Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 3/2017

Välkommen till Gård & Djurhälsans tredje Nyhetsbrev Gris 2017!

Vill du att Nyhetsbrevet ska skickas utan kostnad till dina medarbetare?

Anmälan finns på Gård & Djurhälsans hemsida och via länken nedan.

Nyhetsbrev, klicka här

Innehållsförteckning

  • Träffa oss på Borgeby Fältdagar 
  • Boka årets grisevenemang
  • Jaktresa utomlands - skydda dina grisar!
  • Samsyn med Länsstyrelsen och Sveriges Grisföretagare
  • Hantering av vacciner
  • Rapport om antibiotikaförbrukning och resistensläge hos människor och djur
  • Bjud inte gnagarna på smörgåsbord!
  • Besök på seminstationen
  • Suggan Sallys bästa sommarsemintips
  • Aktuellt från WinPig
  • Byggtankar 2018 - beställ livdjur i tid
  • Glad Midsommar!

Träffa oss på Borgeby Fältdagar. Vi finns i monter S105 och S106 tillsammans med Svenska Köttföretagen

Jaktresa utomlands - skydda dina grisar!

Afrikansk svinpest har under ett antal år spridits okontrollerat i Ryssland och troligen också i Vitryssland, men förekommer sedan 2014 även i Polen, Estland, Lettland och Litauen. Om du jagar eller kommer i kontakt med vildsvin i dessa eller närliggande områden finns en risk att du kan föra med dig smittan hem.

Afrikansk svinpest är en fruktad sjukdom som ger hög dödlighet både hos vildsvin och hos gris. Sjukdomen orsakas av ett virus som är mycket motståndskraftigt och kan överleva flera veckor i färska köttprodukter, flera månader i rökt, saltat och torkat kött och flera år i fryst kött. Dessutom kan virus överleva på t.ex. stövlar och utrustning. Blod och andra kroppsvätskor samt avföring innehåller mycket virus och dåligt rengjord utrustning både egna och eventuella jakthundars, samt kött och troféer från vildsvin utgör betydande smittorisk.

Mer information om afrikansk svinpest finns på:

Samsyn med Länsstyrelsen och Sveriges Grisföretagare

I maj genomfördes ett samsynsbesök på en grisgård med Länsstyrelsen i Skåne, Gård & Djurhälsan, Lundens Djurhälsa och Distriktsveterinärerna. Träffen var initierad av Sveriges Grisföretagare. Syftet med träffen var att hitta en samsyn och att få diskutera några av de vanligaste förekommande problem länsstyrelsen stöter på vid sina inspektionsbesök. Det blev flera diskussioner under mötet och planen är att det ska genomföras fler träffa längre fram.

Hantering av vacciner

Vacciner ska tranporteras och förvaras kallt, mellan 2-8°C. När vacciner hämtas på apoteket eller levereras hem till gården ska de förvaras i exempelvis en isolerad låda med kylklampar och sedan ställas direkt in i kylskåpet. Använd en termometer i kylskåpet för att hålla koll på temperaturen. Vacciner tål inte frysning, se upp så att de inte hamnar mot väggen i kylen och oavsiktligt fryses.

Glöm inte att en öppnad vaccinflaska ska användas samma dag som den öppnas!

Innan vaccination är det viktigt att vaccinerna tas fram i god tid så att de hinner uppnå rumstemperatur. Detta för att undvika onödig smärta och vävnadsreaktion på injektionsplatsen.

Flertalet av de vacciner som används ska ges i muskeln, på gris i nackmuskel bakom örat. För att injektionen ska hamna på rätt plats är det viktigt med rätt storlek på kanylen. En för lång kanyl på en liten gris riskerar att hamna i ryggraden och en för kort kanyl på en större gris ökar risken för att vaccinet hamnar i späcklagret. Blodgenomströmningen är mycket sämre i fett och bindväv än i muskler, så en felaktig injektion leder till ett kraftigt försämrat upptag av vaccinet i kroppen.

Vid intramuskulär injektion är det viktigt att ha rätt längd på kanylen. Här är förslag:

  • Spädgrisar        0,8 x 10 mm
  • Smågrisar         0,8 x 10 mm
  • Tillväxtgrisar   0,8 x 16 mm
  • Slaktgrisar        1,2 x 25 mm
  • Suggor               1,6 x 40 mm
  • Galtar                1,6 x 40 mm

Kontrollera med din förskrivande veterinär för att få rätt kanylstorlek för grisarna i din besättning.

Rapport om antibiotikaförbrukning och resistensläge hos människor och djur

Swedres-Svarm rapport där antibiotikaförbrukning och resistensläget hos människor och djur under 2016 finns nu publiserad.

Av särskilt intresse för den grisintresserade är figur 2.1 med den totala försäljningen av antibiotika över tid på sidan 36 samt försäljningen specifikt för gris på sidan 38. På sidorna 78- 82 rapporteras det om resistensläget för utvalda patogener hos gris, inklusive en mer utförlig text om påvisandet av tiamulinresistenta B. hyodysenteriae.

Rapporten i sin helhet finns på länken Swedres - Svarm 2016

Ni finner mer populärvetenskaplig information i faktabladen här:

Antibiotikaresistens hos bakterier från svenska grisar

Försäljning av antibiotika för djur

Antibiotikaresistens och djur

Bjud inte gnagarna på smörgåsbord!

Som vi uppmärksammade i förra nyhetbrevet har gemensamma beslut tagits inom EU för att komma tillrätta med resistensutvecklingen hos råttor och möss för de giftklassade preparat som används vid bekämpning. Man har även hittat höga nivåer av råttgift hos rovdjur som rävar och ugglor. Detta gör att man i korthet först ska kunna visa att man har ett problem med exempelvis råttor, innan de bekämpas. Efter bekämpningen skall en uppföljning göras. Att rutinmässig förebyggande bekämpning med råttgift inte längre tillåts ställer givetvis till stora praktiska problem på många håll.

Gård & Djurhälsan samarbetar intensivt tillsammans med den övriga näringen för att hitta lösningar som både förebygger skadedjursproblem på våra gårdar, samtidigt som vi inte kan bortse från de stora problemen med resistens mot preparaten. Vi kommer under närmaste tiden att återkomma till frågan i flera medier. Under tiden är det mycket man kan göra för att råttor och möss inte ska trivas i och kring våra besättningar.

  • Se till att det är fritt längs ytterväggarna, minst 1 meter runt husen. Ta bort byggnadsmaterial och annat som har en tendens att samlas kring väggarna.
  • Slå av vegetationen och håll gräset kortklippt runt husen. Råttor och möss har då mindre möjlighet att gömma sig och de går ogärna över öppna ytor.
  • Undvik ”smörgåsbord för gnagare”! Tag bort foderspill och håll rent i foderkök och foderupplag.

Besök på seminstationen

 Gård & Djurhälsan har spelat in en film som visar arbetsrutinerna och miljön på en av seminsatationerna. I och med att galtstationerna inte tar emot besök på grund av smittorisker, vill vi visa köpare av galtsperma hur den produceras.

Här hittar du filmen:

Besök på seminstationen

Suggan Sallys bästa sommarsemintips

Gård & Djurhälsan tillsammans med Svenska Köttföretagen har tagit fram bra sommarsemintips.

Nu är det viktigt med temperatur, hygien och ståreflex!

  • Tänk på att hålla rätt temperatur på semindoserna i alla led - vid leverans, vid förvaring och vid seminering! +18°C är en bra rikttemperatur. Aldrig i direkt solljus.
  • Ta bara med så många doser som du kan hålla rätt temperatur på under semineringen. Fyll på frigolitlådan från klimatskåpet efter hand.
  • Använd handskar vid rengöring och seminering. Byt handskarna när de blir smutsiga.
  • Tänk på att göra suggans/gyltans vulva ren innan seminering. Använd ett torrt & rent papper som inte luddar.
  • Om du behöver rengöra ytterligare med vatten och tvål, tänk på att skölja noggrant och torka torrt efteråt. Både vatten och rengöringsmedel kan vara skadliga för spermierna.
  • Håll katetern ren vid seminering. Var försiktig med avföring. Blir katetern smutsig - ta en ny kateter!
  • Seminera gärna tidig morgon när det är svalare. Då är suggorna/gyltorna aktivare och visar tydligare ståreflex.
  • Sortera oanvända doser som brännbart material om du slänger någon. 

Här kan du ladda ner Suggan Sallys bästa sommarsemintips

Aktuellt om WinPig

Under 2016 gick AgroSoft, tillverkaren av WinPig programmet, samman med det holländska företaget AgroVision. Det nya företaget, med namnet AgroVision, har sitt säte i  Deventer i Nederländerna och är en del av CoMore-koncernen. AgroSofts tidigare vd är nu istället chef för grissektionen inom AgroVision. AgroVisions dataprogram för grisuppfödare finns för närvarande i fler än tio europeiska länder och har där omkring 10 000 användare. Efter sammanslagningen har man 25 000 användare globalt och är därmed världsledande inom dataprogram för grisuppfödning. 

Efter samgåendet valde AgroVision att satsa på det danska programmet WinPig istället för det gamla programmet “Farm” som man hade i Holland. Dock gjorde man kompromissen att WinPig-programmet istället ska heta PigVision. Detta kommer användarna i Sverige att notera vid nästa uppdatering av WinPig. Men även om namnet är ändrat är det samma program bakom. 

Under det senaste året har mycket arbete lagts på att göra anpassningar så att de gamla Farm-användarna ska hitta rapporter och analyser som de är vana vid och som olika myndigheter kräver. Man har också gjort mycket arbete med att bygga kommunikation så att WinPig/PigVision kan kommunicera med avelsföretaget TopigsNorsvin, vilket kommer att bli till stor nytta för oss i Sverige. Ett effektivt avelsarbete kräver att data kan rapporteras in och att uppfödarna kan få tillbaka data och index på sina avelsdjur. 

En tredje sak som det arbetats med är tilläggsprogrammet SmartPigs. SmartPigs är en light-version av WinPig/PigVision som kan köras från mobila enheter som telefoner och läsplattor. Det fungerar både på IOS (Apple) och androida enheter.  Med SmartPigs kan man registrera händelser såsom t.ex. grisningar och medicinåtgång, arbeta med smarta arbetslistor, kolla suggkort och ta fram aktuella och valfria resultatmått från produktionen. Just nu testar vi SmartPigs för fullt och håller på med att ta fram användarinstruktioner. 

Så i höst ser vi fram emot flera trevliga nyheter, varav nog SmartPigs är den som är mest efterfrågad.

                       Thea Kristensson, Kerstin Annér och Ida Clemensson

Nytt från veterinärkonferensen ESPHM

Studie av hur desinfektionsmedel i dricksvatten påverkar stabiliteten hos antibiotika

Denna studie hade som mål att utvärdera hur stabiliteten hos antibiotika påverkas av desinfektionsmedel i dricksvatten.

Vid gruppbehandling ute på gård händer det att man tillsätter antibiotika i dricksvattnet. Antibiotikan kan då komma i kontakt med desinfektionsmedel som tillsatts vattnet för att förbättra den hygieniska kvalitén.

Studiens utförande

Sex olika typer av antibiotika (amoxicillin, colistin, doxycyklin, tylosin, trimethoprim och sulfadiazine) samt tre olika desinfektionsmedel testades. Det var natriumhypoklorit med 0,5ppm aktivt klor, väteperoxid med 30-50 ppm väteperoxid och elektrolyserat vatten. Exempel på produkter som används för desinfektion i Sverige är Natriumhypoklorit, CID2000 som är väteperoxid och Anolytec och Envirolyte som är elektrolyserat vatten. Vattnet som användes för utspädning var godkänt för dricksvatten. 

Slutsatser

Vid gruppbehandling av djur genom tillsatser antibiotika i dricksvatten bör man veta vilka andra kemiska ämnen som finns i vattnet. Vid tillsats av väteperoxid i vattnet och framförallt om man använder sig av elektrolyserat vatten (Anolyt och Envirolyte) bör man vara extra försiktig och undvika iblandning av antibiotika då desinfektionsmedlen kan sänka antibiotikans effekt avsevärt. Fortsatta studier av hur vattnets egenskaper såsom pH, hårdhetsgrad etc kan påverka antibiotika, vitaminer mm pågår. 

Referenser:

HHM-OP-04 - STABILITY OF ANTIMICROBIALS IN CONTACT WITH DISINFECTANTS

IN DRINKING WATER FOR PIGS

  • Hemonic, P. Pupin, C. Jacob, J. Leorat3, P. Maris, I. Correge

Kommentar

För dig som har Anolytech, rekommenderar företaget att att man stänger av doseringen av Anolyt-pH vid dosering av mediciner, vitaminer och vacciner. Kontakta din återförsäljare för information.

Byggtankar 2018 - beställ livdjur i tid

Behöver du dräktiga gyltor 2018 och inte redan har lagt en inköpsplan hos Svenska Köttföretagen, så är det hög tid att göra det nu! 

Här hittar du information:Livdjursbeställning

Det går också bra att lägga in beställningar och uppdatera inköpsplaner för de andra kategorierna här.

Vi på Gård & Djurhälsan önskar alla Glad Midsommar!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.