Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 14, 2017

Ett förslag till regional utvecklingsstrategi skickas i dagarna ut till en rad olika aktörer i länet för synpunkter. Förslaget i sin helhet, samt den nulägesanalys som ligger till grund för den, finns på regionförbundets hemsida rfkl.se. Synpunkter på utvecklingsstrategin kan lämnas till och med den 17 november. Beslut om den reviderade strategin tas sedan under våren 2018. Parallellt med detta kommer regionförbundet att under hösten besöka samtliga fullmäktigeförsamlingar i länet för att presentera förslaget.

På regionförbundets styrelsemöte förra veckan presenterades ett förslag till ny gemensam skogsstrategi för Småland. Småland har sedan 2012 en gemensam trästrategi, Trä i Småland, var syfte är att stödja den träförädlande industrin. Skogsstrategin ska bidra till en utveckling där företagande med koppling till skogens resurser stärks och där fler av skogens värden nyttjas på ett hållbart sätt. Strategin ska också tydliggöra skogens roll för Smålands utveckling samt synliggöra skogens aktuella och framtida värden. Skogen engagerar många olika grupper och i arbetet med att ta fram strategin blir det tydligt att det finns en del målkonflikter att hantera.

Arbetet med att bilda region 2019 löper vidare. Just nu träffar regionförbundet olika politiska församlingar i syfte att höja kunskapen om de regionala utvecklingsfrågorna. Nästa vecka möter vi bl.a. landstingets fullmäktige. På mötet medverkar bl.a. Anita Jernberger, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Östergötland. Anita kommer att berätta om sina erfarenheter av att gå från sjukvårdspolitiker till politiker inom regional utveckling.

Nu är det högsäsong för skörd, vilket märks på många olika platser i länet! Exempel på kommande evenemang på tema skörd är Smaka på Tjust den 23-24 september och Ölands Skördefest den 27 september-1 oktober.  

Vi avslutar med att säga grattis till Putte och Jenny Svensson Sahlin och Hotell Hulingen i Hultsfred som har blivit nominerade till Stora turismpriset 2017! Nu håller vi tummarna!

Helena Nilsson


Diskussionsforum om länets järnvägar

Regionförbundet och Trafikstyrelsens Karin Svensson-Smith (Mp) och Anders Åkesson (C) bjuder den 9 oktober in till ett diskussionsforum om de regionala banorna och utfallet för järnvägarna i den nationella planen för transportsystemet 2018-2029. Fokus för samtalet kommer att ligga på regionalpolitik kontra nationell politik, fossilbränslefritt samhälle, pendling och regionförstoring samt höghastighetsbana. Samtalet avslutas med en paneldiskussion då alla deltagare kan ställa frågor. Tid: Måndag 9 oktober kl. 11-13, plats: Brofästet, Kalmar. Till anmälan


Hotell Hulingen nominerade till Stora Turismpriset 2017

Kalmar län har nominerat Hotell Hulingen i Hultsfred till Stora Turismpriset 2017. Hotellet drivs av Putte och Jenny Svensson Sahlin. Vinnaren utses den 7 december. Stora Turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Det är en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Läs mer om priset samt övriga nominerade


11 regioner går samman för ett fossilfritt Sverige

Med siktet inställt på ett fossilfritt Sverige går nu regionförbundet samman med 10 andra regioner i ett bioekonomiskt nätverk. Syftet med samverkan är att bioekonomisektorn i Sveriges regioner ska växa sig ännu starkare. Målsättningen är att minska klimatpåverkan och användningen av fossila råvaror för att istället använda råvaror som reproduceras av naturen. Genom samverkan hoppas man kunna stärka regionernas och allmänhetens kunskap om bioekonomi för att därigenom stärka de näringar som berörs.


Vad är på gång inom EU under hösten?

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har precis släppt höstens upplaga av ”På gång inom EU”, en rapport som belyser vad som står högst på EU:s agenda under hösten. Texterna är skriva av experter på SKL i samarbete med Internationella sektionen och fokuserar framförallt på EU-frågor som påverkar Sveriges kommuner, landsting och regioner. I den senaste utgåvan kan du bland annat läsa om Brexit och diskussionerna om EU:s framtid, inklusive EU:s framtida sammanhållningspolitik, direktivförslag på energiområdet och för en ny föräldraledighetslagstiftning. Mer information


Regiondagarna 2017: Inbjudan och program ute nu

Nu finns inbjudan med program och anmälan till årets Regiondagar ute! Tid och plats: 18-19 oktober på Rock City i Hultsfred. Missa inte två späckade dagar med föreläsningar, workshops och givande möten. Dag 1 med utgångspunkt i länets utvecklingsstrategi och dag 2 med särskilt fokus på trä och hur vi bygger i framtiden. Varmt välkommen! Till anmälan


Nka medverkade på expertmöte i Berlin

I början av september deltog Frida Andréasson från Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, i ett europeiskt expertmöte i Berlin på inbjudan av den tyska regeringen. Mötet handlade om stöd och insatser för förvärvsarbetande anhöriga.
– Det har varit jätteintressant att få lyssna till hur andras system ser ut och vilka lösningar de hittar. Och att se att vi ändå har liknande utmaningar. Till exempel så finns det inte tillräckligt med data om yrkesarbetade anhöriga i Europa, säger Frida Andréasson. Läs reportaget här

Frida Andréasson, möjliggörare och praktiker på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka och doktorand på Linnéuniversitetet, institutionen för hälso- och vårdvetenskap.

En höst fylld av kunskap för dig som är intresserad av anhörigfrågor

Dator, smartphone eller surfplatta. Och en skaplig uppkoppling. Det är allt du behöver för att delta i Nka:s webbinarier under hösten. De digitala föreläsningarna är kostnadsfria och riktar sig till alla som är intresserade av anhörigfrågor. Som deltagare kan du se och lyssna på presentatörerna samtidigt som du interagerar via chatt och frågepollar. Under hösten arrangerar Nka flera intressanta webbinarier inom områdena: 

  • Partnerskap i stöd till anhöriga
  • IKT-stöd till anhöriga
  • Anhöriga och funktionsnedsättningar
  • Späda barn
  • Sexualitet och relationer vid sjukdom och funktionsnedsättning
  • Webbutbildningen Anhöriga i fokus 

Mer information om innehåll, tider och anmälan


Visste du detta?

  • 2 av 16 nationella miljökvalitetsmål kommer att nås eller vara nära att nås till år 2020. (Källa: miljömal.se)

  • All KLT:s busstrafik är nu 100% fossilfri. Majoriteten av fordonen körs på biogas, främst i kommunerna längs E22 samt i delar av södra Öland. Övriga fordon körs på fossilfri syntetdiesel.

  • Kalmar Energi bygger nu bygger Sveriges största solpark på Kalmar Öland Airport. Alla som vill kan gå in som andelsägare. Mer information

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.