Vi har haft vissa problem med det interna utskicket av det här numret. Därför kommer det på nytt och vissa får det ev. två gånger, vi ber om överseende med det!

Se brevet i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 19, 2017


Stort grattis till Saxnäs Camping och Ekerum Resort som båda förra veckan vann prestigfulla priser i hållbarhet! Saxnäs Camping tilldelades klimatkommissionens miljöpris för sin vattenbesparande satsning medan Ekerum Resort tog hem priset som världens mest miljövänliga golfanläggning på World Golf Awards 2017. Ekerum Resort utsågs dessutom till Sveriges bästa golfhotell.

Tiden går otroligt fort och advent närmar sig med stormsteg.Det har varit en händelserik höst med flera stora arbeten som nu närmar sig beslut. Remisstiden för såväl den regionala utvecklingsstrategin, RUS, som för den regionala transportplanen har löpt ut. Det har varit ett stort intresse för RUS vilket bådar gott för genomförandet. Samtliga kommuner och flera organisationer har lämnat synpunkter och nu återstår ett arbete med att arbeta in dessa i dokumentet. Målsättningen är att en färdig RUS beslutas på regionförbundets styrelse i februari och på Landstingsfullmäktige i mars. Vad gäller regionala transportplanen är arbetsgången den samma med skillnaden att den beslutas på regionförbundets styrelse i december. Då fastställs också regionförbundets yttrande över den nationella planen för infrastruktur. I svaret, där huvudpunkterna är vikten av fortsatta satsningar på E22 samt järnvägarna, erbjuder Kalmar län staten en gemensam satsning på länets järnvägar, dvs. Kust-kust samt Stångådals- och Tjustbanan. Förutom regionförbundet, landstinget och samtliga kommuner är ambitionen att ett antal företag i länet ställer sig bakom skrivelsen. Gemensamma påtryckningar från det offentliga och näringslivet har tidigare visat sig vara betydligt mer framgångsrikt än om det endast görs den politiska vägen.

Det pågår ett intensivt arbete i regionerna med att påverka möjligheten att få tillgång till strukturfonderna under perioden 2021-2027. Från regeringens sida är man emellertid fortfarande avvaktande. Att EU:s totala budget kommer att minska framöver till följd av brexit är det ingen tvekan om. Ett budgetområde som kommer att påverkas är sammanhållningspolitiken och därmed strukturfonderna. En stor del av de utvecklingsmedel som finns i Kalmar län i dag kommer bl.a. från den regionala och sociala fonden. I en rapport som SKL nyligen har tagit fram framgår det tydligt att en stor del av de medel som nyttjas för innovation och utveckling är medel från regionala fonden. Det är därför oerhört viktigt att svenska regioner även nästa programperiod får tillgång till dessa medel. Pågående period sträcker sig fram till 2020 och här finns fortfarande medel kvar att söka, kontakta oss på regionförbundet om du är intresserad av att veta mer om hur du går tillväga.

Ha en skön 1:a advent!

Helena Nilsson


Digitalisering i skolan

I och med utvecklingen kring digitalisering i skolans värld har AV-Media fått ett breddat uppdrag som stödjande funktion till beslutsfattare och ledare inom skolväsendet. Arbetet har påbörjats under hösten och kommer intensifieras under nästa år. Digitaliseringen är en nyckelfråga i samhället idag, som även avspeglas i skolan där det sker en hel del förändringar. I våras släppte Skolverket en strategi med reviderade läroplaner och i oktober kom regeringens digitaliseringsstrategi för skolväsendet, vilket har aktualiserat behovet av stöd ytterligare. Den övergripande målsättningen i digitaliseringsstrategin är en digital kompetens för alla med en likvärdig tillgång och användning av digitala verktyg. Strategisk kompetens hos skolchefer och rektorer lyfts som en framgångsfaktor. Vill du ta del av vårt första fokusbrev till den här målgruppen så kan du hitta det här


Presidiekonferens om ungas gymnasieval

Den 9 november hölls en presidiekonferens i Oskarshamn där universitetslektorn och docenten, Alexandru Panican, presenterade en studie om grundskoleelevers attityder och förhållningssätt till teoretiska- respektive yrkesinriktade program och vad som avgör deras gymnasieval. Detta är en viktig pusselbit i den framtida kompetensförsörjningen. Det handlar om attityder och samverkan för att klara utmaningen med regionens kompetensbrist inom olika branscher. Efter presentationen av det forskningsunderlag som Alexandru tagit fram ägnades eftermiddagen åt diskussion och workshop. Deltagarna från länets kommuner, politiker, skolledare, studie- och yrkesvägledare, representanter för arbetsmarknad och näringsliv, arbetade med frågan hur regionen ska göra för att möta utmaningen att matcha utbildning med arbetsgivares kompetensbehov. Resultatet av workshopen blev ett antal förslag, som kommer att sammanställas och arbetas vidare med.


Anhörigvård på agendan under EU-toppmöte i Göteborg

Fredagen den 17 november samlades merparten av EU:s stats- och regeringschefer under ett EU-toppmöte i Göteborg. Mötet satte fokus på områden som arbetsmarknader och trygghetssystem och var också en viktig hållpunkt i arbetet med att införa en europeisk pelare för sociala rättigheter. Den europeiska anhörigorganisationen Eurocarers och Nka hoppas att pelaren ska leda till att anhörigvårdares situation förbättras i Europa. Läs mer


Projekt om anhöriga och psykisk ohälsa flyttar in hos Nka

Filmer om anhörigskap, berättelser från anhöriga och intervjuer från verksamheter. Det är en del av det samlade materialet från Anhörigprojektet och Vemhjalper.se som numera finns tillgängligt på Nka:s webbplats. Syftet med materialet är att förbättra anhörigas situation i samband med psykisk ohälsa. Anhörigprojektet finansierades av Allmänna arvsfonden och drevs av Schizofreniförbundet och NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa). Projektet avslutades i oktober och materialet som tagits fram förvaltas nu av Nka och NSPH på respektive webplats. Läs mer


Kommunstrategisk överläggning om social oro och trygghet

Den 9 november träffades länets bl.a. kommunchefer och kommunstyrelsernas ordföranden för kommunstrategisk överläggning på temat social oro och trygghet. Under dagen berättade bl.a. Hultsfreds kommun om sitt arbete med sociala riskfaktorer, säkerhet och trygghet och där de har haft ett stöd från storstadsregioner. Under eftermiddagen möte i primärkommunala nämnden sammanfattade man de frågor som återkommer i merparten av kommunerna och där samverkan behövs. Det handlade bland annat om samverkan kring narkotika och alkoholmissbruk på gymnasieskolor, buskörning och olovlig körning samt polisens närvaro och synlighet i länet.


Saxnäs camping och Svenska Jägareförbundet fick pris för klimatsmart arbete

Saxnäs camping och Svenska Jägareförbundet fick den 24 november ta emot årets Solrospris på länsresidenset i Kalmar. Saxnäs camping fick utmärkelsen för deras klimatanpassade vattenhushållning. Sedan 2016 använder de havsvatten i sina pooler. Därutöver har campingen infört andra vattenbesparande åtgärder, bl.a. snålspolande duschar, kranar och toaletter samt ett förbud mot tvätt av bil och husvagn. Svenska Jägareförbundet fick utmärkelsen för sitt arbete med klimatsmart viltkött samt för deras arbete med att inventera och rapportera in spår av klimatförändringarna till forskare.

Landshövding Thomas Carlzon bjöd in pristagarna till residenset. Bredvid honom står Karin Stoeckmann, jaktvårdskonsulent, Lasse Sörenson, Saxnäs camping, Akko Karlsson (MP) ordförande i Klimatkommissionen Kalmar län samt Anders Ek, ordförande i Svenska Jägareförbundet Kalmar län.

Nytt projekt ska stärka den regionala servicen

För att stärka den regionala servicen i hela Kalmar län har regionförbundet startat projektet Flernivåsamverkan för stärkt regional service. Inom projektet kommer ett nätverk för ökad samverkan mellan företrädare på lokal, kommunal och regional nivå startas. Syftet med nätverket är att sprida goda exempel, dela erfarenhet och stärka det regionala perspektivet i servicearbetet. Projektet kommer även att utforska nya sätt att bedriva service i samverkan med lokala utvecklingsgrupper. Projektledare är Daniel Granello, landsbygdsutvecklare på regionförbundet.


Kalmar län väl framme i ett av EU:s största och yngsta gränsöverskridande Interreg-program

Fyra svenska projekt och fem aktörer i Kalmar län bifölls medel vid South Baltics beslutsmöte 9 november 2017 i Tyskland. Totalt 11 av 20 projekt som sökt till den fjärde utlysningen i South Baltic-programmet bifölls sammanlagt 10,5 miljoner euro. Svenska parter ingår i hela nio projekt och av dessa är fyra svenska projektägare; Växjö stad, Lunds kommun, Krinova AB samt Industriellt Utvecklingscentrum Syd, båda i Skåne.

Bland övriga svenska parter finns fem från Kalmar län som under 2018-2020 aktivt driver egna delprojekt i internationell samverkan; Regionförbundet i Kalmar län, Länsstyrelsen i Kalmar län, Energikontor Sydost, Reaktor Sydost och Vimmerby kommun. Mer information


Visste du detta om EU:s budget?

  • EU:s budget för 2017 är ungefär 135 miljarder euro.

  • En tanke med EU-samarbetet är att det ska utjämna ekonomiska och sociala skillnader mellan länderna. Därför går en stor del av budgeten till regionalstöd och stöd till att få fler människor i arbete, framför allt i EU-länder som har svag ekonomi.

  • Runt 90 procent av pengarna går tillbaka till EU-länderna i form av EU-stöd.

    Källa: Sveriges Riksdags EU-information


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.