Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 6/2017

Välkommen till Gård & Djurhälsans sjätte och årets sista Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Välkommen till 2018 års nötköttsseminarier!

Anmälan före 1 januari: Endast 750 kr

Den 23 januari – 1 februari 2018 samlar vi flera hundra nötköttsproducenter, rådgivare och andra intressenter inom nötköttsbranschen vid fyra olika platser runt om i landet. Med detta nya upplägg tror vi att vi kommer att nå fler producenter, lantbrukare och djurskötare som kan ta del av ett intressant program. Presentation av föreläsarna hittar du här!

Observera att antalet platser är begränsat!

Platser och datum:

  • 23 januari Västerås (Elite Stadshotellet)
  • 24 januari Skövde (Hotell Billingen)
  • 25 januari Ängelholm (Hotell Erikslund)
  • 1 februari Umeå (Scandic Plaza)

Kom och var med du också!

Hjälp kalven genom vinterkylan

Kalvarna, i synnerhet de små, behöver extra omsorg och energi under kalla vinterdagar. Det är alltid viktigt med en torr och dragfri miljö, men när kylan smyger sig på kan man behöva hjälpa kalven ytterligare med att hålla värmen.

Här följer därför tre korta tips för en bra kalv-vinter: 

1) Extra energi. En 0-3 veckor gammal kalv har sin termoneutrala zon, alltså i detta temperaturintervall då den inte behöver använda extra energi för att hålla värmen, mellan 15-25 grader, medan en äldre kalv kräver mer energi när temperaturen kommer under 5 grader. För att bibehålla tillväxten behöver kalven extra mjölk kalla dagar. En vanlig rekommendation är 0,5 liter extra mjölk för varje 5 grader som temperaturen understiger 10 grader. Var dock uppmärksam så kalvarnas magar tål en ökad mjölkgiva.

2) Strö extra. Mycket (halm)strö ger kalven möjlighet att bädda ner sig i halmen och på så sätt hålla värmen. Det ska finnas så mycket strö så att benen inte är synliga när kalven ligger ner. Naturligtvis är det fortfarande viktigt att kalven ligger på ett torrt underlag och att miljön är dragfri.

3) Kalvtäcke. Sätt gärna på kalvtäcken på de minsta och svagaste kalvarna för att hjälpa dem att hålla värmen.

Juverinflammation hos dikor- rättelse

 I förra nyhetsbrevet var länkarna felaktiga. Här kommer nu nyheten igen, med RÄTT länkar.

Juverinflammation på dikor kan vara svårt att upptäcka. En ko som har juverinflammation i en eller flera spenar kan ha svårt att avvänja en kalv med bra vikt. Att skaffa sig rutiner för att undersöka juver och mjölk kan höja juverhälsan i en besättning. Under hösten 2015 gjordes en anonym enkätundersökning som skickades ut till Gård&Djurhälsans kunder som har dikor.

 Syftet med studien var att undersöka förekomsten av kliniska (syn/kännbara) juverinflammationer, vilken kunskap som finns hos djurägare om klinisk juverinflammation och vilka rutiner som finns kopplade till juverhälsa.  Läs mer om studien (på svenska) här, eller studien i sin helhet (på engelska) här.

Foto: Labe Allwin

Undersök tjurens testiklar

Varje år drabbas flera besättningar av tomma hondjur, och en del av dessa skulle kunna undvikas om man kikade lite närmare på tjurens fertilitet innan betäckningssäsongen börjar.

Genom att titta, känna och mäta testiklarna på tjur/bagge kan man få en uppfattning om hur det står till med fertiliteten. Du kan själv mäta omkretsen på testiklarna, vilket ger ett bra mått på handjurets spermieproducerande förmåga. Använd Reliabull-måttband som kan köpas i Svenska köttföretagens webshop.

Läs mer i artikeln "Kolla tjuren innan betäckningssäsong"

Foto: Yxskaftkälens Angus

Återhämtningsperioden efter juverinflammation är ärftligt

-med avel kan man selektera för friskare mjölkkor

SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) rapporterar följande på sin hemsida: "Mastit - en inflammatorisk reaktion på infektion i kons juver - är en sjukdom med stor negativ inverkan på ekonomi och djurvälfärd. Trots många förebyggande insatser är det fortfarande en av de vanligaste sjukdomarna hos mjölkkor. Ett nytt sätt att hantera problemet kan vara att i avelsarbetet göra urval för förmågan att återhämta sig från infektionen."

För att läsa nyheten i sin helhet samt läsa forskningsrapporten i sin helhet klicka på länken här.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

God Jul 

Gott Nytt År

önskar 

Gård & Djurhälsan

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.