Jörgen Warberg är mäklare sedan 43 år.

Det handlar om vem du är och vem du vill vara

En sak är säker: Det är osäkert att leva. Men med tanke på alternativet är det ganska trevligt. Det samma gäller på bostadsmarknaden: Hur ska vi se på amorteringskravet? Vad händer med bostadspriserna? Ska jag köpa eller vänta?
Hur blir det med räntan? Ska jag binda eller chansa på att räntan inte stiger allt för mycket?

Tidningarna är fyllda av svarta rubriker, råd och gissningar. Det är klart att vi alla påverkas. Det är också klart att det inte finns svar på alla dina frågor. Därför tror jag att Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, är någonting viktigt på spåren:
– Jag tycker att det handlar om ens livssituation, men också om vad man är för slags person. Alla pratar om att "binda i rätt läge", men vad är rätt läge? Det är ingen från banken som ringer upp och säger "nu tycker vi att du ska binda". Utan det krävs lite grann av dig.

Det finns inga garantier. Ytterst handlar det om vem du är och hur du tänker.
– Om man är den typ av människa som vill binda sina lån för att veta exakt vad man ska betala varje månad, då tycker jag absolut att man ska göra det, menar Claudia

När det är sagt: Ditt omdöme kan vi inte hjälpa dig med.  Du bestämmer vem du är och vem du vill vara. Men vi kan hjälpa dig med att göra ett så bra val som möjligt när det gäller hur och var du ska bo. Kolla in våra erbjudanden nedan!

Mäklarna på RE/MAX Warberg & Co genom

Jörgen Warberg
Kontorsägare


Mysiga 2,5 rok i Masthugget


BUDGIVNING PÅGÅR

Exklusiv sekelskiftesvilla om 545 kvm till salu i Lysekil


Sex stjärnor som lockar med bästa maten i Göteborg

Bhoga bjuder sina gäster på skandinaviska råvaror med bred internationell touch.

Bhoga, Koka, Restaurang 28+, Mat och Människor, Thörnströms Kök och Upper House. Sex restauranger i Göteborg har förärats med en stjärna i krogbibeln Guide Michelin.

Inte illa! För en stad i Göteborgs storlek är det unikt med så många stjärnkrogar och utmärkelserna har satt staden på den internationella matkartan.

LÄS MER >>>


PERSONALFEST PÅ RE/MAX

Det handlar om vem du är och vem du vill vara – igen

Som en liten update så har vi haft personalfest på kontoret. So what säger du. Men när vi träffades i Las Vegas behövde vi checka in på MGM, ett av världens största hotell för att få plats. 6 500 mäklare från över 60 länder var vi som träffades och bytte erfarenheter. Re/Max har funnits i över 45 år, har 7 841 kontor och 119 041 mäklare runt om i världen. Bara ökningen var 7 126 st mäklare som valde att ansluta sig till Världens Största Mäklarkedja förra året.
Och alla dessa siffror betyder faktiskt nåt för dig. All samlad kunskap behandlas och mynnar ut i träningsprogram, teknikutveckling och i slutändan bättre affärer för våra kunder – alltså dig.


Res med barnen genom Göteborg i en gammal soffa

Boken Farfars mammas soffa av Annika Bengtsson blir bokgåva till Göteborgs förskolebarn.

Nyinflyttad i Göteborg? Läs på i barnsligt sällskap: Under våren kommer alla barn i Göteborg som går i förskoleklass att få boken Farfars mammas soffa, av författaren Anna Bengtsson.
Bokgåvan ingår i stadens 400-årsjubileum 2021.

Farfars mammas soffa är en resa genom tid och rum med Göteborg som den röda tråden. Boken bygger på spännande historiska fakta. Historien börjar  1915 med att ett ungt par i Göteborg köper en soffa till sitt första hem. 

Barnen kommer att få en inbjudan från sitt stadsdelsbibliotek att hämta sina böcker tillsammans med sin lärare och klass. 

LÄS MER >>>


Mer Rut och mindre Rot när regeringen sågar avdragen

Som man ropar får man svar. När regeringen krympte rotavdraget från 50 till 30 procent, minskade lusten att renovera. Enligt organisationen Företagarna var det 998.000 personer som köpte renoveringstjänster med rotavdrag under fjolåret, vilket är närmare 38.000 färre än under 2016. Jämfört med 2015 har antalet personer som använder sig av rotavdraget minskat med drygt 217.000.
På två år försvann över 9.000 företag som utför rotarbeten, en minskning med 14 procent.

Det så kallade rutavdraget, som bland annat gäller för hushållsnära tjänster, har till skillnad från rot blivit alltmer populärt. Det utbetalda beloppet för rutavdraget var i fjol 4,6 miljarder kronor, en ökning med 26 procent jämfört med 2016.

LÄS MER >>>


Oavsett prisbilden är det viktigt att amortera och inte låna mer än man tål, menar bankens sparekonom.

"Olyckligt om oron förstärker inlåsningstendenserna"

– Det är nedslående att diskussionen om sjunkande bostadspriser leder till att människor avstår från att byta boende. Det säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB, som med hjälp av SIFO tagit reda på hur  diskussionen om sjunkande priser påverkar bostadsmarknaden.

Undersökningen visar att det är i åldern 18 till 34 år som flest känner oro över diskussionerna om sjunkande bostadspriser. Ju äldre man är desto mindre orolig känner man sig.

"Tänker att jag gör bäst i att bo kvar, göra ingenting", är det vanligaste svaret bland de som är oroliga. "Försöker bilda mig en egen uppfattning, följer marknaden noga", är ett annat.

– Det är ganska nedslående att diskussionen om sjunkande bostadspriser leder till att människor avstår från att byta boende. Diskussionerna om var marknaden är på väg spretar och i kombination med övriga hinder verkar det späda på inlåsningen, vilket är olyckligt, menar Claudia Wörmann.

– Att bilda sig en egen uppfattning, inte utöka bolånen och amortera mera är att betrakta som positiva effekter av diskussionen om sjunkande bostadspriser. Den inställningen ska man alltid ha, oavsett prisutveckling.

LÄS MER >>>


Hemnet: Marknaden är på väg mot en stabilisering

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet ökade med 54 procent i februari jämfört med samma månad 2017. Utbudet av villor steg 19 procent. Det visar statistik från Hemnet.

"Tendensen vi såg i januari, att årstakten fortsätter att minska, håller i sig. Det kan tyda på att marknaden är på väg mot en stabilisering och att oron peakade i december", säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterar också ett mönster där utbudet var som högst i början av februari och sedan minskade mot slutet av månaden, vilket han tolkar som att många försökt sälja innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars. 

LÄS MER >>>


... och priserna har trots allt ökat med 579 procent

Villapriserna har ökat 249 procent på 20 år. Bostadsrätterna med 579 procent...

Vi måste ha perspektiv på bopriserna: I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år! Och bostadsrättspriserna har faktiskt ökat med 579 procent!

Det visar statistik från Mäklarstatistik, baserad på överlåtelser av bostadsrätter och villor gjorda under januari 2017 – december 2017 jämfört med samma tolvmånadersperioder fem, tio och tjugo år tillbaka.

Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. 

Här har bostadsrättspriserna ökat mest
1. Upplands-Bro kommun 2 474%
2. Trelleborgs kommun 2 257 %
3. Huddinge kommun 1 903 %
4. Botkyrka kommun 1 845 %
5. Jönköpings kommun 1 632 %

Här har villapriserna ökat mest
1. Stockholms kommun 464 %
2. Lidingö kommun 450 %
3. Partille kommun 450 %
4. Nacka kommun 441 %
5. Strömstads kommun 440 %

För bostadsrätter mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av det genomsnittliga kvadratmeterpriset, alltså kvoten mellan pris och boyta. För villor mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av K/T-talet, köpeskillingskoefficienten mellan pris (köpesumma) och taxeringsvärdet.

Som vanligt kan du hitta all lokal statistik du behöver hos Svensk Mäklarstatistik.

LÄS MER >>>


Dags att börja förbereda den hektiska vårjobbarmånaden

Du har väl sparat julgruppen? Snart dags att ge hyacinterna en andra chans.

Mycket snö just nu, men i mars brukar den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsmänniskor, oavsett om vi tycker om att odla på balkongen, i radhusrabatten eller på friland. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med före den allra mest hektiska vårjobbarmånaden, april. 

Här några saker att tänka på:

> Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas. Då är det mycket roligare att kunna plantera de första vårpenséerna när det börjar bli dags 

> Hyacinterna som du har sparat från julgrupperna kan du också gräva ner så fort tjälen gått ur jorden.

> Om du inte gjorde det redan i höstas, så städa växthuset och drivbänkarna nu och gör dem startklara. 

> Nu är det bråttom med fågelholkarna! Om du inte gjort rent och reparerat dem redan så gör det snarast. Kanske dags att sätta upp några nya holkar också. 

> Men, men, bli inte för ivrig. Kratta bort löv är en sak, men ta inte bort perennernas skyddande lövtäcke för tidigt, särkilt inte om det redan har kommit upp späda, hoppfulla skott. Lövtäcket skyddar och bromsar utvecklingen tills risken för nattfrost gått förbi. 

LÄS MER >>>


Trähus är klimatsmarta – men även kostnadseffektiva

Det råder bostadsbrist i två tredjedelar av Sveriges kommuner. Problemen är  särskilt alarmerande i storstäderna där tillväxten hotas om bostadsfrågan inte får en snabb lösning. Det behövs en halv miljon nya bostäder. Men regler om ett gott byggande står i vägen, enligt byggindustrin och flera partiföreträdare. 

Därför föreslår professor Carl-Johan Engström på tankesmedjan Global utmaning.
– Trähus är klimatsmarta. Genom att bygga i trä binds den koldioxid som växande träd tagit upp för lång tid. Vi får betydande ”kolsänkor”. Trä är dessutom lätt att transportera utan stor miljöpåverkan.

Träbyggande är mer industrialiserat och kostnadseffektivt än traditionellt (betong)byggande. Småhusfabrikanterna bygger monterbara hus billigare per kvadratmeter än storbolagen bygger flerbostadshus. 

Det nyväckta intresset för trä som byggmaterial märks genom prestigeprojekt i Toronto, London med flera världsstäder där höghus byggs helt i massivträ. I Trummens strand i Växsjö byggs Europas högsta bostadshus i trä.

LÄS MER >>>

28 procent , saknar en brandsläckare hemma (Brandskyddsföreningen).

"När det brinner i hemmet kan en brandsläckare utgöra skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof."


Brandingenjör Hans Andersson,  apropå Dagens siffra

Bohemisk lyx när Nina spanar in i trendkulan

Önskar jag kunde skicka lite av all snö vi fått här i Härjedalen till polarisarna där den behövs desto bättre! Nog för att det är gnistrande vackert här men nu kan det gärna få vara bra. Vi lär ha snö ända fram till midsommar! Just nu längtar vi till de där härliga vårdagarna när solen värmer gott och man kan ta sig fritt över fjället på skaren. Packa ungar och fika i pulkorna och stanna ute hela dagen, det är livskvalitet!
På trendfronten är det mycket pasteller som råder men denna månad har jag valt att fokusera på en trend som ligger mig själv väldigt varmt om hjärtat. Mindre färgstark men vilsam för ögat och härligt rustik. Bohemisk lyx har Elle Decoration valt att kalla den när de gjorde ett reportage från designern Malene Birgers hem i London. Här syns bland annat härliga plädar med fransar och paljetter samt grova textilier i en offwhite färgskala. Svart/vita posters och föremål i trä ger en skön kontrast.
Detaljerna kan blandas hur som egentligen genom att färgskalan hålls i svart, vitt och beige så ger det ett enhetligt intryck och en väldigt personlig känsla.
Lite som det ser ut hemma hos mig, minus den fashionabla adressen då förstås och takhöjden… men men - I keep on dreaming…

Nu ska jag fortsätta njuta av sportlov med mina barn så – se upp i backen!

Kram Nina