Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1, 2018


I tisdags delgav Strålsäkerhetsmyndigheten samt mark- och miljödomstolen sina yttranden inför beslut om slutförvaret och uppförandet av inkappslingsanläggningen. Yttrandena är avgörande för den fortsatta beslutsprocessen. Mycket av innehållet var positivt men Mark- och Miljödomstolen vill ha ytterligare information för att försäkra sig om kopparkapselns hållbarhet. SKB ska ta fram ytterligare underlag som visar på detta. Förhoppningen är att detta inte ska försena beslutet alltför mycket.

Yttrandet är viktigt för Oskarshamns kommun men även för länet då det i allra högsta grad påverkar SKB:s verksamhet som finns på Äspö. Samma dag som yttrandena kom var Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf samt representanter från Näringsdepartementet på besök i Oskarshamn. Syftet med besöket var bl.a. att visa Äspötunneln och den forskningsverksamhet som bedrivs där inför ett kommande slutförvar. Oskarshamns kommun, regionförbundet, SKB och KTH arbetar tillsammans för att utveckla miljön på Äspö till en internationell forsknings- och innovationsmiljö den dagen SKB inte längre har samma behov av tunneln. Miljön är unik i Europa i flera avseenden och mycket forskning har bedrivits där under åren. Dessa forskningsresultat skulle kunna användas av andra aktörer och i flera syften. Miljön kan också användas av företag för att testa och demonstrera ny teknik. Arbetet är långsiktigt och kräver samverkan mellan flera parter för att hitta en hållbar affärsmodell. I detta arbete kan även aktörer som Tillväxtverket och departement bidra med kontakter och kompetens.

Besöksnäringen blir alltmer betydelsefull för länets utveckling. I december fattade strukturfondsdelegationen beslut om att bevilja regionförbundet drygt 6,5 miljoner från EU:s regionala fond till projektet Växande besöksnäring. Tillsammans med regionförbundets medel omsluter projektet totalt 13 miljoner kronor under perioden 2018-2020. I projektet kommer företag att erbjudas stöd till affärsutveckling. Man kommer även utveckla samverkan med det företagsstödjande systemet samt med akademin. Under perioden kommer vi också titta på hur vi inom den nya organisationen Region Kalmar län tillsammans med kommuner och näringsliv m.fl. ska arbeta med att utveckla besöksnäringen. Projektet har fått ett mycket positivt mottagande hos flera företag. På nationell nivå har ett förslag till nationell strategi för besöksnäringen tagits fram. De föreslagna områdena som strategin lyfter fram ligger väl i linje med det vi i Kalmar län arbetar med idag men också det vi själva behöver utveckla. Områden som lyfts fram är bl.a. digitalisering, kompetensförsörjning samt måltids-, kultur- och naturturism. Regionförbundet har förslaget på remiss och svar ska lämnas i april.

Helena Nilsson


Småland först ut i landet med regional skogsstrategi

Den 25 januari presenterades en skogsstrategi för Småland. Strategin har tagits fram i samverkan mellan Regionförbundet i Kalmar län, Region Jönköpings län, Region Kronoberg, länsstyrelserna i de tre länen samt ett antal andra aktörer och intresseorganisationer. Strategin offentliggjordes i Lammhult där bl.a. Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Herman Sundqvist, genereldirektör för Skogstyrelsen samt Lena Ek, ordförande för Södra medverkade. I strategin har man enats kring sex mål:

  • Öka attraktiviteten kring den småländska skogen och stärk kompetensförsörjningen inom skogsbruk och skogsindustri.
  • Öka förädlingsgraden och innovationsgraden.
  • Öka produktionen och variationen för att nyttja en större del av den småländska skogens potential.
  • Stärk det lönsamma företagandet på skogsgården.
  • Bevara och stärk våra naturvärden, vårt gemensamma kulturarv och friluftslivet.
  • Uppnå balans mellan skog och vilt.

Läs strategin i sin helhet


41 miljoner kronor till regionala utvecklingsprojekt och företagsstöd

Dagarna innan jul kom beslutet från Näringsdepartementet om vilken budget regionförbundet har att tillgå för regionala utvecklingsprojekt och företagsstöd under 2018. Tilldelningen blev i nivå med föregående år, dvs. drygt 41 miljoner kronor. Regionförbundets arbetsutskott fattade den 19 januari beslut om budget för 2018 gällande alla stödformer och antog dessutom några förändringar gällande företagsstödet för att förenkla och tydliggöra. Mer information om detta kommer inom kort på regionförbundets webbplats. 

För dig som är på gång med att utveckla ett nytt projekt så gå gärna in på regionförbundets projektguide där du kan få tips och råd. Där finns också en mall som du kan använda för att stämma av din idé i ett tidigt skede.


Fokus på ungdomars levnadsvillkor i södra östersjöområdet

I december höll projektet CaSYPoT konferens i Slupsk i Polen. Fokus för konferensen var resultaten från en internationell ungdomsenkät inspirerad av svenska LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitken). Enkäten genomfördes i våras i Emmaboda, Bartoszyce och Slupsk i Polen, Gusev och Svetlogorsk i Ryssland, samt Klaipeda i Litauen. Efter genomgång av resultatet fördes intressanta diskussioner med unga och politiker. Syftet med den internationella ungdomsenkäten är att skapa förutsättningar för att ta fram ungdomsstrategier inom Euroregion Baltic. Regionförbundet leder arbetet och från länet deltog Emmaboda kommun. Läs mer om projektet: http://casypot.eu/


Projekt ska få fler i arbete eller utbildning

I november 2017 beviljades regionförbundet 13,4 miljoner kronor från ESF för projektet Samverkan leder till arbete. Projektet ska medverka till att fler kvinnor och män kommer i arbete, studier eller närmare arbetsmarknaden. I projektet ska man också arbeta för att skapa strategisk samverkan mellan aktörer som ansvarar för arbetsmarknadsfrågor, utbildning och kompetensförsörjning. I projektet ingår ett fördjupat samarbete med länets företag för att öka möjligheterna till exempelvis praktik. Regionförbundet är projektägare och övriga aktörer är Arbetsförmedlingen, Samordningsförbundet, landstinget och Företagarna samt åtta av länets kommuner; Västervik, Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Mörbylånga, Torsås, Emmaboda och Nybro. Projektet pågår i tre år. 


Studiecirkel ska utveckla språkkunskap

Att lära sig svenska kan ta tid. För en del utlandsfödda blir vägen in i det svenska samhället längre än för andra. Timmarna på SFI tar slut och man skulle behöva öva ännu mer. Samverkansprojektet Läsa på lätt svenska vänder sig till de som vill fortsätta utveckla de språkkunskaperna som man har och läsa tillsammans med andra i en lugn miljö. Deltagandet sker i form av en studiecirkel med regelbundna träffar. Till hjälp finns frivilliga, som ofta i botten är lärare, som utbildar och för samtal på lätt svenska med deltagarna. Projektet, som är ett samarbete mellan Regionbiblioteket i Kalmar län, Kalmar Stadsbibliotek och Studieförbundet Bilda, ska ge utlandsfödda möjlighet att träna på att läsa och prata svenska i ett socialt sammanhang samt på sikt leda till djupare läsglädje och språkförståelse.


Anmälan öppen till nationell konferens om personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga

Vid årsskiftet öppnades anmälan till Livets möjligheter, en nationell konferens om personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga. Konferensen arrangeras den 23-24 april i Stockholm och genomförs av Nka tillsammans med flera samarbetspartners. I det preliminära programmet kan du läsa mer om konferensen som riktar sig till anhöriga, personal och beslutsfattare. Läs mer


Nytt nyhetsmagasin från Nka

Nu kan du ta del av det senaste numret av Nka:s nyhetsmagasin som är ett tryckt och digitalt magasin med aktuella reportage och artiklar inom anhörigområdet. Magasinet utkommer årligen med två nummer. I det här numret sammanfattar Nka hösten 2017. Läs nyhetsmagasinet


Webbinarium: Vem är den enskilde i ett gemensamt hem?

Den 27 februari arrangerar Nka ett webbinarium om hur biståndshandläggare kan förhålla sig till anhörigas möjligheter till frivillighet, autonomi och personlig integritet. Vem är denne enskilde i ett gemensamt hem där flera parter lever? Vems behov ska gå före vems? Har någon mer "rätt" till det gemensamma hemmet än någon annan? Med Martina Takter, Närståendekoordinator/fil.lic. Malmö Stad. Läs mer


Våren rivstartar inom projektet Livsmedelsutveckling Sydost

Livsmedelsutveckling Sydost jobbar vidare med att vara ett fortsatt stöd för livsmedelsnäringen i regionen. Under de närmaste veckorna pågår flera aktiviteter inom projektet eller i regionförbundets regi.

  • Forskarpub om framtidens mat – 31 januari
    På forskarpuben den 31 januari, på restaurang Kallskänken i Kalmar, berättar Thomas Isaksson om mattrender genom tiderna, medan professor Cornelia Witthöft lyfter senaste nytt inom forskningen på bönor och andra proteiner.

  • Inspirationsdag charkuteri och lufttorkning – 13 februari
    En heldag i Kalmar som bjuder på kunskap och inspiration om förädling av kött. Experter berättar om tekniker, utvecklingsmöjligheter och egna erfarenheter på området.

  • MatPlus: workshop med tema hållbarhet – 20 februari
    En första workshop i en serie om åtta fristående träffar som bjuder på kunskap och nya idéer, men också möjlighet till nya kontakter och stöd - av forskare och andra områdesexperter - i utvecklingen av det egna företaget.

  • Exportseminarium med tema Kina – 27 februari
    Exportintresserade livsmedelsföretagare bjuds in till ett eftermiddagsseminarium den 27 februari med Småland China Support Office. Träffen blir också startpunkten för ett nätverk, för att ytterligare fördjupa kontakterna på livsmedelsområdet mellan södra/sydöstra Sverige och Kina.

  • Nätverksmöte om landbaserad fiskodling – 7 mars
    Jordbruksverket deltar på denna nätverksträff i Kalmar om landbaserad fiskodling som regionförbundet arrangerar.

Mer information samt anmälan till aktiviteterna


Visste du detta om den småländska skogen?

  • Den småländska skogen ägs idag av omkring 40 000 skogsägare och det småländska skogsbruket drivs till stor del som familjeskogsbruk.
  • Nästan 80 procent av skogen ägs av enskilda personer, vilket är en större andel än i övriga delar av landet där skogen i större utsträckning ägs av skogsbolag.
  • Lite mer än en tredjedel av skogsägarna är kvinnor.
  • Medelstorleken på en brukningsenhet i Småland är ca 64 hektar, jämfört med 97 i hela landet.

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.