Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 20, 2017

Det är roligt att i årets sista nyhetsbrev kunna konstatera att det går bra för Kalmar län! Detta bekräftas av Arbetsförmedlingens siffror för hösten 2017 och prognos för 2018. Konjunkturläget i länet har stärkts under hösten och det kommer vara en jobbtillväxt även under 2018, framförallt inom privat och offentlig tjänstesektor. I de intervjuer som Arbetsförmedlingen har genomfört med 500 företag är det industrin som sticker ut som de mest positiva inför framtiden. En hämmande tillväxtfaktor kan vara bristen på kompetens och därför kommer arbetet med olika utbildningsmöjligheter vara fortsatt viktigt. Prognosen visar också på behovet av ett fortsatt arbete med att få studenter vid Linnéuniversitet och andra närliggande lärosäten att stanna kvar i regionen. Här måste de offentliga och privata arbetsgivarna än mer öppna upp dörrarna för att släppa in välutbildade människor så de inte flyttar ifrån regionen efter avslutad utbildning. Siffrorna visar också på vikten av en fortsatt samverkan i länet kring yrkeshögskoleutbildningar och för att få fler sådana beviljade. Läs mer om prognosen nedan.

På regionförbundets styrelse förra veckan fattades ett enhälligt beslut om remissvaret på förslag till Nationell plan för infrastrukturen 2018-2029. Ett stort arbete ligger bakom svaret där samtliga länets kommuner, landstinget och ett antal företag ställt sig bakom. I vårt gemensamma yttrande begär vi att regeringen ger Trafikverket i uppdrag att direktförhandla med Kalmar län för att ta fram en samlad plan när det gäller järnvägen i länet. Från regionens sida är vi beredda att med egna medel bidra till medfinansiering så att en lösning blir möjlig. Beslutet är unikt för Kalmar län och nu återstår det att se vilken respons vi kommer få från regeringen. Vi kommer att göra ytterligare insatser för att påverka regeringens beslut som fattas i mars.

2018 väntar runt hörnet och med det en rad stora och aktuella frågor som regionförbundet kommer att arbeta med. Det handlar bland annat om ett intensifierat påverkansarbete för ökade satsningar på infrastrukturen samt förstärkt samarbete med Linnéuniversitet genom det samverkansavtal som är under framtagande tillsammans med Landstinget. Inte minst kommer arbetet med bildandet av region Kalmar län att intensifieras samtidigt som verksamheten i det nybildade Kommunförbundet Kalmar län kommer att starta. Ett intensivt och spännande år väntar oss.

God jul och gott nytt år!

Helena Nilsson


13 miljoner ska utveckla länets besöksnäring

Regionförbundet har beviljats 6,5 miljoner kronor av EU:s regionala fond för att driva ett nytt utvecklingsprojekt för länets besöksnäring. I projektet kommer man bl.a. att göra en kartläggning för att identifiera företag i länet som vill utvecklas. Dessa kommer sedan att erbjudas bl.a. anpassade affärs- och produktutvecklingsinsatser. Det kan till exempel handla om hitta nya produktteman som kan bli reseanledningar till länet även utanför högsäsong. Man kommer även att samarbeta med universitet och högskolor för att länets företag ska kunna tillgodogöra sig deras arbete och forskning. En del av projektet handlar också om marknadsinsatser för att i högre utsträckning nå ut till potentiella besökare i Estland, Lettland, Litauen, Polen och Kina.


Stort intresse för rådslag om livsmedelsstrategin

Årets Rådslag - Livsmedel i Kalmar län genomfördes den 6 december på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Syftet med mötet var att gå igenom vad som hänt i arbetet med att genomföra livsmedelsstrategin för Kalmar län, vad som är på gång och vad som behöver göras i framtiden inom länets livsmedelssektor. Arrangemanget skapade stort intresse och drygt 60 personer deltog från olika organisationer och företag. På plats presenterade näringsdepartementet den nationella livsmedelsstrategin samt aktuella åtgärder. Därefter berättade regionförbundet om de starkaste trenderna inom livsmedelsbranschen. Rådslaget avslutades med diskussioner kring livsmedelsstrategin i länet som nu varit igång i två år. De ämnen som togs upp var lokal och regional matidentitet, forskning, innovation och utveckling samt kompetensförsörjning. Fördjupad information från rådslaget hittar du inom kort på regionförbundets webbplats.


Stark efterfrågan på arbetskraft bland länets arbetsgivare – samtidigt med kompetensbrist

Det goda konjunkturläget ger goda incitament för att fler arbetslösa med utsatt ställning kommer att få arbete. Samtidigt råder en kompetensbrist bland de arbetssökande utifrån vad arbetsgivarna efterfrågar. Det framgår av Arbetsförmedlingens nya prognos för arbetsmarknaden i Kalmar län. Arbetsförmedlingens har intervjuat cirka 500 arbetsgivare i Kalmar län, som visar på en fortsatt tydlig optimism. Efterfrågan på arbetskraft fortsätter att vara hög inom såväl det privata näringslivet som bland de offentliga verksamheterna. Samtliga branscher inom det privata näringslivet, förutom jord- och skogsbruk, redovisar i höstens undersökning en positiv bild för framtiden. Industribranschen sticker särskilt ut. Med detta som bakgrund bedöms sysselsättningen öka med 900 personer i länet 2017 och 700 personer 2018. Det motsvarar en ökning med 0,9 respektive 0,7 procent 2018. Arbetslösheten förväntas öka marginellt till slutet av innevarande år och uppgå till 8,0 procent, för att sedan stabiliseras på en något lägre nivå och landa på 7,9 procent 2018. Prognosen i sin helhet finns att läsa på Arbetsförmedlingens webbplats: www.arbetsformedlingen.se/prognoser.


Livets möjligheter – en konferens för personer med flerfunktionsnedsättning

Den 23–24 april 2018 arrangeras konferensen Livets Möjligheter på Clarion Hotel i Stockholm, en konferens för personer med omfattande funktionsnedsättningar riktad till anhöriga, personal och beslutsfattare. Programmet till Livets möjligheter släpps strax innan jul. I samband med detta öppnas också anmälan till konferensen.

– Konferensen är viktig och ger en unik kunskap, inblick och förståelse för hur livet kan vara för personer med flerfunktionsnedsättning, säger Birgitta Olofsson, möjliggörare och praktiker inom området flerfunktionsnedsättning på Nka. Läs mer om konferensen på Nka:s webbplats.


Stort kalas vid överlämningen av stödsajten Opratat

I november tog Nka över driften av Opratat.se som är en webbplats som fram som syftar till att underlätta för samtal i familjer med funktionsnedsättning. Detta firades med en slut- och fortsättningsfest i Sundbyberg där det blev det en heldag med läsk, tacobuffé och glassfyrverkeri. Opratat har tagits fram i ett projekt inom Funktionsrätt Sverige och en stor del av arbetet i projektet har genomförts i nära samarbete med barn och ungdomar. Läs mer om Opratat på Nka:s webbplats.


En dag för anhöriga

En heldag om hur det är att vara anhörig till någon med funktionsnedsättning. Det var temat under Anhörigdag som arrangerades den 24 november. Där fick deltagarna ta del av anhörigas erfarenheter och veta mer om hur organisationer kan bidra till att stödja anhöriga och närstående. Anhörigdagen arrangerades av HSO Västra Götaland, FUB Västra Götaland, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Föreläsningarna finns publicerade på Nka:s webbplats.


Skärgårdsrådet för Östergötland och Småland blickar framåt

Skärgårdsrådet Östergötland och Småland arbetar för en levande och hållbar skärgård och är ett forum för ömsesidig information och för samverkan mellan företrädare för skärgårdsbefolkningen, kommunerna och regionerna. Den 12 december var det skärgårdsråd i Söderköping där bl.a. prioriteringar i det gemensamma utvecklingsprogrammet för kust och skärgård diskuterades. Från Kalmar län deltog Smålandskustens skärgårdsförening, Västerviks kommun, Oskarshamns kommun och regionförbundet. Till de arbetsområden där regionförbundet kommer att engagera sig och samarbeta med Region Östergötland under nästa år, hör stöd till kommersiell service samt utveckling av besöksnäringen. 


Visste du detta om länets livsmedelsbransch?

  • Livsmedelssektorn i Kalmar län sysselsatta ca 9 700 personer år 2015. Detta motsvarar ca 9 % av den totala sysselsättningen i länet.

  • Sysselsättningen inom livsmedel har ökat med ca 10 % mellan 2007–2015, vilket kan jämföras med en total ökning av sysselsättningen i länet på 1 % under samma period.

  • År 2015 fanns ca 3100 arbetsställen inom livsmedelssektorn i Kalmar län, varav ca 1100 arbetsställen med anställda. Antalet arbetsställen har ökat med ca 3 % sedan 2010, medan antalet anställda ökat med ca 14 %.

Mer statistik om livsmedelssektorn i Kalmar län

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.