Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 18, 2017

Veckan som gick var delar av styrgruppen för genomförandet av länets livsmedelsstrategi på studieresa i Skottland för att ta del av deras arbete med att utveckla sin matturism. Läs mer om det nedan. Det vi kan konstatera är att skottarna må vara bättre på att marknadsföra sig och sina erbjudanden men vi har mer att erbjuda. Vi, Sverige, måste bara tala om det för resten av världen! Så är det nog med mycket av det vi har att erbjuda även i Kalmar län. OECD konstaterade efter sina intervjuer i Småland och Blekinge att vi i Kalmar län tillhörde de mest blygsamma i denna skara. Det är hög tid att ändra på det och inte bara prata om våra tillkortakommanden. Vi måste också föra ut budskapet om allt det positiva vi har att erbjuda. Vi måste alla ta vårt ansvar att vara goda ambassadörer för vår gemensamma region!

Det finns tydliga tecken på att näringslivet i länet nu återhämtat sig från svackan efter finanskrisen. I rapporten Småföretagsbarometern, som tas fram av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund, framgår det att företagen med upp till 49 anställda i Kalmar län har den mest positiva utvecklingen i landet 2017 avseende sysselsättning, orderingång samt omsättning. Förväntningarna hos företagen är fortsatt mycket positiva men man förväntar sig att utvecklingen bromsar in något. Det företagen återigen lyfter som en utmaning för fortsatt tillväxt är att hitta rätt kompetens.

Sedan beskedet om stängning av reaktorerna O1 och O2 på OKG i Oskarshamn har ett intensivt arbete pågått för att minimera de negativa konsekvenserna för såväl underleverantörer som för de personer som skulle komma att friställas. OKG har det primära ansvaret för personalen tillsammans med arbetsförmedling, fack, Trygghetsråd m.fl. medan kommun och regionförbund har fokuserat på underleverantörerna i första hand. Av de som friställts, vilket blev betydligt färre än vad som först befarades, har en de flesta fått nya anställningar antingen på OKG:s andra anläggningar eller hos andra arbetsgivare i regionen. Flera av underleverantörerna har OKG som en stor kund. Det finns flera goda exempel på företag som med stöd av kommunens och regionförbundets satsningar eller på egen hand vidgat sina marknader såväl nationellt som internationellt. Exempel på aktuella aktiveter är t.ex. en studieresa till Tyskland som arrangeras i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren i slutet av november. Syftet är att ta del av digitaliseringen i den maskintillverkande industrin i Tyskland. En annan aktivitet är ett ledarskapsseminarium om digitalt ledarskap som arrangeras av Linnéuniversitet den 16 november med stöd av bl.a. regionförbundet.

Helena Nilsson


Späda barns rätt till hälsa och utveckling

Nu kan du ta del av filmer, reportage och dokument från konferensen "Värna våra yngsta - Späda barns rätt till hälsa och utveckling" som ägde rum i Stockholm den 16 – 17 oktober. Konferensen arrangerades i samverkan mellan Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Nka med syftet att visa på behovet av riktat stöd till föräldrar till barn i åldrarna 0 – 1,5 år. Under konferensen presenterades såväl forskning som konkret utvecklingsarbete. Läs mer


Nka tar över Opratat.se: ”Ett mycket värdefullt hjälpmedel”

I november tar Nka över driften av Opratat.se som är en webbplats som samlar och sprider erfarenheter och tankar från barn med funktionsnedsättning och deras syskon och föräldrar. Syftet med webbplatsen är att underlätta för samtal i familjer med funktionsnedsättning. Opratat har tagits fram i ett projekt inom Funktionsrätt Sverige i samarbete med Nka, Rädda barnen, 1177 Vårdguiden och Region Skåne med utvecklingsmedel från Arvsfonden. Nka tar över webbplatsen i samband med att projektet avslutas.

– Opratat kommer att bli ett mycket värdefullt hjälpmedel för familjerna och för personal som arbetar med att ge stöd till barn med funktionsnedsättning och deras anhöriga, säger Lennart Magnusson, verksamhetschef på Nka.

Läs mer


Nytt vattenråd i Kaliningrad

WaterNets Ru, ett projekt som ska förbättra vattenkvaliteten i Östersjön, anordnade sitt andra projektmöte i Kaliningrad den 7-8 november med bl.a. representanter från Västerviks kommun och regionförbundet. Under två intensiva dagar besöktes bl.a. nationalparken Curonian Spit, ett mindre reningsverk utanför Guryevsk samt en markbäddsanläggning för rening av avloppsvatten. I samband med mötet bildades ett nytt vattenråd som i förlängningen kan innebära ett helt nytt arbetssätt kring miljö- och vattenfrågor i Ryssland. Vattenrådet utgår från den lokala nivån och de aktörer som påverkar och påverkas av vattnet. Genom att samla dessa aktörer skapas ett forum för diskussion men också en plattform för konkreta åtgärder. Nästa steg blir nu för vattenråden i både Kaliningrad och i Västervik att sammanställa de åtgärder som behövs för att vattnet ska uppnå en god kvalitet och på sikt även förbättra vattnet i hela Östersjön.


Hur kan vi minska antalet självmord i vårt län?

Länet har kommit en bra bit på väg i det förebyggande arbetet, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Den 7 december anordnas en konferens på Forum i Oskarshamn om hur man kan arbeta förebyggande. Konferensen riktar sig till beslutsfattare, tjänstepersoner, brukare, frivilligorganisationer samt övriga personer och samhällsaktörer som vill vara delaktiga i arbetet med suicidprevention. Mer information och anmälan


Studiebesök inom livsmedelssektorn i Skottland

Styrgruppen för länets livsmedelsstrategi var nyligen på studieresa i Skottland. Resans syfte var att få nya idéer till hur länets livsmedelsbransch kan utvecklas, men också att knyta kontakter för kommande samarbeten. Styrgruppen träffade bl.a. Scotland Food & Drink, som stöttar företag inom livsmedelsbranschen att växa och öka sin lönsamhet, samt Interface, som arbetar med att få akademin och företag inom livsmedelsbranschen att öka sin samverkan. Besöket gav mycket inspiration men man kunde också konstatera att matupplevelser i Kalmar län står sig bra i internationell konkurrens.

Studiebesök gjordes bl.a. på Craigies farm i Edinburgh, en gård som har utvecklats från mjölkgård till en utflyktsdestination för mat och upplevelser.

Finansieringsträff för företag inom mat och livsmedel

Den 21 november bjuder Livsmedelsutveckling Sydost in till en informationsträff om finansiering. På plats berättar regionförbundet och Almi om hur små och medelstora företag i mat- och livsmedelsbranschen kan få hjälp med att finansiera sin utveckling. Mer information och anmälan

Fler aktiviteter och erbjudanden med inriktning på mat och livsmedel


Nytt kvinnligt nätverk inom IT

Behovet av kompetens inom IT-relaterade yrken ökar konstant i regionen och under de senaste åren har även söktrycket till IT-utbildningar ökat, men inte nödvändigtvis bland tjejer. Yrkesverksamma kvinnor och tjejer som studerar med koppling till IT har efterfrågat ett nätverk med andra kvinnor i branschen. Linnéuniversitetet skapar därför nu ett sådant. Den 24 november bjuder man in till ett första möte. Mer information och anmälan


Årets trävecka, 13-17 november, har fokus på skolan

Träregion Småland arrangerar sedan 2014 Träveckan för att uppmärksamma träindustrins betydelse i Småland. I år riktar man sig särskilt mot studie- och yrkesvägledare, elever och lärare. Träindustrin i Småland erbjuder spännande jobb och karriärvägar för många nya medarbetare. Fram till år 2025 behöver man anställa 3 000 yrkesarbetare och nära 1 000 nya tjänstemän i Småland. Det är långt fler än vad som utbildas i dag varför personer med träindustriell yrkesutbildning är mycket eftertraktade. Vecka 46 slår Träföretag och gymnasieskolor i Småland upp dörrarna för att visa upp branschens möjligheter för grundskoleelever.


Huvudförhandlingar genomförda om Svensk slutförvar för använt kärnbränsle

SKB:s ansökan om tillstånd att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn har under hösten processats i en huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen. Huvudförhandlingen är nu genomförd och den 20 december väntas domstolen lämna in sitt yttrande till regeringen. Under förhandlingarna har en mängd olika frågor blivit belysta och olika parter har fått komma till tals. Utgångspunkten för diskussion har varit SKB:s ansökan som omfattar flera tusen sidor och som i sin tur grundar sig på 40 års av forskning, teknik och metodutveckling som bl.a. har bedrivits i Oskarshamn.


Sjunde sammanhållningsrapporten publicerad

I början av oktober släpptes den sjunde sammanhållningsrapporten. Den visar bl.a. att EU:s ekonomi nu har vänt upp igen, efter den ekonomiska krisen 2008, men att många regioner fortfarande har en BNP per capita och en sysselsättningsgrad som ligger under de nivåer som rådde före krisen. Investeringar i innovation, kompetens och infrastruktur är otillräckliga, och större insatser krävs för att nå de ambitiösa EU-målen inom energi. Vidare konstateras att effekterna av globalisering, migration, fattigdom och bristande innovation, klimatförändringar, energiövergång och föroreningar inte är begränsade till mindre utvecklade regioner, vilket antyder att sammanhållningspolitiken även fortsättningsvis bör omfatta alla Europas regioner.


Visste du detta om länets småföretag?

  • 37 % av företagen uppger att de ökat sin personalstyrka de senaste 12 månaderna medan enbart 9 % har minskat antalet anställda.

  • Orderingången ligger över riksgenomsnittet

  • 67 % av företagen anser att de har goda utsikter att expandera på sikt, något sämre än riksgenomsnittet

  • Tuff konkurrens och brist på lämplig arbetskraft två av de främst tillväxthindren enligt företagen i länet.

Källa: Småföretagarbarometern


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.