Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 12, 2017


Här kommer regionförbundets sista nyhetsbrev innan sommaruppehållet. Efter en händelserik vår går nu verksamheten in i några veckor med ett något lugnare tempo.

Nästa vecka är det Almedalsveckan och regionförbundet deltar på ett seminarium på torsdagen som arrangeras av Sveriges Lantbruksuniversitet och handlar om regionernas livsmedelsstrategier, att gå från ord till handling. Från regionförbundet medverkar Thomas Isaksson som är projektledare för projektet Livsmedelsutveckling Sydost som handlar om att bygga en innovationsplattform för livsmedel, från jord till bord. Ett bra exempel på hur vi i Kalmar län går från ord till handling i vår livsmedelsstrategi.

I veckan som gick samlades styrgruppen för Småland, Blekinge och Hallands kontor i Bryssel till den årliga styrgruppskonferensen i Bryssel. På konferensen fick vi ta del av det som händer inom bioekonomi inom Europasamarbetet, goda exempel inom hälso- och sjukvården från Wales samt information om Sveriges framtid i EU:s forsknings- och innovationsprogram. Lars Danielsson, Sveriges ambassadör vid den svenska EU representationen inledde konferensen.

På frågan om EU:s framtid var Danielsson betydligt mer positiv inför 2017 än föregående år. Det finns en medvetenhet och om vikten av att aktivt arbeta för sammanhållningen av unionen. Han menade att det fortfarande på vissa håll finns en tro om att bara EU får större beslutanderätt i frågor kan man ”fixa” allt men att det i än större utsträckning finns en ökande insikt om att vissa beslut bör fattas av medlemsländerna själva – nationellt, regionalt eller lokalt. Med anledning av Brexit och budgetdiskussionerna finns det ett tydligt ställningstagande från samtliga medlemmar och det är att ingen är beredd att betala mer. Detta kommer med största sannolikhet få konsekvenser som vi på olika sätt kommer att märka av i länet.

På hemresan med tåget från Köpenhamn (då denna ingress skulle författats) fick jag sällskap av en kvinna i 30-års åldern som kommit hit från Syrien för 1,5 år sedan. Hon hade varit i Malmö för att studera inför att ta körkort och var på väg hem till Osby. Jag insåg ganska snart att jag kunde lägga ner tanken på att skriva då hon gärna ville träna sin redan utmärkta svenska på mig. Hon hade järnkoll på hur tågen fungerade, och inte, samt hur utbildningssystemet fungerar. Hennes yrke i Syrien var lärare i franska, vilket hon arbetat som i tio år innan hon i november 2015 efter tredje försöket att ta sig över Medelhavet, lyckades kliva i land från den rangliga träbåten vid Turkiets strand. Via Grekland, även den resan med båt, kom hon och hennes man sedan till Sverige. Hennes man är mekaniker och läste nu till tågmekaniker i Malmö.

Det går att reflektera över mycket efter detta samtal men i hela hennes berättelse fanns inte ett uns av självömkan eller besvikelse. Det fanns bara konstaterande och jag fick en känsla av hur hon och hennes man nu ”kavlade upp ärmarna” i det nya landet för att skapa sig ett nytt liv och viljan av att med lite hjälp bidra till vårt samhälle med sin kunskap. Efter hennes berättelse kändes mina farhågor inför semestervädret nästa vecka ganska futtiga.
Ha en skön sommar, oavsett väder!

Helena Nilsson


Möt tre unga företagare

Kristian Tomov, Van Phouc Dang och Subeer Mouse från Åkrahällskolans Handelsprogram i Nybro tog silver i kategorin "Bästa hantverk" vid årets SM för Ung Företagsamhet i Stockholm. Trä- och möbelindustrin står inför stora utmaningar för att hitta kompetens och det är svårt att locka ungdomar att utbilda sig inom branschen. Men här unga entreprenörerna har i varje fall klart för sig vad de vill göra.

Här kan du se en film om dem och deras projekt


Statsministern besökte på besök i Shanghai

I onsdags besökte Stefan Löfven Wang Zhi, Yanni Shizou och Henrik Edlund vid Småland Business Supports kontor i Shanghai och hann också med att träffa tio småländska träföretag som är i Kina för att jobba i Smålands paviljong på Kinas största trämässa, Sylva Wood.

Företagen berömde Smålands satsning på Kina och en av företagarna sa "Hade inte Smålands Shanghaikontor jobbat så engagerat och down to earth så hade det inte funnits någon annan i Sverige som kan hjälpa oss och ta oss hit". Sånt värmer och ger oss ytterligare bevis på att verksamheten fungerar precis som vi tänkt - att hjälpa små och medelstora företag i tidiga skeden att bli flygfärdiga i Kina så att de kan använda sitt entreprenörskap för att skapa affärer..


Utbildning om att samtala med unga nyanlända

Länsstyrelsen, Landstinget och Regionförbundet i Kalmar län bjuder tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) in till en utbildningsdag om hur vuxna som möter unga nyanlända kan prata om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet med utgångspunkt från sajten Youmo.se. Tid: 7 november, plats: Forum i Oskarshamn.

För mer information och anmälan. 


Inbjudan till samråd om regional transportplan för Kalmar län 2018-2029

Nu finns det möjlighet att lämna synpunkter på den Regionala transportplanen för Kalmar län. Remisstiden pågår fram till den 16 oktober 2017. Planen tas fram enligt uppdrag från regeringen och ska upprättas med hänsyn till de samlade transportbehoven i regionen och ska innefatta åtgärder som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt samt åtgärder som ger effektivare användning av befintlig infrastruktur.

Mer information


Ny forskning om IKT-stöd för förvärvsarbetande anhöriga som ger vård, hjälp och stöd till äldre närstående

På vilket sätt kan informations och kommunikationsteknologi (IKT) användas i stöd för förvärvsarbetande anhöriga som ger vård hjälp och stöd till äldre närstående?  Den frågan har forskaren Stefan Andersson, LNU och Nka, forskat kring i avhandlingen "Information and communication technology-mediated support for working carers of older people".  

Läs reportaget om avhandlingen om IKT-stöd.


Nka arrangerar seminarium och medverkar i Almedalen

Nka finns på plats i Almedalen och arrangerar samt medverkar i seminarier om anhöriga med inriktning på psykisk ohälsa, personlig assistans och LSS samt barn med funktionsnedsättning.

Läs mer om Nka:s medverkan i Almedalen.


Prestigefullt pris till ProWOOD

Företagsforskarskolan ProWood har tilldelats Schweighofer Innovation Prize vid en ceromoni i Wien 20 juni. ProWOOD finansieras av Träprogrammet inom ramen för Smålands trästrategi för 2014-2020 där regionförbundet är en av medfinansiärerna.

Mer information. 


Drygt 30 miljoner kr från EU:s strukturfonder till Kalmar län

Strukturfondspartnerskapet för Småland och Öarna hade den 20-21 juni beslutsmöte för att prioritera ansökningar inom regionala och sociala fonden. Sammanlagt 11 projektansökningar godkändes. Totalt fördelades drygt 67 miljoner kronor från de båda fonderna varav ca 30 miljoner hamnade i Kalmar län.

Mer information.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.