Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 4/2017

Välkommen till Gård & Djurhälsans fjärde Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Första hjälpen är bästa hjälpen

- systematisk tillsyn lönar sig

Nu är det dags med installning av dikalvar och det gäller att få igång dem på ett bra sätt, vilket även gäller med alla kalvar som köps in. Genom att upptäcka de sjuka individerna i tid minskar risken för ett tapp i produktionen samtidigt som smittspridningen minskas i besättningen. 

Genomtänkta och systematiska rutiner för tillsyn av djuren är därför a & o för en bra hälsa och bra behandlingseffekt i en besättning, oavsett om det gäller kalvar, dikor eller tjurar. Planering av tillsyn ger effektivitet som betalar sig.

Referensvärden för vad som är normalt är bra att ha med sig, för att lättare kunna identifiera när det avviker. Läs mer i artikeln här

Förekomsten av Mycoplasma bovis ska undersökas

Friska kalvar

I ett samarbetsprjekt mellan Växa Sverige och Gård & Djurhälsan ska förekomsten av Mycoplasma bovis undersökas. Det treåriga projektet har fått medel ifrån Svenska Köttföretagen.

Mycoplasma bovis är en bakterie som ger symtom som lunginflammation, öroninflammation, ledinflammation. Bakterien är inte känslig för vanligt penicillin. Även när man behandlar med antibiotika som den är känslig för kan den vara mycket svårbehandlad. Det är därför av största vikt att kartlägga smittan eftersom den än så länge inte är så utbredd. Har man dålig effekt av vanligt penicillin bör man alltid kontakta  sin veterinär och undersöka orsaken till den bristande effekten.

Andelen svenskt kött av den totala förbrukningen fortsätter öka

Andelen svenskt av den totala förbrukningen av samtliga större köttslag första halvåret 2017 ökade enligt Jordbruksverkets beräkningar.

Andelen svenskt nötkött har pendlat kring 50 procent de senaste fem åren. Första halvåret 2017 kan en högre andel svenskt nötkött noteras första halvåret till följd av ökad produktion i kombination med minskad import.

Sett över en längre tidsperiod har antalet mjölkkor minskat medan kor för uppfödning av kalvar har ökat. Under 2015 och 2016 har antalet moderdjur varit i stort sett oförändrat. Kortsiktigt kan slakten av nötkreatur påverkas av tillgång på foder och förändringar i olika stödsystem. Under 2016 och 2017 kan reduceringsstödet för mjölkproducenter och torka i delar av landet ha lett till att slakten ökat temporärt. På lite längre sikt visar resultaten från förprövningar av djurstallar dock att det finns förutsättningar för ökad produktion.

Enligt beräkning för första halvåret 2017 minskade förbrukningen av nötkött med 6 hekto per person samtidigt som förbrukningen av matfågel ökade med 5 hekto per person. Ökningen för matfågel innebär att denna förbrukning för första gången tangerar förbrukningen av nötkött, båda landade på 12 kg per person. "Vi vill dock poängtera att konsumtionstrender inte kan baseras på utvecklingen av marknadsbalansen under ett halvår eftersom utfallet även kan bero på tillfälliga produktions- och handelsvariationer samt lagernivåer. Det behövs betydligt längre tidsperioder för att kunna dra säkra slutsatser", säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på marknadsavdelningen.

Tabell 1. Andel svenskt kött i förhållande till konsumtion. Källa: Jordbruksverket.

Stora och små dikoföretag

Jordbruksverket presenterar i en specialbearbetning av statistik hur strukturen bland de företag som kor för uppfödning av kalvar (det vill säga am-dikor, dikor) har utvecklats sedan år 1989 fram till 2016.

1989 fanns det 10 000 företag som hade kor för uppfödning av kalvar. Antalet företag ökade till 18 500 företag mellan åren 1989 och 1994. Därefter har antalet företag sjunkit.

  • antalet mjölkkor har halverats från 688 000 mjölkkor år 1974 till 331 000 mjölkkor år 2016.
  • kor för uppfödning av kalvar (dikor) nästan tredubblats från 67 000 dikor år 1976 till 194 000 dikor år 2016
  • kor har sammanlagt (dikor+mjölkkor) minskat med 30 % från 755 000 kor år 1976 till 525 000 kor år 2016

1989 fanns det 10 000 företag som hade kor för uppfödning av kalvar. Antalet företag ökade till 18 500 företag mellan åren 1989 och 1994. Därefter har antalet företag sjunkit.  För 20 år sedan (1996) fanns det 16 500 företag; för 10 år sedan (2006)  fanns det 12 400 företag och år 2016 var antalet företag 10 300. Antalet företag med kor för uppfödning av kalvar är alltså ungefär lika stort nu som år 1989.

År 1989 var det genomsnittliga koantalet per företag 6 kor . För 20 år sedan år 1996 var antalet kor för uppfödning av kalvar 10 per företag. För 10 år sedan var antalet 14 och år 2016 var det 19.  Det innebär att besättningsstorleken är tre gånger så stor nu som år 1989.

Diagrammet till höger visar att år 1989 hade runt 80 % av företagen med kor för uppfödning av kalvar färre än 10 kor och ungefär 40 % av alla kor fanns i den gruppen.

År 2016 har andelen företag minskat till 46 % och andelen kor till 11%.

Företagen med kor för uppfödning av kalvar blir alltså större även om de små företagen finns kvar.

För första gången har Jordbruksverket också tagit fram besättningstorleken för företagen med kor för uppfödning av kalvar. Diagrammen ovan visar att det finns flest kor i de två storleksgrupperna mellan 10 och 49 kor. Sedan år 1989 är det också i dessa båda grupper som antalet kor ökat mest.

Antalet företag i gruppen med 1-9 kor minskar men år 2016 är den ändå fortfarande den vanligast storleksgruppen. 4 700 företag finns i den gruppen. Antalet företag i i de tre grupper som har minst 25 kor ökat svagt. 2016 fanns 46 % av företagen och 11 % av alla kor i besättningar med mellan 1 och 9 kor.

Källa: Jordbruksverket: Jordbruket i siffror (13 augusti 2017)

Köttriksdag i Halland - anmälan pågår!

I år är det Hallands nötköttsproducenter som bjuder på ett spännande program. Årets tema är ”Glädje i nötköttsproduktionen”.

Gård & Djurhälsan finns naturligtvis på plats, både som föredragshållare och utställare - hoppas vi ses där!

Här anmäler du dig till Köttriksdagen på Tylösand, Halmstad.

Kurser i delegerad läkemedelsanvändning (D9) i hela landet

Vi planerar för flera kurser i delegerad läkemedelsanvändning på flera platser under hösten.

  • Staffanstorp 17 oktober (anmäl senast 2 oktober)
  • Orresta, Västerås 28 november (anmäl senast 23 nov)
  • Vreta Kluster, Linköping 30 november (anmäl senast 24 november)
  • Skara under november (datum ej klart)

Läs mer på vår hemsida under fliken "kurser"

Välkommen Caroline!

Caroline Almroth Larsson är nyanställd som veterinär på Gård & Djurhälsan Nöt med placering Växjö/Ingelstad.

"Jag bor strax utanför Alvesta på en gård med man, 3 barn, mjölkkor och köttdjur, hundar, hästar, får och katter. Jag är utbildad veterinär i Ungern och har de senaste 9 åren arbetat som distriktsveterinär i Växjö med fokus på nöt.

Är uppvuxen i Europa och flyttade tillbaka till Sverige 2008. När jag inte jobbar tar jag hand om djur, barn och tränar med mina hästar. Jag ser fram emot att jobba på Gård och Djurhälsan där jag får möjlighet att hjälpa er producenter med råd och verktyg för utveckling av er produktion. Välkommen att höra av dig!"
Telefon: 0480-471919; 
e-post: caroline.almroth.larsson@gardochdjurhalsan.se 

Gård & Djurhälsan gör en unik satsning inom nöt

 Gård & Djurhälsan genomför nu en bred satsning för att bli ännu starkare inom affärsområde Nöt. I våras kompletterades teamet inom produktionsrådgivning och nu tillsätts en ny nötchef - Virpi Welling. Gård & Djurhälsan sätter samtidigt ytterligare fokus på utveckling av nationella nöthälsofrågor genom att ge Anita Jonasson i uppdrag att arbeta med dessa inom affärsområdet Djurhälsa.

-     Vi behöver driva utveckling inom vår rådgivning till enskild producent och samtidigt stärka oss i arbetet inom övergripande djurhälsofrågor. Genom den här satsningen skapar vi ett mycket starkt team för fortsatt utveckling av nötbranschen, säger Kees de Jong, VD Gård & Djurhälsan.

Virpi Welling har lång erfarenhet inom nötrådgivning och besitter en stark plattform för fortsatt utveckling av affärsområdet. Virpi kommer i sin nya roll att sätta ett särskilt fokus på att driva fortsatt utveckling av Gård & Djurhälsans rådgivning till producenter, med uppdraget att den ska ge en ännu starkare nötköttsproduktion i Sverige.

-     Det finns en stor outnyttjad potential i nötsverige och genom att kombinera ledarskap, entreprenörskap och kundfokus med min veterinära erfarenhet vill jag skapa förutsättningar för att utväxla den.  Uppdraget inspirerar mig och jag ser fram emot att utveckla Gård & Djurhälsan tillsammans med mina duktiga kollegor, säger Virpi Welling, ny affärsområdeschef Nöt, Gård & Djurhälsan.

Gård & Djurhälsan ser samtidigt ett växande behov av att hantera övergripande frågor av djurhälsokaraktär. Nya verksamheter startar upp, besättningsstorlekar blir större och trycket på att producera mer med bibehållen eller stärkt djurhälsa och djurvälfärd intensifieras.

Ska nötbranschen kunna fortsätta utvecklas krävs friska djur med låg antibiotikaförbrukning, professionell och kompetent hantering av smittskydd m.m. EHEC och mjältbrand har varit aktuellt senaste åren, men det finns även nya utmaningar såsom en ny modell för salmonellasanering och behov av helhetsgrepp avseende Mycoplasma bovis.

Anita Jonasson tidigare chef för affärsområde Nöt kommer att vara ansvarig för ovan beskriven satsning. Anita har arbetat som veterinär inom nötköttsproduktion sedan 2000 och har stor erfarenhet av att arbeta med övergripande djurhälsofrågor.

-     Hälsoläget i den svenska nötköttsproduktionen är gott. Vi kommer genom den här satsningen att arbeta för att det ska förbli så även i framtiden. Svenska nötköttsproducenter ska vara stolta över vad de gör och vi ska arbeta för en fortsatt ökning av den svenska produktionen med lika bra eller förbättrat hälsoläge, säger Anita Jonasson.

För mer information kontakta gärna någon av oss

Kees de Jong, VD Gård & Djurhälsan kees.dejong@gardochdjurhalsan.se 070-211 53 73

Anita Jonasson, Affärsområde Djurhälsa anita.jonasson@gardochdjurhalsan.se 013-24 48 42 

Virpi Welling, Affärsområdeschef Nöt virpi.welling@gardochdjurhalsan.se 018-68 28 85

Är du årets vallmästare?

Är du bra på att planera för och skörda det vallfoder du önskar till din djurproduktion - kött eller mjölk?

Genom tävlingen Årets Vallmästare vill tidningarna Husdjur och Nötkött öka intresset för vallfrågor och lönsam vallproduktion. Det är Husdjur och Nötkött som tillsammans med Svenska Vallföreningen, Lantbruksuniversitetet och husdjursföreningarna och Gård & Djurhälsan som  står bakom utmärkelsen.

Senast den 1 november 2017 vill vi ha din anmälan.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.