Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 15, 2017


Inför remissvaret på den nationella planen för infrastruktur genomförs ett antal aktiviteter för att vi i länet ska komma fram till en gemensam hållning i frågan. Bland annat träffar ledande region- och kommunpolitiker och tjänstemän i veckan Trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith samt Anders Åkesson, ledamot i utskottet, för att föra diskutera de regionala banorna och utfallet för järnvägarna i den nationella planen för transportsystemet 2018-2029. Samtalets fokus kommer att ligga på regionalpolitik kontra nationell politik, fossilbränslefritt samhälle, pendling och regionförstoring samt höghastighetsbanan.

Under hösten kommer regionförbundet tillsammans med länsstyrelsen att träffa representanter för ett antal företag för att göra en gemensam framställan till regeringen om vilka behov Kalmar län har kopplat till statliga insatser i infrastrukturen. Om vi ska höras i bruset av alla andra län i Sverige som alla har stora behov av investeringar i infrastrukturen – krävs att vi gemensamt, med en röst, framför länets behov. Blir budskapet också tydligt från näringslivet ger det oss än mer kraft i vår argumentation.

Regeringens förslag till budget 2018 innehåller ett antal förslag på nya regionala tillväxtsatsningar. Bland annat föreslås en större satsning på särskilt socioekonomiskt utsatta kommuner där Tillväxtverket kommer få ett uppdrag. Satsningen ska stärka kommunernas eget arbete för att förbättra förutsättningarna i de områden som har störst behov. Insatsen ska bidra till en hållbar utveckling i såväl städer, tätorter samt gles- och landsbygder i hela Sverige. Vad som exakt kommer att vara möjligt och vilka kommuner som kommer kunna ta del av detta återstår att se.  

Ett annat förslag i budgeten gäller fortsatta satsningar på kompetensförsörjning samt Smart industri där automation inom den tillverkande industrin står i fokus. Landsbygden finns också med inom ramen för det som går under namnet Hela Sverige-satsningen. Det handlar bland annat om ökat stöd till kommersiell service och förbättringar av vägar och järnvägar samt utveckling av kollektivtrafiken. En personlig reflektion är ambitionen att stärka sambanden mellan stad och landsbygd är positiv. Regionförbundet bevakar de olika satsningarna så att vi i Kalmar län på bästa sätt kan ta del av dessa.

På primärkommunala nämnden hanterades ett antal frågor kring arbetet med att bilda ett kommunförbund i samband med Kalmar län bildar region 2019. Bland annat fattades beslut om att under hösten påbörja rekryteringen en verksamhetschef till det nya förbundet.

Till sist: Glöm inte att anmäla dig till Regiondagarna 18-19 oktober! Det finns fortfarande platser kvar. https://rfkl.se/Verksamheter/konferenser/Regiondagarna-2017/

Hälsningar
Helena


Förslaget till ny utvecklingsstrategi inne på slutvarvet

Nu är vi ute och presenterar förslaget till Regional utvecklingsstrategi 2030 för fullmäktige i länets kommuner. En av frågorna vi får på våra möten är om vad som skiljer denna RUS jämfört med den tidigare. Svaret är att vi har ett tydligare fokus på den demografiska utmaningen som vi står inför och vi lyfter fram barn och unga men också kompetensförsörjningen. Både inom den offentliga sektorn och inom näringslivet kommer utmaningarna bli stora inom kompetensområdet. En annan skillnad är den digitala omställningen som vi inte definierat som ett eget område utan som något som går in i alla prioriterade utvecklingsområden.

I kommunerna vi besöker undrar man också vad vi har prioriterat bort. Det man kan säga är att strategin är ett prioriteringsunderlag och avgränsas till områden av strategisk betydelse och till områden som kräver samhandling mellan olika aktörer och över gränser. Det innebär att RUS:en inte omfattar allt regionalt utvecklingsarbete.

Synpunkter på RUS:en ska vara regionförbundet tillhanda senast den 17:e november.

På rfkl.se finns förslaget, nulägesanalysen och ett formulär för synpunkter.


Kalmar läns terroiratlas – om vårt kulinariska arv

Både läget och klimatet, men också vår historia och våra traditioner, har bidragit till att göra Kalmar län till en stor livsmedelsproducent. I regionen finns de bästa förutsättningarna för både djur och grödor att växa och det har skapat mattraditioner och rätter som är unika. För den som vill veta mer om vårt kulinariska arv finns det kunskap och inspiration att hämta i Kalmar läns terroiratlas ”Smaken av östra Småland och Öland”. Det är Länsstyrelsen Kalmar län som står bakom publikationen, som ska öka kunskapen om vår regionala matidentitet, vilket också är en del i länets livsmedelsstrategi. 

Nyligen inleddes arbetet med att sprida terroiratlasen i länet när eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Jenny Nyströmskolan fick en klassuppsättning under ett besök av landshövdingen. Atlasen är den andra i sitt slag i Sverige.

Här kan du läsa mer om terroiratlasen.


Skydda det dricksvatten som finns!

Vi måste vara rädda om vårt dricksvatten och nio av länets miljökontor är nu ute och inspekterar de verksamheter som finns inom länets vattenskyddsområden.

Under inspektionerna görs en analys av vad som kan förorena dricksvattnet och hur detta kan förhindras – kort och gott gäller det alltså att tänka efter före. Det kan exempelvis handla om att förhindra att läckage sker vid lastning och lossning av kemikalier genom att täta underlaget och närliggande brunnar, att se till att dieseltankar håller tätt genom regelbunden besiktning och kontroll eller att förebygga problem som kan uppstå efter en brand.

Resultaten av inspektionerna kommer att sammanställas i slutet av året. Miljösamverkan Sydost samordnar projektet.

Mer information finns på www.miljosamverkansydost.se


Livsmedelsföretag bjuds in till informationsträffar om finansiering

Livsmedelsutveckling Sydost arbetar med att stötta livsmedelsföretagen på sin utvecklingsresa. Inom kort kommer projektet att bjuda in till informationsträffar för att prata stöd och finansiering. Det är Regionförbundet i Kalmar län tillsammans med Almi som håller i träffarna som äger rum i Västervik och Kalmar i november.  

– Det är många i livsmedelsbranschen som inte känner till vad vi kan hjälpa till med. Därför hoppas vi att så många som möjligt tar chansen att komma på våra informationsträffar. Det kan de tjäna både tid och pengar på, säger Thomas Isaksson som är projektledare för Livsmedelsutveckling Sydost.

Läs mer om projektets aktiviteter här.


En vecka för anhöriga

Sedan 2005 uppmärksammas anhöriga under Nationella Anhörigdagen den 6 oktober och Nationella Anhörigveckan som pågår under den vecka som anhörigdagen infaller. Nka uppmärksammar veckan och dagen med en informationskampanj som syftar till att sprida kunskap kring anhöriga och deras livssituation.

Läs mer om anhörigveckan här.


Livsviktigt att få vara ego

Som mamma till en dotter med flerfunktionsnedsättning kände Åsa Hultén Eriksson tidigt att hon behövde ta hand om sig själv för att inte gå in i väggen. Men inte förrän hon själv insjuknade i cancer bestämde hon sig för att börja prioritera sig själv på allvar.

Läs hela reportaget på Nationellt kompetenscentrum anhörigas webbplats


Digital acceleration – hjälper företagen att höja kompetensen

Tillsammans med Mikael Ekström från Tieto genomför regionförbundet just nu ett projekt som heter "Digital acceleration 2 " i Västervik och Hultsfred med totalt nio deltagande småföretag.

Syftet är att göra en nulägesanalys för att se hur långt har företagen har kommit på sin ”digitala resa” och tillhandahålla konkreta råd för att utveckla exempelvis närvaron på nätet och i sociala medier. I en workshop ges tips på hur man ska arbeta med interna rutiner, kontakten med partners och kunder och mycket annat. En rapport upprättas där företagen får förslag på insatser som bör genomföra för att höja den digitala kompetensen.

Tanken är sedan att företagen ska kunna söka stöd via regionförbundets konsultcheckar för dessa insatser. I våras genomförde vi samma insats i Kalmar och Mönsterås kommun med totalt 8 företag med lyckat resultat.

Läs mer om regionförbundets företagsstöd.


ESF-Rådet utlyser 50 miljoner kronor till 20 december 2017

Svenska ESF-rådet finansierar socialfondsprojekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser. EU-programmet Småland och öarnas socialfond öppnar nu två utlysningar:

  • 20 miljoner kronor utlyses i "Matchning till kompetens" inom Programområde 1.
  • 30 miljoner kronor utlyses i "Breddad rekrytering för arbete" inom Programområde 2.

Läs mer på regionförbundets webbplats


2 konferenser du fortfarande kan anmäla dig till:

Regiondagarna 18-19 oktober i Hultsfred

Det finns fortfarande några platser kvar. Missa inte två späckade dagar med föreläsningar, workshops och givande möten. Dag 1 med utgångspunkt i länets utvecklingsstrategi och dag 2 med särskilt fokus på trä och hur vi bygger i framtiden. Varmt välkommen! 

Till anmälan.

Landsbygdsdagarna 27-28 oktober i Oskarshamn

Landsbygdsdagarna i 27-28 oktober i Oskarshamn med fokus på Boende – Digitala möjligheter – Näringsliv & Turism. Efteranmälan öppen till 13 oktober.

Mer information och anmälan.


Visste du detta om Kalmar län?

  • ett av Nordens största bagerier för glutenfria produkter ligger i Färjestaden på Öland. Finax tillverkar glutenfritt knäckebröd men även cookies och kakmixer som exporteras till tio länder i Europa.
  • Närmare 70 % av den allmänna vattenförsörjningen i länet kommer från ytvatten, vilket gör att det huvudsakliga problemet med dricksvattenförsörjningen är bristande tillrinning i sjöar och vattendrag. Källa Miljömålsbedömning 2016, Länsstyrelsen i Kalmar
  • Samtliga kommuner i Kalmar län nu är anslutna till NPÖ (Nationell patientöversikt). NPÖ gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats hos anslutna landsting, kommuner och privata vårdgivare i hela landet.
  • Kalmar län har Sveriges längsta kust.

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.