Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 5/2017

Välkommen till Gård & Djurhälsans femte Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Välkommen till 2018 års nötköttsseminarier!

Den 23 januari – 1 februari 2018 samlar vi flera hundra nötköttsproducenter, rådgivare och andra intressenter inom nötköttsbranschen vid fyra olika platser runt om i landet. Med detta nya upplägg tror vi att vi kommer att nå fler producenter, lantbrukare och djurskötare som kan ta del av ett intressant program. Presentation av föreläsarna hittar du här!

Platser och datum:

  • 23 januari Västerås
  • 24 januari Skövde
  • 25 januari Ängelholm
  • 1 februari Umeå

Kom och var med du också!

Alternativ till halm som strömedel

Kommande säsong kan det uppstå brist på halm på grund av ihärdigt regnande.

I skriften ”Ströguide för nötköttsproducenter” presenteras ett antal strömedel som kan vara intressanta alternativ eller komplement till halm. Skriften kan beställas här.

Juverinflammation hos dikor

Juverinflammation på dikor kan vara svårt att upptäcka. En ko som har juverinflammation i en eller flera spenar kan ha svårt att avvänja en kalv med bra vikt. Att skaffa sig rutiner för att undersöka juver och mjölk kan höja juverhälsan i en besättning. Under hösten 2015 gjordes en anonym enkätundersökning som skickades ut till Gård&Djurhälsans kunder som har dikor.

 Syftet med studien var att undersöka förekomsten av kliniska (syn/kännbara) juverinflammationer, vilken kunskap som finns hos djurägare om klinisk juverinflammation och vilka rutiner som finns kopplade till juverhälsa.  Läs mer om studien (på svenska) här, eller studien i sin helhet (på engelska) här.

Foto: Labe Allwin

Ändtarmsframfall

Ändtarmsframfall kan drabba alla djurkategorier men är något vanligare bland köttrastjurar av lätt ras, särskilt i liggbåssystem med hög lutning.

Det kan uppkomma som en följd av tjuren blivit riden på av en annan tjur, om båspallslutningen är hög eller som en följd av att djuren ätit foder/halm som varit av dålig kvalitet så mycotoxiner bildats. Även genetiska sjukdomar som påverkar bindväven kan leda till ändtarmsframfall.

 Ändtarmsframfall yttrar sig som en köttig röd klump i ändtarmsöppningen. Det är ändtarmen som kränger sig ut-och-in. Det kan gå tillbaka spontant om det är lindriga fall. Man bör då flytta djuret till en ströbädd om det tidigare varit i ett liggbås med hög lutning. Om det är mycket tarm som kommit ut, om slemhinnan har blivit skadad och inflammerad eller torkat så att vävnaden dör, bör man avliva djuret eller operera bort den delen av tarmen som hänger ut och är skadad.

 För att förebygga risken för att ändtarmsframfall ska uppkomma bör man inte ha för hög lutning i liggbåssystemen, särskilt om man avser föda upp köttrastjurar. Man bör heller inte utfodra med foder som är angripet av mögel.

Läs mer på vår hemsida.

Mycket glädje vid Köttriksdagen i Halland

Årets Köttriksdag, som arrangerades av Hallands Nötköttsproducenter, levde verkligen upp till temat "Glädje i nötköttsproduktionen". Det var mycket god stämning, och ett digert program, bland annat med inspiratören Christina Stielli som delade tankar om glädje i arbetslivet, och lockade till både skratt och eftertanke.

Vid fredagskvällens bankett uppmärksammades "Årets Nötköttsproducenter" som blivit utsedda i respektive region, och segrare på riksnivå blev Pia Cederblad och Lars Nordlund som driver Norränge lantbruk i Söderala utanför Söderhamn. Grattis!

Gård & Djurhälsan fanns representerade både som utställare och som föredragshållare, där vi pratade under rubriken "Det är kul när (di)kalven blir som man tänkt sig". Ska man sammanfatta föredraget mycket kort kan man göra det med orden Planering, Gruppering och Hygien.

Grattis till finalisterna i "Årets nötköttsföretag"!

Anett och Anneli - redo för diskussioner och tävling!

Välkommen Johnny!

Johnny Lindgren är nyanställd som veterinär på Gård & Djurhälsan Nöt med placering Skara.

"Jag bor mellan Skara och Skövde med sambo, 2 barn, hästar, hundar och katter. Jag började jobba som distriktsveterinär 2007 och har i huvudsak arbetat med lantbrukets djur. På fritiden gillar jag att vara ute i naturen. Det ska bli roligt att börja på Gård och Djurhälsan och nu få fokusera på djurslaget nöt. Jag ser fram emot att lära känna dig och din besättning!"

Johnny nås på telefon: 0511- 105 50 eller mail: johnny.lindgren@gardochdjurhalsan.se

Glöm inte kontrollera BVD-status vid köp och försäljning

BVD-kontroll är obligatoriskt enligt Jordbruksverkets författning (SJVFS 2011:17) i alla nötkreatursbesättningar utom specialiserad slaktnötsproduktion utan betesdrift. Om den enda förflyttningen är till slakteriet behöver man inte vara ansluten men om man gör andra förflyttningar ska man ansluta sig. Det betyder alltså att man behöver vara ansluten om man har moderdjur, kviguppfödning eller om man har djur som är ute på bete.

Är du ansluten till BVD-programmet?

För dig som är ansluten till Smittsäkrad besättning är det ett krav på att de besättningar du köper djur ifrån är anslutna till BVD-programmet. Att köpa djur som inte är med i BVD-programmet kan innebära uteslutning ur Smittsäkrad besättning. Att den säljande besättningen är med i BVD-programmet kan du kontrollera här.

Det är Växa Sverige som är huvudman för programmet och vid anslutningen blir besättningen friförklarad direkt, utan att djuren behöver provtas på gården. Övervakande provtagning sker sedan via tankmjölk för mjölkbesättningar och via provtagning på slakterier (efter att djuret slaktats) för dikobesättningar. Årsavgiften för BVD-programmet är cirka 120 kr per år.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.