

21-23 mars genomförde Maja-Lena på Gård och Djurhälsan en Nötköttsresa från Västra Götalands län till Öland. Det var 30 glada nötköttsproducenter med på resan. Resan var riktad till den som är intresserad av nötköttsproduktion, dikor, olika uppfödningsmodeller, planlösningar och djurhantering.

Under resan pratades det om produktion, foder, lönsamhet, smarta bygglösningar och de senaste snackisarna inom nötköttsproduktion. Med på resan var både (stora som små) dikoproducenter, ungnötsuppfödare, mjölkproducenter och djurskötare. Tack till alla deltagare som gjorde resan så lyckad!

Auktionsresultat från Köttrasprövningen

Den 29 mars hölls auktionen på Individprövningsstationen på Gunnarp,

Förteckning över köpare och pris för sålda tjurar på torsdagens auktion på Gunnarp. Här finns förteckning över köpare och pris för tjurarna på auktionen. Charolaistjurarna 330 Nike av Gläshed och 525 Master av Färgshult utgick innan och kom aldrig till auktion.

Välkommen att följa med oss på studieresa till Kanada!

Sista anmälan 30 april!
9-17 september 2018
Följ med oss på en spännande resa, späckad med intressanta studiebesök, stor lantbruksmässa och andra sevärdheter. Med på resan finns en engelsktalande guide, tolkning till svenska kommer att göras vid behov. 

Reseledare från Gård & Djurhälsan kommer) Virpi Welling (Djurhälsoveterinär, nöt) och Maja-Lena Främling (Produktionsrådgivare, nöt att vara. Läs mer om resan här!

Aktiviteter på gång

För tillfället är två träffar inplanerade; dels en  fältvandring i Östergötland, med tema vall och vallfoder, och dels en träff i södra Halland med temat liggbås. Läs mer om träffarna på vår hemsida - Välkommen med din anmälan!

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.