Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 10, 2017


Grattis Västervik till vinsten Bästa stadskärna 2016! Välförtjänst efter många års slit av bland annat Annika Boman med flera. Kalmar var stark konkurrent och Björn Mårtensson, centrumutvecklare, vann välförtjänt priset för sin funktion.

Klimat att växa i är den gemensamma målbild som föreslås i länets regionala utvecklingsstrategi, (RUS). Namnet anspelar på de olika former av klimat eller förutsättningar som vi är beroende av – inte bara när det gäller miljön. Vad gäller temperaturen på företagsklimatet kommer Svenskt Näringsliv i veckan ut med resultatet av sin studie. Den belyser ett brett spektra av faktorer som påverkar klimatet. Mönsterås är, som flera år i rad, den kommun som ligger bäst till i länet och den kommun som tagit störst kliv framåt är Oskarshamn. Det är roligt att se att de satsningar kommunen gjort i sitt näringslivsarbete har gett resultat! De områden som får lägst betyg för länet som helhet är infrastrukturen och möjligheten för företag att hitta rätt kompetens. Frågorna har hög prioritet i Regionförbundets arbete. För att åtgärda bristerna behöver vi mobilisera de gemensamma krafterna både inom länet och över länsgränsen samt ytterligare stärka samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor och utbildningsanordnare. Sveriges Kommuner och Landsting har nyligen presenterat sin studie Öppna jämförelser – Företagsklimat 2016. Studien är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning. Drygt hälften av länets kommuner deltar i studien och flera av dem visar på goda resultat. Det är viktigt att vi att ständigt arbetar för ett gott företagsklimat så att vårt län ses som attraktivt att starta och driva företag i!

Det europeiska samarbetet står inför förändrade förutsättningar, vilket öppnar upp för nya utmaningar och möjligheter på både lokal och regional nivå. Det gäller nya villkor för EU-finansiering och behovet av samverkan för att klara kompetensförsörjning samt ökade krav på hållbarhet med anledning av Agenda 2030. Dessutom måste vi förhålla oss till förändrade politiska förutsättningar både inom EU och i omvärlden. Ett sammanhållet EU är viktigt dels för att klara de gemensamma utmaningarna såsom migration och extremism, dels ur ekonomisk synvinkel, exempelvis som handelspartner till USA, världens största ekonomi. Ett frihandelsavtal skulle med största sannolikhet inte vara intressant för USA att teckna med enskilda länder i Europa.

Vart är EU på väg och vad innebär det egentligen för aktörer i kommuner och regioner? Vid Europaforum 2017, som arrangerades inom ramen för samarbetet mellan Smålandslänen, Blekinge och Halland, lyfte vi dessa frågor genom intressanta föredrag och spännande diskussioner med politiker, forskare och sakkunniga. Politiska beslut som fattas på kommunal nivå, påverkas till ca 60 % av beslut fattade inom EU. Det innebär att vi på lokal och regional nivå är starkt påverkade av beslut som fattas inom EU. Eller som Anna Heed, EU parlamentariker från Kalmar län uttryckte det, ”EU är inrikespolitik”.
Hälsningar i syrenernas tid!

Helena Nilsson


Ung Företagsamhet går bra i länet

UF är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 utbildar gymnasieelever i entreprenörskap. Regionförbundet är sedan länge med och stöttar verksamheten, för 2017 handlar det om ett stöd på 500 000 kr. 

Totalt genomför 46 % av eleverna i årskurs 2-3 i länet ett s.k. UF-år – en ökning med ca 18 %, vilket är den största ökningen för andra året av Sveriges alla UF-verksamheter. Men målet är inte bara att öka antalet elever som deltar, utan att så många som möjligt klarar utbildningen och får godkänt. Detta görs genom att utbilda länets lärare, samt finnas på plats och hjälpa eleverna. 

Läs mer på ungforetagsamhet.se


Tre South Baltic-projekt med koppling till Kalmar län får vara med och dela på 17 miljoner Euro

Vid beslutsmötet för den tredje ansökningsomgången i EU-programmet South Baltic fick 12 bifall på sina ansökningar, tre av dessa involverar partners från länet.

  • DUNC där Mörbylånga kommun är projektpartner
  • Baltic Stories, med Västerviks museum som projektpartner 
  • RBR-Reviving Baltic Resilience, där Linnéuniversitetet och Kalmarsundsregionens renhållare ingår.

DUNC syftar till att marknadsföra och koppla samman världsarven och biosfärområden kring södra Östersjön, med särskilt fokus på UNESCO (Se även separat nyhet om Ölands världsarv). Baltic Stories vill förbättra kulturaktörernas marknadsföring och synlighet internationellt, långsiktigheten kring evenemangshantering och få till ett mer effektivt samarbete mellan offentliga och privata aktörer. RBR syftar till att på sikt minska övergödningen i Östersjön genom att testa och utvärdera nya proaktiva metoder för att hindra farliga ämnen att nå havet.


Pengar från Kulturrådet ska främja läsning under skollovet

Regionbiblioteket har fått 350 000 kr från Statens kulturråd att fördela på länets kommunbibliotek. 

13 delprojekt från länets kommuner har samlats i en gemensam projektansökan. I alla projekten samarbetar kommunbiblioteket med minst ytterligare en aktör – till exempel Virserums konsthall, kulturskolan, fritidsgårdar och socialförvaltningen.

Tidigare erfarenhet visar att möten med författare är en inspirationskälla till läslust. Därför kommer barn och unga i projektet ges möjlighet att träffa författare på sin fritid. Det här kommer att kombineras med olika aktiviteter som serieskapande, skrivande, film och andra kreativa processer.


Ölands världsarv i stort internationellt projekt

På vår jord finns strax över 1000 natur- och kulturminnen som av UNESCO anses vara så ovärderliga att de ska skyddas och bevaras för all framtid – de har blivit utnämnda till världsarv. En av dessa platser är södra Ölands odlingslandskap. Men att finnas på UNESCOs världsarvslista innebär inte per automatik att besökare och turister strömmar till. Många världsarv täcker stora ytor och det kan vara svårt att upptäcka det unika.

Tillsammans med andra världsarv i södra Östersjöregion kommer Ölands världsarv nu arbeta i ett tre-årigt projekt för att arbeta fram strategier och handlingsplaner för hållbar turism samt i dialog med lokala företag och invånare utveckla produkter och service för en ökad upplevelse av det unika världsarvet.

Vid sitt beslutsmöte den 17 maj beslutade programmet South Baltic att bevilja projektet "DUNC - Development of UNESCO Natural and Cultural assets" strax över 13 miljoner kronor varav cirka 2,4 miljoner hamnar i Mörbylånga. (se även nyhet ovan om South Baltic).


Hur ska företagen hitta framtidens utvecklare? Du kan vara med och skapa bättre kontaktytor mellan företag och akademi

Många företag upplever att det är svårt att hitta studenter som läser programmering vid Linnéuniversitetet. Framför allt har det varit ett problem i Växjö, medan man kommit längre i Kalmar med utvecklade kontaktytor mellan näringlivet och utbildningarna. Nu vill institutionen för datavetenskap och de aktuella programmen vid LNU informera om studenterna och deras utbildningar. Den 7 juni, kl. 13.00 – 15.00 hålls en informationsträff på Kalmar Nyckel (ny 105). Vill du delta i utvecklingsarbetet bjuds du in till ett inledande möte.

Läs mer här på Linnéuniversitetets webb.


Alpacha – månadens företag

Varje månad presenterar vi på vår webbplats ett företag som har sökt och fått företagsstöd från regionförbundet. Denna månads företag är Alpacha AB i Kalmar. Företaget erbjuder skräddarsydda systemlösningar för butiker och företag ”online och offline”. Det stöd Alpacha vände sig till regionförbundet för att söka var för att utveckla sitt styrelsearbete.

Läs mer på regionförbundets webbplats.


Nyhetstext nr 6.


Besök Möjligheternas mötesplats!

Regionförbundet arrangerar tillsammans med Hultsfreds kommun en mötesplats kring hur asyl och integration kan vara en möjlighet för Sverige. Det bjuds på givande och intressanta föredrag med bland annat Erik Nilsson, statssekreterare Utbildningsdepartementet, Metropolit Cleopas Strongylis, ärkebiskop för den grekisk/ortodoxa kyrkan i Skandinavien och Gith Bengtsson, HR-chef på Swedbank.

Tid och plats: 28-29 juni, Södra Järnvägsgatan 35, Virserum.

Läs mer om konferensen


Unik modell gör att fler kan påverka vården och omsorgen i länet

Från ett av Länsgemensam lednings möten. På bilden bland andra Maria Petersson och Michael Nyborg från Utvecklingsrådet samt Sofia Harz, Landstinget (under 2016 ordförande för Länsgemensam ledning).

Sedan en tid tillbaka har länet en intressebank och ett utvecklingsråd där brukare, patienter och närstående på olika sätt påverkar och samarbetar med sjukvården och socialtjänsten. Utvecklingsrådet har en plats i Länsgemensam ledning i samverkan – som hanterar frågor inom socialtjänsten och angränsande områden inom hälso- och sjukvården. Rådet träffas fyra gånger per år och består av människor i olika åldrar och med olika erfarenheter av kontakten med vård och omsorg. Deltagarna får betalt för den tid de lägger ned. Modellen är unik och övriga delar av landet har visat intresse för arbetssättet. 

Läs mer om intressebanken och utvecklingsrådet på regionförbundets webbplats.


Öländskt samarbete inom demensvården

Varje år insjuknar uppemot 25 000 personer i demenssjukdom i Sverige. En sjukdom som förändrar livet både för den drabbade och dess anhöriga. På Öland arbetar Borgholms kommun och Borgholms Hälsocentral aktivt tillsammans för en demensvård av bästa möjliga kvalitet - både för drabbade och anhöriga.

Läs reportaget på Nka:s webbplats


En gemensam strategi för stöd till anhöriga

I Södermanlands län ska stödet till anhöriga utvecklas genom tätare samverkan mellan kommuner och landsting.Detta ska genomföras med hjälp av en länsgemensam strategi som planeras vara färdig i juni.
- Jag tror ju att ett plus ett blir tre. Att om kommunerna och landsting arbetar tillsammans så blir det mycket bättre, säger landstingsrådet Jacob Sandgren(S).

Läs reportaget på Nka:s webbplats


South Baltic-programmets 4:e utlysning är öppen 22 maj - 30 juni 2017

Svenska projektägare får 75 % i EU-stöd för att utvecklas, i samverkan med minst en samarbetspartner i ett annat land.

Över 300 miljoner kronor finns att söka för att uppnå mål inom följande fyra områden:

  • Ökad användning av miljövänlig "grön" teknik för att minska utsläpp av föroreningar - ca 120 miljoner kr 
  • Ökad mobilitet genom bättre kvalitet och fler miljömässigt hållbara transporttjänster - ca 100 miljoner kr 
  • Ökad yrkeskompetens genom ökad andel av kvalificerad arbetskraft verksamma i blå och grön sektor - ca 56 miljoner kr 
  • Ökad kapacitet och kompetens att samverka internationellt bland lokala aktörer/kommuner - ca 27 miljoner kr.

Läs mer på regionförbundets webbplats.

 


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.