Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 2/2018

Välkommen till Gård & Djurhälsans Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Milamässan som hölls i februari innebar såväl utställning av utrustning och fina djur. Dessutom genomfördes SM i Showmanship, som i år vanns av Patrik Gustafsson, Värsjö. Vi gratulerar till vinsten och priset som ger oss möjlighet att hälsa dig Hjärtligt välkommen till Nötköttsseminariet 2019! 

Resultaten från de olika klasserna kan man ta del av genom att besöka NAB:s hemsida.

Grattis Patrik!

Lyckade Nötköttsseminarier!

Det var god stämning och uppskattade föredrag och workshops vid årets nötköttsseminarier. 

Deltagarna fick bland annat ta del av föredrag om köttkvalitet, klimat, foder, lönsamhet, slaktanmärkningar, vallkvalitet och mycket mer. Engagerade utställare och smaklig mat och fika skapade möjligheter att prata med kollegor i branschen om frågor som är aktuella för var och en.

Tack till er alla som bidrog till lyckade arrangemang!

Några av presentationerna från seminariet finns att beskåda på vår hemsida, under fliken Kunskapsbank - eller kan du klicka här!   

Hur ser lönsamheten ut hos några av Sveriges Nötköttsproducenter?

Under 2017 genomfördes ett projekt finansierat av LRF Kött med syfte att ta fram ett informations- och jämförelsematerial för att visa på konkurrenskraften och lönsamheten hos några av Sveriges Nötköttsproducenter, samt påvisa nyttan av ekonomisk uppföljning.

Fem produktionsgrenskalkyler för dikoföretag och åtta produktionsgrenskalkyler för ungnötsföretag gjordes. Resultatet presenterades dels på Nötköttseminariet och ligger nu också på vår hemsida.  

Kalvningar ökar smittorna i bädden

Vi påminde i vårt förra nyhetsbrev om att kalvningarna är igång och att smittrycket snabbt stiger i bäddarna. Det är fortfarande aktuellt på många håll och vi vill uppmana till att inte tveka att ta kontakt med oss om ni får problem med diarrér på kalvarna. Diagnostiken ingår kostnadsfritt för våra kunder.

Har ni inte laddat hem kalvningsbroschyren så passa på att göra det. Den är en värdefull hjälp för att reda ut enklare fellägen. Den kan ni ladda hem genom att trycka på länken

Fler dikor och dikoplatser

Antalet am- och dikor har ökat med 6% i december 2017 jämfört med december 2016.

Det visar statistik från Jordbruksverket. Antalet kvigor, tjurar och stutar har minskat något sedan december 2016, 0,4 %, medan kalvar har ökat med 1,3 % från 2016 till 2017. Sedan december 2000 har totala antalet nötkreatur minskat med ca 10 %, men antalet övriga kor (am- och dikor) har däremot ökat med närmare 30 %! Antalet mjölkkor minskat med 24 % under motsvarande period. Det totala antalet nötkreatur i landet beräknas ha uppgått till 1 449 000 stycken i december 2017, vilket är en uppgång jämfört med december 2016 med nästan 1 %. Totala antalet am- och dikor var i december 2017 198 896, jämfört med 187 620 vid samma tidpunkt 2016.

Även förprövningsstatistiken visar framtidstro. I Jordbruksverkets statistik för länsstyrelsernas förprövningar av stallbyggnader för djur inom lantbruket 2017 kan man se att investeringarna i stallar för dikor har mer än fördubblats jämfört med åren före 2016. För dikor förprövades 16 700 platser under 2017, och för ungdjur 31 900, vilket är 25 % mer än åren innan. På mjölkkosidan förprövades 7 800 platser, det är en halvering jämfört med 2012 och åren innan det. Förprövningen är en granskning av stallarna utifrån djurskyddssynpunkt. Förprövningen görs i innan byggnationerna sätts igång och erfarenheten är att de prövningar som görs också resulterar i färdiga stallar.

Du kan läsa mer om statistiken här!

Insättning av kalvar (film)

Slaktnötsbesättningar som sätter in mycket kalvar löper stor risk för sjuka kalvar och smittspridning. Genom att ha goda rutiner vid insättningen kan man minska den risken. 

Titta på filmen och lär dig hur man ska reducera stressen för kalvarna och ge dem en ren miljö med lite smittor och smittkontakter. 

Antibiotikaskolan - livsviktigt lärande från Svenskt Kött

Antibiotikaskolan är ett skolmaterial, skapat av Svenskt Kött, med sex lektioner för skolungdomar i högstadiet och gymnasiet och deras lärare, men kan naturligtvis ses av alla. Lektionerna handlar bland annat om antibiotikaförbrukning, resistenta bakterier, människans hälsa samt jakten på ny antibiotika.

Lektionen som har rubriken "Antibiotika och djuruppfödning" har exempelvis målen: 

  • Att förstå faran med en överdriven användning av antibiotika inom djurhållning.
  • Att förstå hur djuruppfödare kan arbeta för att minska användningen av antibiotika.

Se lektionen om "Antibiotika och djuruppfödning" här. Hela skolmaterialet hittar du här.

Frasbrand

Studentarbete om frasbrandsutbrottet 2015

Veterinärstudent Stina Andersson har skrivit sitt examensarbete om frasbrandsutbrottet i Västra Götaland 2015. Hon gjorde en kartläggning av utbrottet och intervjuade drabbade djurägare. Tryck på länken för att läsa det i sin helhet.

Frasbrandsvaccinet Miloxan är restnoterat

Vaccinet Miloxan som användes i stor utsträckning för att vaccinera mot frasbrand är restnoterat och väntas inte förrän sent på hösten. Det finns andra vacciner att använda. Hör av dig till din veterinär för vidare frågor om vaccinationspreparat.

Mer kunskap om benproblem i liggbåsstall

Projektet ”Mjölkrastjurar i Liggbåsstall” som slutfördes av Gård & Djurhälsan 2014 visade att för en stor del av tjurar som gick till kadaver eller hemslakt fanns ingen fastställd diagnos för det misstänkta benproblemet.

Just nu pågår därför ett projekt, finansierat av branschutvecklingsmedel, för att genom obduktion öka kunskapen om vilka orsaker som leder till oplanerade utgångar av tjurar i liggbåsstall.

Om en tjur med misstänkt benproblem i liggbåsstall självdör eller behöver avlivas kan du som djurägare kontakta veterinär vid Gård & Djurhälsan. Veterinären mailar obduktionsremiss samt en extra remiss för projektet direkt till obduktionslaboratoriet samt projektledaren. Även andra veterinärer kan skicka remiss men det är viktigt att de i så fall kontaktar veterinär vid Gård & Djurhälsan för att få aktuella remisser till projektet. Obduktionen är kostnadsfri för djurägaren (ordinarie transportkostnad tillkommer).

För frågor om projektet, kontakta projektledare Katinca Fungbrant, veterinär  Gård & Djurhälsan.

Köttrasprövningens auktion närmar sig

Torsdagen den 29 mars 2018 är dagen för auktionen på Individprövningsstationen på Gunnarp, strax utanför skånska Hörby.

Läs mer om alla tjurarna på Köttrasprövningens hemsida.

Nötkött och klimat

Under de senaste åren har vår konsumtion av kött hamnat i fokus. Särskilt nötkreaturen har blivit något av syndabockar för den globala uppvärmningen.

Under Nötköttsseminarierna 2018 har många relevanta fakta presenterats, det var mycket uppskattat av deltagarna att få fakta som är väl underbyggda och beskrivna. I den här rapporten har Svenskt Kött samlat fakta om våra nötkreatur och deras klimatpåverkan. Skriften går både att beställa och ladda ner.

Inspireras av framtidens smartaste stall!

Nu har Jordbruksverkets tävling ”Framtidens smartaste stall” avgjorts.

Syftet med tävlingen var att hjälpa svenska jordbruksföretag att möta framtiden med goda förutsättningar för konkurrenskraft och lönsamhet.  Med tävlingen ville man inspirera till smarta lösningar kring material, konstruktion, byggprocess, smittskydd, djurvälfärd, miljö och drift.

I tävlingen fanns bidrag från följande produktionsgrenar: smågrisar, slaktgrisar, dikor, mjölkkor, slaktungnöt och lamm. Samtliga bidrag finns redovisade på Jordbruksverkets hemsida och är fria att använda för den som önskar.

Res till Kanada med Gård & Djurhälsan!

Följ med oss på en spännande resa i september 2018, späckad med intressanta studiebesök, stor lantbruksmässa och andra sevärdheter. Med på resan finns en engelsktalande guide, en representant från Gård- och djurhälsan hjälper till med översättning vid studiebesöken. Läs mer om resan här!

Studieresa från Skövde till Öland

21-23 mars finns möjlighet att följa med på en resa till Öland, med start i Skövde och möjlighet att stiga på längs vägen. Följ med på en resa för dig som är intresserad av nötköttsproduktion, dikor, olika uppfödningsmodeller,
planlösningar och djurhantering. Vi kommer att prata produktion, lönsamhet och de senaste
snackisarna inom nötköttsproduktion.

Frågor om resan kan Maja-Lena Främling svara på, henne når du via mail eller telefon 0511-120 80

Kurser

Under våren anordnas kurser och ERFA-träffar. Se aktuellt utbud på hemsidan; bland annat erbjuder vi villkorad läkemedelsanvändning, ERFA-träff om mottagningsstall och en Studieresa till Öland, med start i Skövde.

Det kommer fler kurser under året så håll utkik på vår hemsida!

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.