Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 16, 2017


Förra veckan släppte SCB statistiken för turistsäsongen 2017, något vi skriver mer om nedan. Det som är extra positivt med siffrorna är att vi kan konstatera att de utländska gästnätterna ökar från de länder där kommunerna och regionförbundet gör gemensamma marknadsföringsinsatser, dvs. Tyskland, Nederländerna, Norge och Danmark. Här bedrivs även ett arbete tillsammans med våra småländska grannlän. Gemensamma insatser lönar sig!

1 januari 2019 fusioneras regionförbundet och landstinget och bildar Region Kalmar län. Det innebär att de regionala utvecklingsfrågorna får samma huvudman som bl.a. hälso- och sjukvården samt kollektivtrafiken. Det blir därmed ett direktvalt organ med egen skattekraft och som kommer att ansvara för regional utveckling. Samtidigt sjösätts Kommunförbundet i Kalmar län som ska vara ett intresseorgan för de primärkommunala frågorna. Jag fick i veckan en fråga från en journalist varför det har varit så tyst kring denna organisatoriska förändring. Svaret kan vara att när arbetet med detta startade var också frågan om större regioner som hetast och väckte mycket debatt, vilket gjorde att denna kom i skymundan.

Nu blev det inget av större regioner denna gång som vi alla vet, men fusionen mellan landstinget och regionförbundet fullföljs som planerat. Majoriteten av länen i Sverige har redan genomgått denna förändring. Varför görs då detta? Argumenten för det politiska beslutet är:

  • starkare demokratiskt inflytande över utvecklingsfrågorna genom ett direktvalt fullmäktige,
  • ökad samordning,
  • större kraft genom att koncentrera utvecklingsfrågorna till en myndighet samt
  • en tydligare och starkare samverkanspartner för kommunerna, staten och övriga organisationer. 

Just nu pågår arbetet med att forma den politiska organisationen samt dra upp ramarna för tjänstemannaorganisationen. I detta arbete lär vi av erfarenheterna från de län som redan har genomfört förändringen. Målet är att skapa en väl fungerande organisation där två kulturer möts och där ett plus ett blir tre. Organisationen ska hantera långsiktiga strategier för länets utveckling samt en väl fungerande hälso- och sjukvård. Här är det viktigt att hitta bra samverkansformer med kommuner, näringslivsorganisationer, myndigheter och ideell sektor. Detta för att vi även fortsättningsvis, med gemensamma krafter, ska bidra till en god utveckling i Kalmar län. ”All business is local”, även i framtiden.

Helena Nilsson


Fortsatt fina siffror för länet inom besöksnäringen

Nu har sommarsiffrorna från SCB kommit. Kalmar län håller fortfarande 4:e platsen över antalet gästnätter under juni - augusti månad. En liten minskning har skett när det gäller antalet utländska besökare men tittar man lite närmare på dessa siffror så ligger den minskningen i antal besökare från Japan, Sydkorea och Polen. Däremot så har vi ökat på de marknader som aktivt bearbetas dvs. Tyskland, Danmark, Nederländerna och Norge. Mer om statistiken


Digitalt projekt ska lyfta lokala företag

Projektet ”Digital Acceleration” är ett samarbete mellan Regionförbundet i Kalmar län, Västervik och Hultsfred. Syftet är att företagen ska få stöd att gå igenom vilka möjligheter och utmaningar de har i arbetet med att bli mer digitaliserade. I Västerviks kommun är det sex företag som medverkar. De är från skilda branscher såsom besöksnäring, tjänsteföretag och industri. Läs Västerviks Tidnings artikel om ett av de företag som är med i projektet.


Gemensamma utbildningar för länets socialsekreterare

Inom ramen för Kompass - kommunal praktisk samverkan inom socialtjänsten i Kalmar län, samverkar länets kommuner inom utbildningar för socialsekreterare. Under våren genomfördes en introduktionsutbildning riktad mot nyanställda handläggare där de bland annat fick en fördjupning kring lagar och bestämmelser på området samt en mer praktisk kunskap i deras yrkesutövning. En motsvarande kurs kommer att erbjudas till våren 2018. Under hösten har man anordnat utbildningar riktade mot handläggare med större erfarenhet inom yrket. Det handlar bland annat om utbildningar som ger fördjupade kunskaper om lagstiftningen, att möta barn i tjänsten samt hur du skriver ett beslut som är förståeligt för den enskilde samtidigt som det ska kunna användas i eventuella rättsprocesser. Sammanlagt har 130 personer fått möjlighet till kompetensutveckling under 2017.


En kväll om kooperativt entreprenörskap

Den 25 oktober anordnas en kväll på temat kooperativt entreprenörskap. De 100 största kooperativa företagen har en omsättning på drygt 400 miljarder kronor per år vilket gör dem till en väsentlig del av näringslivet i Sverige. Är detta en outnyttjad möjlighet? Bakom inbjudan står Coompanion i Kalmar län och Svensk kooperation tillsammans med Södra, Länsförsäkringar och Regionförbundet i Kalmar län. Till inbjudan


ESF-rådet utlyser 50 miljoner kronor

EU-programmet Småland och öarnas socialfond öppnar nu två utlysningar. 20 miljoner kronor utlyses i "Matchning till kompetens" inom Programområde 1. Syftet är ökad kompetensförsörjning inom näringsliv och organisationer. Mer information

30 miljoner kronor utlyses också i "Breddad rekrytering för arbete" inom Programområde 2. Syftet är att öka övergångarna till arbete för genom att möta utmaningar som utgör hinder för personer att etablera sig på arbetsmarknaden. Mer information


Undersökning om anhörigas upplevelse av vård och omsorg i Kalmar län

Det är viktigt för anhöriga att vara delaktiga i de beslut som fattas om deras äldre närstående, men endast hälften känner att de är det. Det visar en undersökning om äldre slutenvårdspatienter och deras anhörigas upplevelse av vård och omsorg i Kalmar län. Undersökningen gjordes på uppdrag av Landstinget i Kalmar län i samverkan med bland annat Linnéuniversitetet, Nka och Regionförbundet i Kalmar län. Läs mer om undersökningen.

I samband med att undersökningen offentliggjordes intervjuades Nka:s verksamhetschef Lennart Magnusson av P4 Kalmar.


Nka spred kunskap under anhörigveckan

Sedan 2005 uppmärksammas anhöriga under Nationella Anhörigdagen den 6 oktober och Nationella Anhörigveckan som pågår under den vecka som anhörigdagen infaller. Nka uppmärksammar veckan och dagen med en informationskampanj som syftar till att sprida kunskap kring anhöriga och deras livssituation. Läs mer


Regeringsbeslut om att stödja arbetet med regionala livsmedelsinsatser

Regeringen har beslutat att fördela 142 miljoner kronor till insatser för att stärka regional och lokal livsmedelsproduktion inom ramen för livsmedelsstrategin. Satsningen består både av förstärkning av länsstyrelsernas arbete med regionala livsmedelsinsatser, möjligheter för olika aktörer att söka medel för samverkansprojekt samt erbjudande till aktörerna med regionalt utvecklingsansvar att bidra till en konkurrenskraftig livsmedelskedja. I denna satsning ingår bl.a. att regionförbundet, precis som övriga regionalt utvecklingsansvariga, får 2 miljoner kronor 2018. Dessa ska användas för att genomföra insatser för den nationella livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå.


Smålandsdagen 2017 – en dag om entreprenörskap

Den 29 november bjuder Regionförbundet i Kalmar län, tillsammans med Smålands Turism och Destination Småland, in till en heldag med föreläsningar och nätverkande i besöksnäringens tecken. Mer information


Visst du detta om besöksnäringen?
Vart fjärde år genomför SIFO på uppdrag av regionförbundet en undersökning om kännedomen och attityderna till länet och dess besöksmål. Den senaste undersökningen visade bland annat följande:

  • Öland, Kalmar och Borgholm är de platser i Kalmar län med högst kännedom. Astrid Lindgrens Värld, Glasriket och Solliden är de mest kända turistmålen i länet.

  • Glasriket är det mest besöka turistmålet i Kalmar län och lockar en bred publik. 20 procent i åldern 40-79 har de senaste fem åren besökt Glasriket.

  • Ölands Skördefest är det mest besökta evenemanget i Kalmar län.

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.