Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 3, 2018

Yrkeshögskoleutbildningar är ett av de mest effektiva verktygen i arbetet med att skapa en bra matchning på arbetsmarknaden. Det framgår tydligt av ny statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH. 93 procent av studenterna har arbete inom ett år efter avslutade utbildning. 80 har arbete inom en månad. Detta lyftes även fram när Sveriges regioner var inbjudna till ett möte förra veckan med Thomas Persson, generaldirektör på MYH. Han aviserade också att antalet platser inom yrkeshögskolan ska öka med 50 procent de kommande tre åren. Beskedet är glädjande. Sedan den dåliga tilldelningen av YH-platser för Kalmar län 2017 har bl.a. regionförbundet fört en nära dialog med MYH samt haft en rad kunskapshöjande insatser för YH-anordnare i länet. Detta ledde i år till en betydligt bättre tilldelning då 10 av 17 ansökningar beviljades. Vi nöjer oss emellertid inte med det utan fortsätter arbetet med att få fler platser och utbildningar till länet. I det arbetet är nära samverkan mellan YH-anordnare, regionen och arbetslivets företrädare prioriterat.

2012 gjorde OECD en så kallad Territorial Review, en studie av länets konkurrenskraft och tillväxtpotential. Nu, fem år senare, görs en uppföljning över hur utvecklingsarbetet har gått. Förra veckan fick vi en första preliminär bedömning. I den får regionen bland annat beröm för satsningen på innovationsmiljön Smart Housing Småland samt företagsforskarskolan ProWood. Däremot ser OECD en förbättringspotential när det gäller samverkan mellan arbetslivet och det regionala utbildningssystemet i regionen. Den färdiga rapporten släpps innan sommaren och kommer då att finnas tillgänglig på rfkl.se.

Hur blir EU:s framtida budget, och hur kommer den att påverka Sverige? EU:s stats- och regeringschefer träffades den 23 februari för att tala om unionens kommande långtidsbudget. På mötet diskuterades möjliga budgetbesparingar inom jordbruks- och regionalstöd. I det mest långtgående alternativet för jordbrukspolitiken pratar kommissionen om att minska jordbruksstödet med 30 procent. När det gäller regionalstödet lägger kommissionen fram flera alternativ där Sverige och andra rikare EU-länder blir helt utan stöd. En minskning av både dessa budgetposter får stora konsekvenser för Kalmar län då vi har en stor primärproduktion och lantbrukssektor. Dessutom kommer en stor del av de regionala utvecklingsmedel vi i dag kan söka från strukturfonderna. De pågående förhandlingarna är alltså mycket viktiga för Sverige och länet. Närmaste väntar en ministerkonferens inriktad på budgeten i Sofia i mars, med representanter för varje medlemsland. I början av maj kommer sedan kommissionens budgetförslag. Den slutliga budgeten väntas bli spikad tidigast under 2019.

Helena Nilsson


Småland Blekinge Halland South Sweden deltar i EU-handslaget

Just nu genomför EU-minister Ann Linde ett antal regionala besök runt om i Sverige där hon träffar regioner, kommuner och myndigheter för att genomföra EU-handslag för ökad delaktighet. Det hela är ett led i att skapa bättre förutsättningar för medborgare att delta i EU-arbetet och påverka beslut som fattas på EU-nivå. Den 2 mars besöker hon Gislaved och i samband med detta presenterar medlemsorganisationerna i Småland Blekinge Halland South Sweden sitt gemensamma handslag, det vill säga de insatser man kommer att göra för att höja EU-kunskapen i respektive organisation. Insatserna handlar bland annat om kunskapshöjande aktiviteter, ökat samarbete kring EU-påverkan samt tydligare information via medlemsorganisationernas kanaler.


Den Digitala Draken

Framtidens Silicon Valley ligger i Kina. Den digitala omvandlingen går fort och allra fortast går det kanske i Kina. Det som händer i Kina skapar nya möjligheter även i Sverige och visar också vad som ligger runt hörnet hos oss.  För att vi ska få lära oss mer om det arrangerar Småland China support den 16 mars, tillsammans med Drivhuset, Almi och Kalmar kommun föreläsningen Den digitala draken. Tom Xiong och Jacob Lovén, serieentreprenörer och digitalnördar, som bland annat driver podden Den Digitala Draken berättar om utvecklingen, drivkrafterna, hur digitaliseringen påverkar Kina och världen och inte minst om vilka möjligheter det öppnar.

Föreläsningen är gratis och hålls 16 mars 12.00-14.00 på Biostaden i Kalmar. Kom gärna förbi redan kl. 11.15 för lite mingel och något att äta innan. Mer information och anmälan.


Östersjösamarbete firar 20 år

I dagarna har Östersjönätverket, Euroregion Baltic, firat 20 år. Sedan 1998 har medlemmarna i ERB samarbetat inom flera stora utvecklingsprojekt inom bland annat miljö, vatten, energi, belysning, skola, ungdomssamarbete, kultur och näringsliv. För närvarande leder regionförbundet flera sådana. Det handlar om två projekt med Kaliningradregion inom vatten och ungdomsfrågor. Man samarbetar också i ett större projekt med partners från hela regionen med målsättningen att skapa förbättrade ungdomspolitiska strategier och handlingsplaner inom ERB.

Avgående ordförande Akko Karlsson överlämnar ordförandeklubban till tillträdande Youth Board ordförande Alexandra Winberg och ERBs nye ordförande Anne Thomas.

Mycket snabbt bredband hos 2 av 3 av länets hushåll

2 av 3 fasta hushåll i Kalmar län har i dag tillgång till mycket snabbt bredband via fiber eller kabel-TV. Samtidigt saknar nära 59 000 hushåll eller fasta arbetsställen motsvarande uppkoppling. Det visar en färsk rapport från regionförbundet.
- Länets mål är att alla hushåll och företag senast 2020 ska ha tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit/s. Vi är på god väg men det kommer att behövas stora investeringar av marknadens aktörer inom de närmaste åren för att nå målet, säger Magnus Hammarstedt, regional bredbandskoordinator. Investeringsbehovet beräknas ligga på drygt 4 miljarder kronor och det återstår nära 59 000 hushåll eller fasta arbetsställen. Samtidigt har 2 av 3 fasta hushåll i Kalmar län redan tillgång till mycket snabbt bredband via fiber eller kabel-TV. Denna andel ökar kontinuerligt då utbyggnad pågår i länets kommuner. Rapporten visar bland annat att det finns en planerad utbyggnad på cirka en miljard kronor i dagsläget.


Ny överenskommelse ska förbättra samverkan vid utskrivning

Från den 1 januari 2018 gäller en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Den ersätter den så kallade betalningsansvarslagen, lagen om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård. Syftet med den nya lagen är att personer som inte längre har behov av slutenvård så snart som möjligt ska kunna lämna sjukhuset på ett snabbt och tryggt sätt. Nu ska planeringen huvudsakligen ske i hemmet, när den enskilde har hunnit återhämta sig. Det gör att personen får ökad möjlighet att delta aktivt och på sina villkor. Den nya lagen skärper kraven på samarbetet mellan kommuner, primärvård, psykiatri och den övriga specialiserade vården. Med anledning av detta har en ny överenskommelse träffats mellan landstinget och kommunerna i länet för att bättre leva upp till lagkraven.


Utbildning för "blåljuspersonal"

Under mars ges en utbildning i bra interkulturellt bemötande för "blåljuspersonal" från Västerviks och Kalmar kommun, samt Landstinget. Utbildningen ges inom regionförbundets projekt IKO/Vi blir fler - Integration, kompetens och organisation. Syftet med projektet är att öka den interkulturella kompetensen i länet genom man får kunskap i att förstå och hantera kulturmöten. Under utbildningen kommer man bl.a. att prata om kulturella variationer i synen på genus, sorg/död, smärta, sjukdomar och dess orsak, behandling och rehabilitering. Deltagarna kommer även att få konkreta tips på hur man skapar ett bra bemötande, när kulturella skillnader spelar roll i kommunikationen mellan patient och personal. Syftet med utbildningen är att kunna ge en mer effektiv vård. När personalen innehar en interkulturell kompetens är det lättare att bemöta utländska patienter med kulturförståelse och nyfikenhet och att reda ut eventuella missförstånd och besvärliga situationer. Mer information om projektets utbildningar och aktiviteter


Reportage: "Diamanda har samma värde som alla andra"

Nytt reportage från Nka om föräldrar till barn med flerfunktionsnedsättning som måste försvara sitt barns livskvalitet och rätt till intensivvård. Så blev det för 6-åriga Diamandas föräldrar, som genom att berätta sin historia vill försöka förhindra att andra familjer råkar ut för samma sak.
– Läkarna är kanske rädda för att föräldrar inte ska veta när det är dags att släppa taget, när hoppet är ute eller barnets lidande för stort. Men konsekvensen av beslutet är ju oåterkalleligt, säger Ulrika, mamma till Diamanda. Läs reportaget


Regeringen har nyligen beslutat om den största satsningen på 40 år riktat till folkbibli­oteken i landet. 750 miljoner kronor ska under tre års tid användas till att öka tillgängligheten till bibliotekens resurser i landet. Detta för att biblioteken än mer ska kunna fungera som det nav som främjar bildning i samhället. Samtidigt gör Regionbiblioteket i Kalmar län en offensiv satsning på en gemensam strategi för länets bibliotek med syfte att höja kvaliteten och en ökad läslust hos regio­nens invånare. Den 8 maj anordnas en dag om bildning, läslust och demokrati på Brofästet i Kalmar. Inbjudan och program finns inom kort på regionförbundets webbplats.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.