Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2, 2018

Vartannat år rankar forskningsinstitutet Nordregio de regioner som har störst utvecklingspotential i Norden. I den senaste rankingen, som släpptes den 8 februari, är Kalmar län en av de svenska regionerna som klättrar mest och hamnar på plats 45. Det socioekonomiska indexet väger bland annat in förändringar i befolkningsfördelning, arbetsmarknad, utbildning och den ekonomiska utvecklingen. Stockholm är den region i Norden som totalt sett är den mest dynamiska under perioden.

Förra veckan antog regionförbundets styrelse länets regionala utvecklingsstrategi, RUS 2030. Målbilden för länets utveckling är Klimat att växa i och den avser möjligheter att växa och utvecklas för både företag, organisationer och enskilda individer. Målet är också formulerat utifrån ambitionen att skapa ett bra samarbetsklimat för att uppnå en god utveckling och välfärd.  Fyra prioriterade utvecklingsområden har definierats; delaktighet, hälsa och välbefinnande, god miljö för barn och unga, hållbar samhällsplanering samt stärkt konkurrenskraft. Förutom en bred dialog med samhällets olika företrädare har en grundläggande analys arbetats fram. Särskild vikt har lagts vid den demografiska obalansen samt utvecklingen där Kalmar län har ett underskott på unga i åldern 20-40 år. Lyckas vi erbjuda barn och unga en god uppväxt samt förutsättningar att skapa ett eget självständigt liv med tillgång till arbete och bostad, är förutsättningarna goda att de ska vilja stanna kvar, komma tillbaka och bidra till utvecklingen av vår region. Denna utmaning ligger till grund för att målgruppen lyfts fram som ett prioriterat utvecklingsområde. Arbetet är långsiktigt och när RUS 2030 ska genomföras är det viktigt att arbetet sker i samhandling mellan olika aktörer samt med tydligt fokus på de prioriteringar som politiken nu fattat beslut om.

Små och medelstora företag har en central betydelse för tillväxten i Kalmar län. Ett av regionförbundets viktigaste verktyg för att stödja dess utveckling är företagsstödet i form av bl.a. konsultcheckar. Företag kan bl.a. få ekonomiskt stöd för att köpa in tjänster kopplat till digitalisering eller när man vill nå ut på en ny marknad, nationellt eller internationellt. 2018 kommer regionförbundet att förenkla stödet genom att dela in stöden i färre grupper utan att för den delen begränsa vad de kan användas till. Läs mer om detta nedan eller på vår webbplats.

Helena Nilsson


Tio beviljade YH-utbildningar i länet

10 beviljade utbildningar av 17 sökta i Kalmar län. Det blev resultatet av den årliga fördelningen från Myndigheten för yrkeshögskolan. Myndigheten beviljade 525 nya utbildningar vilket är den högsta beviljandegraden någonsin, 43 procent. Totalt beviljades ca 36 000 nya utbildningsplatser till yrkeshögskolan. Av de 17 utbildningar som YH-anordnare i Kalmar län hade sökt, beviljades 10. Under våren planeras flera aktiviteter som ska öka länets möjligheter till fler YH-utbildningar, bl.a. två utbildningstillfällen för YH-anordnare samt en mässa där länets YH-utbildningar kommer att visas upp för studenter, studie- och yrkesvägledare samt pedagoger.


47 miljoner till regionala utvecklingsprojekt samt företagsstöd under 2017

Under 2017 beslutade regionförbundet om bidrag på sammanlagt 47 miljoner kronor till regionala utvecklingsprojekt och som stöd till företag i Kalmar län. Det visar en färsk sammanställning. 31 miljoner kronor har gått till utvecklingsprojekt i länet och drygt 16 miljoner kronor har gått till att direkt stödja företag. Totalt 244 företag har sökt stöd för olika typer av insatser. Flest företag söker stöd för att nå ut på nya marknader (53 st.), följt av digitalisering (50 st.) och produktutveckling (49 st.).

Budgeten för regionförbundets utvecklingspengar under 2018 beslutades på regionförbundets styrelse den 8 februari. Den ligger kvar på samma nivå som för 2017, d.v.s. 50 miljoner kronor.

Under 2018 kommer företagsstöden i stort sett att hanteras om tidigare. Dock kommer stöden att förenklas utifrån företagens perspektiv, så att det blir lättare att hitta just den stödform som kan vara aktuell i en specifik tillväxtsituation. Mer information om företagsstöd som du kan söka.


Johan Engdahl blir förbundschef

Nu är det klart att det blir Johan Engdal som blir chef för kommunförbundet i Kalmar län. Han kommer närmast från regionförbundet där han i dag är områdeschef. Johan Engdahl tillträder tjänsten den 1 mars. Verksamheten, som just nu är under uppbyggnad, beräknas vara igång den 1 januari 2019.


Frukostföreläsning om jämställdhet för en god arbetsmiljö

Den 8 mars anordnar regionförbundet en frukostföreläsning om hur man kan arbeta med jämställdhet för att skapa en god arbetsmiljö. Föreläsare är Alexandra Durne och Julia Björknert, initiativtagare till bl.a. festivalen Queens of Kalmar.Tid: 8 mars kl. 8-9. Plats: First Hotell Witt i Kalmar. Till anmälan


Möte i forskarnätverket Barn som anhöriga

Den 5-6 februari anordnade Nka och Socialstyrelsen ett möte för forskarnätverket "Barn som anhöriga". Under de två dagar samlades forskare som är verksamma inom området för att dela med sig av olika pågående forskningsprojekt, samt informera om kommande projekt inom området. Läs mer


Europaforum 2018 - Småland Blekinge Halland

Det europeiska samarbetet står inför förändrade förutsättningar vilket öppnar upp för nya utmaningar och möjligheter på både lokal och regional nivå. Det handlar till exempel om nya villkor för EU-finansiering och behov av samverkan för att klara kompetensförsörjningen. Den 9 maj arrangeras Europaforum Småland Blekinge Halland där man kommer att titta närmare på vad detta innebär för kommuner och regioner samt hur näringslivet påverkas av förändringar inom EU. Inbjudan och program är klart under våren men reservera gärna datumet i kalendern redan nu. Tid och plats: 9 maj, kl. 10-15.30 i Alvesta.


Regionförbundet tipsar! Ny app mot näthat

WE STAND APP är ett projekt som syftar till att öka tryggheten och korta vägen till hjälp och stöd för och med unga mellan 13–20 år som utsätts för näthat, rasism, kränkningar eller konflikter, med nätet som främsta utgångspunkt. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden under tre år och den ideella föreningen Kumulus, där regionförbundet är medlem, är projektägare.

Projektet ska genom den nysläppta appen WSAPP fungera som ett aktivt stöd på plats i stunden, om och när kränkningarna sker. Projektet ska förebygga, informera och utbilda unga att aktivt verka för civilkurage på alla arenor där unga rör sig - online och offline. Läs mer om projektet på: www.westandapp.se


Visste du detta om regionförbundets företagsstöd?

  • Under 2017 beviljade regionförbundet 223 konsultcheckar till ett värde av 13 miljoner kronor.
  • Mest stöd gick till företag i Kalmar (39%), följt av Oskarshamn (12%) och Vimmerby, västervik samt Nybro (7%).

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.