Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 13, 2017


Välkomna åter efter en förhoppningsvis skön sommar! Hur turistsäsongen varit i länet ges det lite olika bud om men många upplever att den varit bra trots avsaknad av värmeböljor. Vi återkommer med en sammanställning i kommande nyhetsbrev.

För regionförbundets del blir det en intressant höst då vi bland annat fattar beslut om den regionala utvecklingsstrategin (RUS) och om den regionala transportplanen. I RUS finns förslag om vilka prioriteringar som ska gälla för länets utveckling fram till 2030. Förslaget kommer att skickas ut till ett antal organisationer samt läggas på vår webb för synpunkter.

Förslaget till Regional Transportplan 2018-2029, med prioriteringar inom infrastrukturen kommande år, skickades ut på remiss innan sommaren till kommunerna, grannlänen, representanter för näringslivet med flera. Här finns viktiga satsningar på E22:an, vilket är bra för länet. Men konkreta förslag när det gäller länets järnvägstrafik lyser dock med sin frånvaro, samtidigt som Trafikverket i sin plan är tydligt med att alla järnvägar med trafik ska ha fortsatt hög säkerhetsstandard, vara tillgängliga och fortsatt fungera för trafik. Regionförbundet kommer därför i sitt remissvar att lyfta fram behovet av investeringar på länets järnvägsnät. Mer om detta längre ned i nyhetsbrevet.

Regionförbundets styrelse förväntas fatta beslut om transportplanen på sista mötet för året och om RUS första mötet 2018.

Årets Regiondagar-konferens genomförs i Hultsfred 18-19 oktober. Första dagen ägnar vi åt trendspaning och skarpa diskussioner kring de fyra områden som föreslås prioriterats i den nya utvecklingsstrategin för länet; Delaktighet, Hälsa och välbefinnande, God miljö för barn och unga, Hållbar samhällsplanering och Stärkt konkurrenskraft. Andra dagen är ett samarrangemang med Sparbanksstiftelsen med flera och handlar om trä och träbyggande.

Läs mer om Regiondagarna och anmäl dig här!

I samband med Ölands Skördefest genomför regionförbundet tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och länsstyrelsen 27-28 september den nationella konferensen Mötesplats för livsmedelsindustrin. Temat i år är Innovation och framtid. ”Käka myror?” Ja, kanske kan odling av kött och tillagning av syrsor komma att ske i var mans och kvinnas kök i framtiden!

Läs mer om konferensen här!

Guten appetit!
Helena


Träffa Linnéstudenterna och presentera din organisation

Under karriärdagen "Framtid i Välfärd" i Växjö den 10 oktober, möts den offentliga, privata och ideella sektorn kring samarbete och framtida yrkesmöjligheter med fokus på välfärdssektorn. Passa på att presentera din organisation, jobb, sommarjobb, praktik/VFU (verksamhetsförlagd utbildning) och examensarbeten och träffa studenter. Det ges möjlighet att arrangera CV-granskning och speed-dating eller andra spännande aktiviteter.

Tid: kl. 10.00 -15.00
Plats: K-huset, Linnéuniversitetet, Växjö.

Läs mer om karriärdagen här.


Järnvägarna lyfts fram i regionförbundets remissvar på förslaget till nationell transportplan

Den nationella transportplanen 2018-2029 är nu ute på en remissrunda som pågår fram till november. Trafikverket föreslår investeringsåtgärder på det statliga väg- och järnvägsnätet och E22:an är den stora vinnaren med många stora åtgärder. För Kalmar län handlar det om sträckan Gladhammar-Verkebäck samt förbifart Bergkvara. Bergkvara är ett nytt objekt i planen där Torsås kommun tillsammans med regionförbundet har skrivit samfinansieringsavtal med Trafikverket för att bland annat anlägga hållplatser och cykelvägar i samband med att förbifarten byggs.

I planen finns däremot inga namngivna åtgärder för järnvägarna i länet. Regionförbundet kommer i sitt remissvar och i den fortsatta dialogen med Trafikverket och regeringen att påpeka behovet av åtgärder på länets järnvägsnät. Kalmar län har som mål att minska antalet arbetsmarknadsregioner för att därigenom öka länets tillgänglighet. Det skapar en ökad rörlighet för kompetensutbyte och ökar möjligheten till resor för daglig pendling till arbete och studier. För att kunna åstadkomma detta är järnvägen en avgörande faktor.

Trafikverket har också haft i uppdrag att arbeta vidare med hållbara stadsmiljöer. Åtgärder som föreslås gäller kollektivtrafik och cykelvägar på det kommunala vägnätet och regionförbundet kommer tillsammans med länets kommuner att arbeta vidare för att verkställa så många innovativa projekt som möjligt i regionen.


Ska vi odla kött och steka insekter?

Snart är det dags för Ölands Skördefest och i samband med detta bjuder länet för tredje gången in till en nationell konferens om svenska livsmedel. I år är temat forskning och framtid under rubriken ”Odla kött och steka insekter?” Utvecklingen går i en rasande takt och konferensen belyser hur det påverkar svensk livsmedelsindustri samt vilka krav som ställs på företagen.

Dagarna vänder sig till alla med ett intresse för livsmedelskedjan – från produktion till konsumtion – och anordnas av länsstyrelsen, regionförbundet och LRF Sydost. Välkommen till Ekerum den 27-28 september!

Program och anmälan här.


Internationella bloggare besökte regionen

Från den 31 augusti till 3 september har vi haft 10 bloggare från Tyskland, Danmark och Norge på besök hos oss. Under torsdagen fick de en rundvandring i Kalmar med tillhörande picknick i Stadsparken. På fredagen stod valet mellan "Den kungliga ön", utomhusaktiviteter i skärgården eller "Barnens Vimmerby". Under lördagen fick alla prova på att blåsa och gravera glas i Målerås. På eftermiddagen blev det sedan "Swedish fika" i Mörtfors och därefter kvällsaktiviteter i Tofvehult där man fick ta del av caféägaren Lena Göranssons spännande livsresa, njuta av omgivningarna och kanske även ta ett nattdopp. 


Prideveckan 4-9 september

Igår invigdes Kalmarsund Pride i Emmaboda. Under veckan kommer ett stort antal aktiviteter, föreläsningar och engagemang äga rum i Kalmar och länet. Alltihop handlar om kärlek, allas lika värde, mångfald normkritik och hbtq-frågor. Veckan avslutas på lördag med den stora Prideparaden i Kalmar. Tåget avgår från Elevatorkajen kl. 13.00!

Hos oss har AV-Media på uppdrag av gymnasieskolan satt samman en lista i sin mediekatalog över strömmande filmer som berör de här frågorna. Via AV-Medias webb kan du också läsa ett antal artiklar om normkritik.


Nka:s webbinarier hösten 2017

Nationellt kompetenscentrum anhörigas (Nka:s) webbinarium är kostnadsfria, enkla att delta i och vänder sig till alla som är intresserade av anhörigfrågor. Fördelen med ett webbinarium är att du kan sitta hemma eller på jobbet och ta del av forskning eller intressanta föreläsningar inom området. Allt du behöver är en dator, smartphone eller surfplatta och en skaplig internetuppkoppling. Under hösten kommer Nka att erbjuda flera intressanta webbinarium inom följande teman:

  • Partnerskap i stöd till anhöriga
  • IKT-stöd till anhöriga
  • Anhöriga och funktionsnedsättningar
  • Späda barn
  • Sexualitet och relationer vid sjukdom och funktionsnedsättning
  • Webbutbildningen Anhöriga i fokus

För mer information om innehåll, tider och anmälan


Fossilfritt Sverige i "konstruktiva Kalmar"

Kalmar län har haft besök av Fossilfritt Sverige – regeringens plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Vi fick möjlighet att berätta för det nationella sekretariatet om Klimatsamverkan Kalmar län och om många spännande länsinitiativ för en fossilbränslefri region år 2030.

Malin Strand från Fossilfritt Sverige medverkade också vid Kalmarsundsveckans seminarium om hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. Presentationens sista bild innehöll två ord: Konstruktiva Kalmar!

Fossilfritt Sveriges webbplats.


Landsbygdskonferens i Oskarshamn 27-28 oktober

Till sist vill vi gärna tipsa om Landsbygdsdagarna i 27-28 oktober i Oskarshamn där temat för årets konferens är landsbygdsutveckling med fokus på:
Boende – Digitala möjligheter – Näringsliv & Turism.

Mer information och anmälan.


Visste du detta om träindustrin:

  • I Småland finns 75% av Sveriges trärelaterade industri.
  • 30% av de anställda är över 50 år, endast 12% är under 30 år.
  • Ca 1000 medarbetare per år behövs till branschen.
  • Exportvärdet på sågat trä är 21 miljarder kronor. Värdet efter förädling är 140 miljarder kronor.

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.