Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 11, 2017


Grattis Kalmar till årets sommarstad för 3:e året i rad! Grattis även till Västervik till en mycket hedrande 2:a placering! Utnämningarna är ett kvitto på att länet fortsättningsvis ligger i topp bland Sveriges största besökslän – noga räknat största besökslänet sommartid utanför de tre storstäderna.

Regionförbundet i Kalmar län låter vart fjärde år genomföra en undersökning i den svenska allmänheten gällande kännedomen om länet, dess platser, besöksmål och evenemang. Analysen visar att kvar i toppen av de mest kända besöksmålen är Astrid Lindgrens Värld, Glasriket och Solliden. Besöksnäringen var också temat på regionförbundets sista styrelsemöte före sommaruppehållet där bland annat ägaren för Saxnäs Camping Lars Sörensen berättade om företagets arbete med att klara årets vattenförsörjning. En investering som inte bara säkrat vattentillgången för campingen utan också gett mycket positiv PR för anläggningen.

I veckan träffade representanter för regionförbundet tillsammans med nätverket för YH-anordnare verksamhetschefen för YH-myndigheten. Bakgrunden till mötet var det låga antalet utbildningar som länet beviljades vid senaste ansökningstillfället. Regionförbundet och YH- anordnarna har tillsammans beslutat att genomföra ett antal aktiviteter i syfte att öka myndighetens kunskap om länet samt att höja kvaliteten på länets ansökningar för att på så sätt stärka möjligheten att få fler utbildningar beviljade i framtiden. Huvudbudskapet från YH-myndigheten var att man såg mycket positivt på att fortsätta dialogen mellan myndigheten, regionen, anordnare och arbetsliv. Myndigheten framhöll också vikten av det strukturerade sätt vi nu arbetar med YH-frågorna på; tydliga behovsanalyser med stöd från arbetslivet, ökad kunskap om kriterier som ställs från myndigheten samt fortbildningsinsatser riktade till YH-anordnare.

Nu är placeringen av Region Kalmar läns kansli samt det nya kommunförbundet klar. För Region Kalmar län blir det Landstingets nuvarande lokaler på Strömgatan som blir sätet. Lokalerna ska genomgå total ombyggnad och Regionen kommer att få tillgång till ytterligare 600 kvm jämfört med vad landstinget har idag. För kommunförbundets del kommer sätet bli Kommunernas Hus på Nygatan, det vill säga där Regionförbundet finns idag. Båda verksamheterna startar 1 januari 2019.

Trevlig midsommar!
Helena Nilsson


1 800 fler jobb i Kalmar län 2017-2018

Det råder högkonjunktur på arbetsmarknaden i Kalmar län. Enligt Arbetsförmedlingens färska prognos för arbetsmarknaden i Kalmar län 2017 – 2018 kommer 1 800 personer ytterligare vara i jobb under prognosperioden och även sysselsättningsgraden ökar. I rapporten konstaterar man att länets arbetsgivare har stora rekryteringsbehov såväl inom privat som offentlig sektor och det råder brist på arbetskraft inom många yrkesområden. Prognosen visar också på att allt fler utlandsfödda kommer in på arbetsmarknaden under perioden. Under 2017 ökar arbetslösheten men stabiliseras under 2018. Länet låg i april i år något över rikssnittet med det är stora skillnader inom länet. Att ha en gymnasieutbildning är ett krav för att få arbete idag.

Arbetsförmedlingen konstaterar att utbildningsinsatser, samverkan samt fler vägar till jobb måste till för att vi ska lyckas med kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden i länet.


Unikt tillväxtprogram för regionens livsmedels-förädlare startar i höst

Under våren har projektet ”Livsmedelsutveckling Sydost – med proteiner i fokus” gjort ett stort antal företagsbesök. Syftet har varit att kartlägga de lokala livsmedelsföretagens behov och önskemål när det gäller utveckling och tillväxt. 

Det har nu resulterat i att en av projektets samverkansparter, Almi Företagspartner, kommer att starta programmet ”Tillväxtlyft livsmedel” som drar igång i höst. Det här blir första gången som ett program om affärsmodeller och tillväxt för enbart gruppen livsmedelsförädlare erbjuds.

Inom ramen för Livsmedelsutveckling Sydost pågår nu ett arbete med att ta fram ytterligare gemensamma erbjudanden.

Livsmedelsutveckling Sydost – med proteiner i fokus drivs av regionförbundet i samverkan med ett antal regionala parter, däribland Almi och LRF. Projektet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och har som mål att bidra till de regionala livsmedelsföretagens utveckling och stötta länets livsmedelsstrategi.

Läs mer om Livsmedelsutveckling Sydost på rfkl.se/livsmedelsutveckling.


Kalmar län skattas högt som besöksmål av våra grannar

Den 1 juni presenterades en färsk undersökning om kännedomen i övriga Sverige om besöksmålen i Kalmar län. Den visar att Öland, Kalmar och Borgholm är de mest kända platserna, Glasriket det mest besökta turistmålet och Astrid Lindgrens värld den mest kända attraktionen. Undersökningen har också mätt styrkan i Kalmar län som varumärke och värt att notera är att tre av fyra grannlän rankar Kalmar län högre än sitt eget. Läs mer om undersökningen här.


Barn och unga omsorgsgivare i fokus på viktig konferens

Drygt 500 personer från 26 länder, varav 100-talet föreläsare, lyssnade till de inledande föredragshållarna på konferensen "Every Child has the Right to..." med flera i Malmö 29-31 maj 2017. Nationellt kompetenscentrum anhöriga var huvudarrangör för konferensen.

Lennart Magnusson och Elisabeth Hanson –  verksamhetschef respektive FoU-ledare och forskare vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga, samt  Saul Becker – professor vid Birminghams universitet och Tim Moore – forskare vid Institute of child protection studies, Australien. Längst till höger riksdagsledamoten Lena Hallengren (S) som var en av dem som invigningstalade.

Reportage, artiklar och filmade föreläsningar från konferensen.


Länets behov av fiberutbyggnad – och vad det kostar

Regionförbundet genomför tillsammans med Region Jönköpings län och Region Kronoberg ett projekt som ska kartlägga behovet av fiberutbyggnad för att nå alla hushåll och företag i länet till 2020. Projektet delfinansieras genom Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Arbetet omfattar att beskriva befintlig fiberutbyggnad, planerad och beslutad fiberutbyggnad till exempel genom stöd från landsbygdsprogrammet samt vad som återstår att bygga ut. Målet är att fånga det investeringsbehov som behövs för att bygga fiber till alla hushåll och företag.

Projektet genomförs med hjälp av länets kommuner, privata marknadsaktörer samt med WSP som projektledning. Ett resultat ska presenteras under november 2017. Kartläggningen av såväl befintlig fiberutbyggnad som behovet av vad som återstår är även en del av regeringens uppdrag till landets regionala bredbandskoordinatorer. 


Biogas-nyheter

Vi har haft besök från Linköping Biogas Research Center som varit på turné i södra Sverige. I vårt län blev det bland annat besök hos More Biogas och Puregas solutions. I Kalmar arrangerade Biogas Research Center tillsammans med oss en mindre konferens där vi gick igenom länets upphandling av kollektivtrafik med biogas.

Här finns en resumé av hela resan.

Det regionala nätverket Biogas Sydost redovisar en projektstudie om flytande biogas i Kalmar län, med seminarium 13 juni.

Program och anmälan hittar du här.

  • KLTs bussar kör på 100% förnybara drivmedel från augusti, varav 60% på biogas. 
  • Mönsterås har fått tidernas största Klimat-klivs-bidrag för att bygga en produktionsanläggning. 103 MSEK. 

South Baltic Green Tech 2017 i Roskilde

Den 12 september i Roskilde i Danmark erbjuds ett bra tillfälle att både knyta kontakter inför en ansökan till 5:e utlysningen i South Baltic som öppnar 13 nov - 15 dec samt även att lära mer om andra större finansieringskällor som forskningsprogrammet Horisont 2020, träffa programansvariga, potentiella samarbetspartners inom gröna miljöprojekt.

Anmäl dig här.

Kontakta gärna oss som är kontaktnod för rådgivning av mogna projekt till aktuell ansökningsomgång eller "gröna" idéer att utveckla till senhösten utlysning.

Allmän information på svenska finns på vår webb.


Viking Toys – månadens företag

I vår serie med företag som sökt och fått stöd från regionförbundet presenterar vi den här månaden Viking Toys AB i Torsås. VD Gösta Kjellme startade 1974 företaget, som produktutvecklar och säljer kvalitetsleksaker och idag är specialiserat på export via distributörer i 60 länder.
Läs mer på regionförbundets webbplats.


Ny utlysning från Vinnova – social innovation mot segregation

Våra bostadsorter blir allt mer segregerade. Sociala innovationer kan spela en avgörande roll i att bygga broar och öka inkluderingen och framtidstron för ett varmare och mer välmående samhälle. Vinnovas utlysning finansierar s.k. ”innovationslabb” inom dessa områden:

  • Minska långtidsarbetslösheten, med fokus på kvinnor 
  • Lyfta skolorna och elevernas resultat 
  • Stärka samhällsservicen och minska bostadssegregationen
  • Bekämpa brottsligheten

Sökande välkomnas från samtliga samhällssektorer och minst en offentlig aktör ska ingå som projektpart i konstellationen.

Vinnovas satsning sker i samarbete med regeringens samverkansprogram Smarta städer och Delegationen mot segregation.

Läs mer på Vinnovas webbplats.


Regiondagar 2017, Hultsfred 18-19 oktober

I höst är det dags för den 8:e upplagan av den populära konferensen. Se till att reservera 18-19 oktober i din kalender för spännande diskussioner om länets utveckling inom delaktighet, hälsa och välbefinnande, god miljö för barn och unga, hållbar samhällsplanering och stärkt konkurrenskraft. Dag 2 ägnar vi helt åt bostadsbyggande och träindustrin. En inbjudan med program presenteras inom kort på regionförbundets olika informationskanaler.


Nationell konferens i Kalmar om socialtjänsten idag och framåt

Den 27-28 september arrangerar regionförbundet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga tillsammans med Kalmar läns museum och Fryshuset en nationell konferens om hur vi kan skapa mer delaktighet, medverkan och inflytande inom socialtjänsten.

Program, information och anmälan hittar du här.


Platser kvar på konferensen Möjligheternas mötesplats!

Regionförbundet arrangerar tillsammans med Hultsfreds kommun en mötesplats kring hur asyl och integration kan vara en möjlighet för Sverige. 

Tid och plats: 28-29 juni, Södra Järnvägsgatan 35, Virserum.

Läs mer om konferensen och anmäl dig här!


Visste du detta om

Anhörigfrågor…

  • ett barn i varje skolklass stannar hemma en dag i veckan för att ta hand om någon hemma?

Kalmar län…

  • 2,4% av landets befolkning bor i Kalmar län
  • 9% av alla sysselsatta inom Kalmar län arbetar inom livsmedelssektorn

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.