Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.Det är med stor sorg och stor irritation författaren till Skattepunktens nyhetsbrev påbörjade denna arbetsvecka och mitt i all sammanhållning efter terroristattacken i Stockholm och diskussioner om hur vi ska förhindra terroristattacker i framtiden, måste vi fortsätta bygga upp våra liv och gå framåt i våra arbeten. Vi är samtliga överens på Skattepunkten att stränga åtgärder måste vidtas för framtiden för att skydda vårt land och vi bär samtliga på sorg. Det är en svart vecka i Sveriges historia. Men vi måste fortsätta leverera skattenyheter och rädsla vare oss fjärran! En bön sänds om de bortgångna, må de vila i frid. Amen.


Skattenyheter vecka 14, 3-9 april 2017

Skattenyheter varje vecka


Vanligt med oredovisade inkomster bland förare som körde för UberPop

Skatteverket har utrett 764 privatpersoner som kört bil via tjänsten UberPOP. Av dem var det bara 32 som hade redovisat inkomsterna i deklarationen.

I mars 2016 slog hovrätten fast att tjänsten är olaglig taxiverksamhet, och tjänsten lades därefter ner i maj 2016.

Förarna som körde använde sina privata bilar och skulle ta upp ersättningarna som inkomst av tjänst i deklarationen. Normalt sett betraktas förare som kört för UberPOP inte som näringsidkare, men kan trots det bli skyldiga att betala moms.

– De som kört fram till maj förra året ska ta upp inkomsterna i deklarationen och eventuellt även redovisa moms i samband med inlämningen senast 2 maj i år, säger Rebecca Filis.


Från 1 maj ska även utländska företag ha kassaregister

Nu ska kassaregisterlagen gälla även för utländska företag som säljer varor eller tjänster i Sverige.

Det generella undantag från att använda kassaregister som funnits för företag som bedriver verksamhet i Sverige utan fast driftställe i landet tas bort.

– Vi kommer att kontrollera att de utländska företagen följer vad som står i lagen. Att de registrerar försäljning, har ett kassaregister som producerar dagrapporter, lämnar kvitton och så vidare, säger Conny Svensson.

 


Nya kontonummer för inbetalningar från utlandet

Skatteverket vill påminna om att från och med den 1 april 2017 har vi nya internationella bankkontonummer och uppgifter för inbetalningar från utlandet.

Läs mer

Lättare att deklarera försäljning av bostad digitalt

Flera uppgifter är redan ifyllda i e-tjänsten, summeringar och överföringar görs automatiskt och skatten räknas ut direkt.

Den som har fått bilagan för försäljning av småhus (K5) eller bilagan för försäljning av bostadsrätt (K6) på fil från sin mäklare kan enkelt ladda in uppgifterna i e-tjänsten.

På Skatteverkets hemsida finns korta filmer som enkelt beskriver hur en bostadsförsäljning ska deklareras.
Läs mer


Utredning om informationsskyldighet för skatterådgivare

I syfte att bekämpa skattflykt, skattefusk och skatteundandragande, har regeringen beslutat att en särskild utredare ska se över möjligheterna att införa en skyldighet för bl.a. skatterådgivare att informera Skatteverket om skatteupplägg.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2018.

 


Kontakt

Har ni frågor, tveka inte att höra av er.

Ni kan nå oss på 031-711 20 70,

vard. 8-17.00

Ni kan även skicka ett mejl genom vårt

Kontaktformulär

Vill ni registrera er som kund i ett skatteärende gör ni det här:

Kundregistrering

Adress

Korsgatan 3

411 16 Göteborg

Org. nr. 556624-4876

Hemsida: www.skattepunkten.se

Blogg om de senaste skattenyheterna och

diskussionsforum: www.skatter.se

I vårt forum kan ni utan kostnad med vissa begränsningar få svar på skattejuridiska frågor från meriterade skattejurister.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.