Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi verkar för ökad delaktighet och gemensamt lärande i vård och stöd.


Projektledare Anna-Maria har ordet

Ja! Hurra! Vi fick medel för ett lite utsträckt sista projektår och goda lovord från Arvsfonden. "Vad mycket ni gör och vad proffsiga ni brukare i projektet är"!

Ja, brukare kan och brukare vill göra skillnad för de verksamheter som vi är eller har varit beroende av. 

Vår erfarenhetsbaserade kompetens är värdefull!

Och ja, vi har blivit proffsiga därför att vi har fått chansen att utvecklas i grupp och fått tid att arbeta med frågorna med löneanställning och bra arbetsförhållanden.

Min eviga ståndpunkt är att brukarinflytande inte bara kan ske på ideell basis. Det behöver ske många sett och ofta i sammanhang där man har en anställning.

Konferensen Barns brukarinflytande blev mycket lyckad och deltagarna från proffession och politik uttryckte att de nu verkligen fått med sig något - erfarenhetsbaserad kunskap och redskap för att arbeta vidare med brukarinflytande.

Ta del av konferensens powerpoint- presentationerhär.

Sprid gärna vår broschyr

Vi har producerat en lättläst broschyr om brukarinflytande. Besök vår hemsida och ladda ner den lättlästa broschyren som finns längst ner på startsidan och som du även kan skriva ut och fritt använda för att få mer kunskap om vad brukarinflytande innebär. Vår startsida med broschyren hittar du här.


Vi hälsar vår nya medarbetare Anna välkommen

Under april månad fick vi äran att få en ny medarbetare i vår verksamhet, Anna Thalén. I nästa nyhetsbrev kommer vi kunna ge er en kortare presentation av vår nya medarbetare och hennes bakgrund.

Anna ska främst arbeta med ett utvecklingsarbete med brukarinflytande i fokus i samverkan med Hälsa & Habilitering samt ett filmprojekt i samverkan med Radio Fyris. Dessutom djupdyker hon i LSS-lagstiftningen och vad den innebär praktiskt för personer med lindrig utvecklingsstörning eller Asperger.

Vi hälsar Anna varmt välkommen till oss!


PEER Support - nu i Uppsala län

I början av april deltog fyra av våra medarbetare i en fem-dagars givande utbildning inom området PEER Support som är en ny yrkesroll inom psykiatri, socialpsykiatri, habilitering och socialtjänst. Ytterligare två personer från Uppsala län, Anna-Carin Ericsson, ordförande i RSMH-distriktet samt Yvonne Kallträsk, ordföranden i TIF, Träffpunkternas intresseförening (Socialpsykiatri) deltog.

Nu har vi således glädjen att berätta att vi kan stå till förfogande med ett Samordnings- och utbildningsteam för denna nya yrkesroll i Uppsala län.

PEER Support innebär att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning blir professionellt verksamma inom vård och omsorg för att stötta brukare/patienter i deras återhämtningsprocesser. PEER supportern medverkar också till att öka övrig personals kompetens kring återhämtningsinriktat förhållningssätt.

Utbildningen för PEER Support omfattarfem veckor varav tre veckor är på heltidsstudier och två veckor är till för reflektion och inläsning. Såväl utbildningen som att arbeta som PEER support kräver att personen är väl återhämtad och fungerar bra i en anställning.

Utbildning ges också till verksamhetens personal och chefer vid två till tre tillfällen samt till berörda patient- brukarföreningar.

Handledning och återkommande gemensamma kompetensutvecklingsträffar för PEER Supportrarna är obligatoriska efter påbörjad anställning. D

Är din verksamhet intresserad av att förstärka er kompetens och anställa PEER Supporters? Vi kommer gärna till er och berättar mer. Kontakta Anna-Maria.

PEER Support har tagits till Sverige av nationella NSPH.

Läs mer om PEER Supporthär.

Missa inte Galenfestivalen på turné

Nytt för i år är "Galenfestivalen på turné" vars huvudarrangör är (H)järnkoll Uppsala länFestivalen turnerar genom Uppsala och Västmanlands län och har olika framträdanden som berör om hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Framträdanden är på allmänna platser och kommer bland annat innehålla sång/teater/forumspel, utställningar och föreläsningar/berättanden om egen erfarenhet av psykisk ohälsa med två föreställningar per dag. På plats finns även representanter från föreningar som delar med sig av erfarenhetsbaserad kompetens och informerar om föreningarnas viktiga verksamhet. Läs mer om Galenfestivalturnén här.


Månadens boktips

Har du träffat en negativ person som dränerat dig på energi? Funderat på varför det negativa tar så stort utrymme och hur du kan göra för att inte dras med och dras ned? Har du varit med om missförstånd och undrat vad som hänt? Eller hört folk säga: "vi måste ju kunna prata som vuxna människor om det här"? 

Föreläsaren och beteendevetaren Lena Skogholm tar med dig på en spännande upptäcktsfärd i hjärnans fantastiska landskap. Du får förklaringar till vad som kan hända i våra relationer och konkreta tips hur du kan göra i olika situationer för att det ska bli bra. Läs mer här.

Anna-Maria har just lyssnat igenom boken och tänker att personal inom vård och stöd kan ha nytta av att läsa denna för att jobba med sin kommunikation och sitt bemötande av patienter/brukare som ofta kan vara både rädda, ledsna och arga. 


Personal på Forumet

Anna-Maria

Elsa

Anna

Petra

Eleonor

Laila

Jouanita

Tillsammans gör vi skillnad!

Forum för Brukarinflytandes nyhetsbrev erbjuder dig information om verksamhetens arbete i att öka delaktighet i vård och stöd.

Hemsida: www.brukarinflytande.se 

E-post: info@brukarinflytande.se 

Tel: 076 - 309 37 12

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och vår huvudman är Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län

Gilla oss på FaceBook och följ oss på Twitter

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter