Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 1/2018

Välkommen till Gård & Djurhälsans första Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Stort intresse för Nötköttsseminariet

Nästa vecka rullar turnén med träffar på fyra olika orter igång. Vi är jätteglada över det stora intresset som finns på gårdarna att inhämta ny kunskap. Det finns fåtal platser kvar på vissa orter.

  • 23 januari: Västerås (FULLT)
  • 24 januari: Skövde (FULLT)
  • 25 januari: Ängelholm (Enstaka platser)
  • 1 februari: Umeå (Platser kvar)

Kalvningstid

Denna tid på året är kalvningarna i gång på de flesta håll.

Uppdatera er gärna om kalvningsförlopp och om hur man kan lösa och reda ut enklare fellägen genom att läsa i broschyren ”Kalvning och kalvningshjälp”.

Den kan ni ladda hem genom att trycka på länken

Ökat smittryck

När många kalvar föds ökar beläggningen snabbt och med det följer ett förhöjt smittryck.

Som kund hos oss ingår kostnadsfri diagnostik av de vanligaste patogenerna som orsakar kalvdiarré. Kontakta din nöthälsoveterinär för hjälp med en remiss! Klicka på länken för en förteckning över nöthälsoveterinärerna.

Bra djupströbädd = friska kalvar

En ren och torr ströbädd är nyckeln för friska kalvar. Men vad ska man tänka på för att få en bra bädd? Ska bädden mockas ut under säsong? Hur hög beläggning är rimligt? Läs om framgångsfaktorer för att få bädden att fungera i artikeln (klicka på länken)

Lär dig se symtom på luftvägssjukdom i tid (film)

Luftvägssjuklighet drabbar många kalvar och det är ett kännbart tapp i tillväxten för producenten. 

När veterinär eller den producent som har delegerad läkemedelsanvändning startar behandling med antibiotika är det viktigt att kalven blir frisk.

För att behandlingen ska bli lyckad krävs att behandlingen startar i tid, samt att kalven ges rätt dos. Titta på filmen och lär dig se symtomen i tid!

SLU får FN-uppdrag om antibiotikaresistens

SLU skriver i sitt pressmeddelande: FN:s Livsmedels- och lantbruksorganisation (FAO) har bett SLU att leda arbetet med att ta fram en manual hur man reducerar antibiotikaanvändningen i djurhållningen på ett ansvarsfullt sätt samt att genomföra kurser inom området för djurhälsopersonal på Balkan, i Centralasien och i Östeuropa.

Läs mer på SLU:s hemsida

Lär er mer om kött i köttskolan!

Gård&Djurhälsans veterinär Fredrik medverkar i köttskolan, där ni har möjlighet att lära er mer om kött i sju utbildningsfilmer och omfattar allt mellan att laga kött, hur kött ska hanteras, olika temperaturer och varför svenskt kött är bra.

Är ditt företag redo för LEAN?

 Nu pågår rekryteringen till sista omgången av 18-månadersutbildningen då du får tillgång till den extra finansieringen som finns från Landsbygdsprogrammet, totalt 48.000 kr per företag.

Sista dag för anmälan är 30 januari!

läs mer på hemsidan för LEAN lantbruk (klicka på länken)

Redovisning av examensarbete om Frasbrandsutbrottet i Falköping

Veterinärstudent Stina Andersson presenterade häromdagen sitt examensarbete gällande utbrottet av frasbrand på Falbygden. Hon kommer nu till Vilske-Kleva Bygdegård utanför Falköping den 30 januari kl 19.00 för att berätta om sina slutsatser. För frågor och anmälan maila till Nils Johan Ingvar-nilsson n.ingvar-nilsson@lrfkonsult.se

Frasbrandsvaccinet Miloxan restnoterat- beställ vaccin i tid !

Frasbrandsvaccinet Miloxan har varit restnoterat sedan tidigt i höstas och det beräknas inte komma förrän till hösten 2018. Det finns ett annat vaccin som heter Covaxin 8A som också skyddar mot frasbrand. Det är klokt att beställa vaccinet i tid. Covaxin går att använda till djur som tidigare vaccinerats med läkemedlet Miloxan.

Köttrasprövningens auktion närmar sig

Torsdagen den 29 mars 2018 är dagen för auktionen på Individprövningsstationen på Gunnarp, strax utanför skånska Hörby.

Läs mer om alla tjurarna på Köttrasprövningens hemsida.

Kurser

Under 2018 kör kurserna (klicka på länken) igång och vi erbjuder villkorad läkemedlsanvändning, ERFA-träff om avelstjuren, ny som dikoproducent och studieresa till öland. Det kommer fler kurser under året så håll utkik på vår hemsida!

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.