Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 7, 2017

Att skriva ett nyhetsbrev utan att nämna det som hände i Stockholm förra veckan känns omöjligt. Det som hände var kanske inte helt oväntat tyvärr men ändå är det svårt att ta till sig att det händer i Sverige. Att Sverige är en del av världen och därmed globaliseringen har vi sagt många gånger de senaste åren men ur ett annat perspektiv. Nu gäller det att vi håller ihop eller som Kronprinsessan Victoria så klokt svarade journalisterna på frågan om hur vi går vidare:  ”tillsammans”. Vi såg många goda krafter som klev fram när detta ofattbara hände.

Förra veckan arrangerade regionförbundet tillsammans med Västervik Framåt ett lunchmöte med ett 20-tal företagare samt representanter från arbetsförmedlingen och Campus Västervik. Syftet var att diskutera framtida kompetensförsörjning. Diskussionen handlade om vilka behov företagen ser framåt, vilka utmaningar man har idag och vad företagen anser behöver göras. Samtliga, oavsett bransch, signalerade att hjulen nu snurrar för fullt men att man har svårt att hitta personal. Glädjande var att man konstaterade att industriutbildningarna, som tidigare haft få sökande, nu har ett bra söktryck. Anledningarna till detta kan vara många men bl.a. trodde företagarna att näringslivet är mer delaktiga i utbildningarna via Teknikcollege men också att företagen marknadsför sig bättre och öppnar upp för att skapa intresse för sina verksamheter. Vi kommer under våren att genomföra likande träffar i Oskarshamn och Kalmar. Till träffarna bjuder vi in näringslivet även från kringliggande kommuner för att diskutera hur företagen ser på sin kompetensförsörjning på kort och längre sikt. Målet är att komma fram till ett antal konkreta insatser i den handlingsplan regionförbundet har i uppdrag att ta fram. Är du företagare och intresserad av att delta går det bra att höra av sig till mig!

I veckan kom det ett mejl från Kina:

“Dear Helena, Mattias, Thomas,

We’ve won the contract of Suzhou Project by the contract value about 186 million RMB, the biggest project value in food waste treatment industry in China. Wangzhi, Special thanks for your coordination and suggestions of visiting date and lines.”

Mejlet kom från Puracs försäljningschef i Kina (Purac bedriver bl.a. verksamhet i Kalmar). Regionförbundet, Kalmar kommun samt More Biogas tog sommaren 2016 emot ett besök från Suzhou, ett besök som skulle komma att bidra till en viktig affär för Purac. Framförallt är det Smålands Shanghaikontor som har varit involverat i arbetet. Detta är ett bra exempel på hur vi samverkar och bidrar till en hållbar tillväxt i länet och även utanför landets gränser.

Glad Påsk!

Helena Nilsson


Regionförbundet medverkar på konferens om nyanländas etablering och delaktighet

Samhällsorientering står i fokus på en konferens i maj anordnad av Helsingborgs stad, Länsstyrelsen i Skåne och arbetsförmedlingen. Under dagen kommer Håkan Roupé, gruppchef vid polisen, Edris Farah, samhällskommunikatör samt Claudia Kjellstrand, projektsamordnare på regionförbundet, att berätta om arbetet kring att jobba förebyggande med ungdomarna genom samhällsorientering för unga. Medverkar gör även elva samhällskommunikatörer från länet.


Missa inte att anmäla dig till Europaforum 2017 i Jönköping!

Det europeiska samarbetet står inför förändrade förutsättningar, vilket öppnar upp för nya utmaningar och möjligheter på både lokal och regional nivå. Det handlar till exempel om nya villkor för EU-finansiering, behov av samverkan för att klara kompetensförsörjningen samt ökade krav på hållbarhet. Dessutom måste vi förhålla oss till förändrade politiska strukturer både inom EU och i omvärlden.

Vart är EU på väg och vad innebär det egentligen för aktörer i kommuner och regioner? Vid Europaforum Småland Blekinge Halland 2017 lyfts dessa frågor genom intressanta föredrag och spännande diskussioner med politiker, forskare och sakkunniga. Datum: 12 maj. Plats: Elmia Kongress- och konserthus i Jönköping. Program och anmälan


Småländska företag erbjuds affärsresa till Kina

Träregion Småland och Småland China Support Office, i samarbete med Shanghai Timber Trade Association, anordnar den 24 juni till den 1 juli en affärsresa till Kina. Resan görs i anslutning till Kinas ledande trämässa Sylva Wood, 26 – 28 juni i Shanghai. Genom resan ges träföretag i Småland möjlighet att ställa ut på trämässan. Vid sidan av detta anordnas kundträffar och matchmaking. En företagskatalog tas också fram där samtliga medlemmar i Södra Sveriges Trävaruexportförening exponeras på kinesiska.


Open innovation, automatisering och robotik i industriellt byggande

Den 30 mars bjöd Hjältevadshus tillsammans med VinnVäxt miljöerna Automation Region, Smart Housing Småland och Robotdalen in till ett branschöverskridande seminarium på Träcentrum i Nässjö. Under dagen utforskades hur kunskaper och erfarenheter inom automatisering och robotik kan användas för att förbättra industriell byggproduktion av volymelement. Under dagen hölls även inspirationsföreläsningar om robotisering, automation, BIM och arkitektur. Läs mer om dagen


En gemensam strategi för stöd till anhöriga

I Södermanlands län ska stödet till anhöriga utvecklas genom tätare samverkan mellan kommuner och landsting. Detta ska genomföras med hjälp av en länsgemensam strategi som planeras vara färdig i juni. Under hösten har arbetsgruppen arbetat med blandade lärande nätverk i samarbete med Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka.

- Nka har fungerat som forskningsstöd under den här resan och det som är lite unikt här är att vi genomförde blandade lärande nätverk där resultatet används och blir en strategisk plan, säger Anna Axberg från arbetsgruppen. Läs hela reportaget.


Behöver du diskutera projektidéer och få råd kring ansökningsprocessen i South Baltic-programmet?

Nu har du möjlighet att träffa programsekretariatet som är i Sverige 31 maj - 1 juni. Ta också gärna hjälp av personalen på Contact Point Sweden/Kalmar län. Anmäl dig.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev