Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 8, 2017



U
nder de närmaste decennierna kommer Sveriges kommuner att ställas inför en rad utmaningar, bland annat till följd av den demografiska utvecklingen och den snabba urbaniseringstakten. Regeringen har nu därför gett en parlamentariskt sammansatt kommitté i uppdrag att ta fram en strategi för att stärka kommunernas kapacitet att fullgöra sina uppgifter och hantera sina utmaningar.

Kommittén ska dels identifiera de utmaningar som väntas ha särskilt stor påverkan på kommunernas förmåga att klara av sina uppgifter, dels analysera i vilken utsträckning som kommunal samverkan, kommunsammanläggningar, förändrade uppgifter, en asymmetrisk ansvarsfördelning mellan kommunerna och andra tänkbara åtgärder kan bidra till bättre möjligheter att möta samhällsutvecklingen.

De åtgärder som föreslås ska kunna genomföras inom dagens system för finansiering av den kommunala sektorn och ska inte innebära en ökning av statens utgifter. Eventuella förslag om kommunsammanläggningar ska bygga på frivillighet. Nästa vecka träffar regionförbundet och länets kommuner statens utredare företrädare för att diskutera ett antal frågeställningar som har med detta att göra.

En ny turismsäsong närmar sig med stormsteg! Siffrorna för 2016 har nu sammanfattats och visar bland annat på att andelen utländska gästnätter ökat med 0,8 procent. Totalt har länet ca 475 000 kommersiella gästnätter från utländska besökare. Det är en bra siffra i och med att Oskarshamn har tappat nästan 19 000 utländska gästnätter på grund av avslutat arbete med revision av kärnkraftverket. Tyskarna står för 241 554, danskarna 60 145 och norrmännen 57 400 gästnätter. En bubblare är Schweiz som kommer upp i 18 816 gästnätter strax efter Nederländerna på 26 638.

Karios Future har tittat på varför danskarna väljer bort vår region när de väljer semestermål. En anledning är den svenska valutan i förhållande till den danska. Ytterligare orsak enligt Kairos Future är att det föds färre barn i Danmark vilket kan påverka just vårt län som har barnfamiljer som en stor målgrupp.

Författarskapet inom svensk barnlitteratur har en framträdande roll i flera av de attraktioner och aktiviteter som sker i länet kommande säsong. Några exempel på detta är Barbro Lindgrens utställning på Ekerum Resort, Lena Anderson på Kalmar Slott och Lennart Hellsing på Astrid Lindgrens Näs.

Helena Nilsson


Hur skapar vi en hållbar besöksnäring?

Den 27 april samlas tjänstemän från länets kommuner för att tillsammans diskutera hur vi kan arbeta för en hållbar besöksnäring. Då besöksnäringen är en av våra starkaste näringar i länet och som många direkt eller indirekt är beroende av är det viktigt att vi har en långsiktig strategi för hur den ska utvecklas hållbart. 2014 gjorde vi beräkningar som säger att besöksnäringen i länet genererar cirka 3 352 årssysselsättningar och ger 495 miljoner kr i skatteintäkter per år.

Om vi tar Öland som ett exempel så finns uträkningar som visar att om inkomsterna från turisterna slås ut så tjänar varje ölänning årligen cirka 52 000 kr. Det är inte för inte som det finns 15 stycken ICA butiker på ön och att det finns mycket att göra för de bofasta året runt.

Hur kan då besöksnäringen utvecklas hållbart? Några av punkterna som besöksnäringens branschorganisation Visita har listat är att:

  • Stanna längre, upplev mer
  • Semestra nära
  • Gör det lätt att välja rätt
  • Gemensamma klimat- och miljömål
  • Mer effektiva och klimatsmarta transporter

Tillsammans kommer vi att bygga en näring som är så viktigt för oss på ett hållbart sätt.


Nya rön om barn och unga som ger omsorg

"Barn och unga som utövar omsorg" är en rapport om vikten av att våga fråga och våga lyssna.

– Barn kan tala om svåra situationer och känslor om vi låter dem göra det. Och det här behöver vi vuxna orka lyssna på, säger Charlotte Melander som författat rapporten tillsammans med Monica Nordenfors.
Läs mer: http://www.anhoriga.se/nyheter/14166/


Världsarv i Sverige har nätverksträff på Öland

Den 25-27 april samlas representanter från Sveriges olika världsarv till ett tre dagar långt möte på Öland. Det genomgående temat för träffen är kommunikation och på programmet står både utflykter och föreläsningar om hur man gör världsarvet tillgängligt för grupper som barn och unga, nyanlända och äldre. Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap står som värd för träffen. 

http://sodraoland.com/nyhet/natverkstraff2017/


Anmäl dig till årets viktigaste konferens om barn och unga som omsorgsgivare

Den 29-31 maj 2017 välkomnar Nationellt kompetenscentrum anhöriga till den internationella konferensen "Every child has the right to..." – om och med barn som anhöriga och unga omsorgsgivare. Ambitionen är att konferensen ska bli en knutpunkt där vägar kan korsas.

En mötesplats där anhöriga, politiker, chefer, personal, forskare och representanter för idéburna organisationer från hela välden kan träffas och lära av varandra för att maximera barns hälsa, välbefinnande, utveckling och utbildning. All information om konferensen hittar du här: http://www.anhoriga.se/konferenser/sv-every-child-has-the-right-to/


Smålands Logistik AB prisas kungligt

Gunvor Munck från Smålands logistik AB är en av sju entreprenörer som tilldelas Näringslivsmedaljen 2017 av Kungliga Patriotiska Sällskapet. Medaljen delas ut av Kronprinsessan Victoria vid det kungliga sällskapets årshögtid på Riddarhuset den 25 april. Högtidstalare är Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud i Syrien.


Månadens företag

I vår serie med företag som sökt och fått stöd från regionförbundet presenterar vi den här månaden Aditor AB. Företaget har en bred IT-relaterad verksamhet och rör sig inom områden som IT-infrastruktur, business intelligence, webb, grafisk design, telefoni och konferensmiljö.
Läs mer på regionförbundets webbplats.


Instruktionsfilm ska förebygga trycksår

Nu har två instruktionsfilmer om hur man förebygger trycksår tagits fram till personal inom kommun och landsting samt till anhöriga och patienter. Filmerna är framtagna av en arbetsgrupp där representanter från kommun, landsting samt brukare har medverkat. Filmerna kommer att spridas till vårdpersonal via landstinget, kommunernas socialförvaltningar samt via intresseorganisationer och föreningar. Den kommer bl.a. även att finnas på 1177.se. 

Filmerna finns på regionförbundets webbplats


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se