Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 2/2017

Välkommen till Gård & Djurhälsans andra Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden, genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Leverbölder sätter ned tillväxten

Leverböld ses här i den stora venen. Om bölden brister kan varet tömmas ut i blodbanan och djuret dör plötsligt.

Leverbölder ses ibland på slaktavräkningen och blir frekvensen för hög bör åtgärder vidtas för att minska frekvensen. Sjukdomen hörrör från att våmmen blivit för sur och åtgärderna syftar bland annat till att hålla våmmen i bättre trim! Läs mer i vår kunskapsbank.

Inhysning och rutiner för bättre kalvhälsa

Elin Eriksson har i sitt examensarbete vid agronomutbildningen studerat parametrar i inhysning och rutiner som kan ha betydelse för kalvhälsan i besättningar som köper in mjölkdrickande kalvar av mjölkras.

När parametrarna jämfördes efter rangordning visades att sex parametrar hade tendenser till att ha betydelse för antibiotikaanvändningen.

  • Gårdar som tog emot många kalvar per år samt de som tog emot kalvar ofta (varje vecka) tenderade att ha en högre behandlingsfrekvens, jämfört med de gårdar som tog emot färre djur och mer sällan.
  • Lantbrukarna som inhyste sina kalvar i grupper om färre kalvar (<10), alternativt hade kalvarna enskilt inhysta vid ankomst och senare i större grupper tenderade att ha en lägre behandlingsfrekvens, jämfört med lantbrukare som inhyste kalvarna i större grupper direkt från ankomst.
  • Det fanns också indikationer på att gårdar där kalvarna hade en mindre plats vid grov- och kraftfoder per kalv hade en högre behandlingsfrekvens jämfört med de som hade mer plats per kalv.
  • På de gårdar dit kalvarna inte behövde transporteras lika länge verkade vara förknippat med en lägre behandlingsfrekvens jämfört med de dit transportsträckan var längre.
  • Den sista parametern var omgångsuppfödning, dock var det bara en besökt gård som tillämpade det enligt beskrivning, men på den gården tycktes det ha betydelse för lägre användning av antibiotika.

De faktorer som orsakade ökad användning av antibiotika, och gav utslag i alla analyser var:

  • mindre yta per kalv vid foderbord,
  • stora gruppstorlekar (>10 kalvar) 
  • många mottagna kalvar per år.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här!

På gång just nu

Bra bete ger bra tillväxt!

Att planera betessläppet lönar sig

Våren börjar ge sig tillkänna och vårbruket har på sina håll börjat. Nu är det en hektiskt tid och mycket är på gång. Det är välinvesterad tid att se över hur stängsel har klarat vintern samt att se över vattenposter som ska användas under säsongen. Inte minst är det dags att planera för hur betesfållorna ska användas. En god betesstrategi och en utvärdering om att djuren växer som det är tänkt är viktig för bästa lönsamhet. Behöver ni hjälp i betesplanering kan vi hjälpa er! Välkommen att kontakta oss!

Sussie och Mimmi på VidiLab avläser träckprover

Träckprov för att optimera tillväxten

 Fundera över hur tillväxten var för olika beten och hur parasittrycket var föregående år. En hög förekomst av parasiter sätter ner tillväxten. Om ni inte tog träckprov förra sommaren för att kontrollera parasitförekomst, bör ni göra det i år. Provet tas 4-6 veckor efter betessläpp. Analysen är kostnadsfri för Gård & Djurhälsans  kunder som har något av våra hälsopaket (BAS, PLUS, eller TOPP).

Första vallprognoserna är gjorda

På hemsidan www.vallprognos.se har du möjlighet att få en bild av "hur långt har våren kommit i år".

 Vallprognoserna ger en fingervisning om vilken vecka man bör planera för vallskörd. Naturligtvis finns det många andra faktorer som styr val av skördetidpunkt, t ex vallens ålder, artsammansättning, jordart mm, men genom att använda resultaten kan man få en samlad bild av hur utvecklingen är just i de trakter man själv är verksam.  Utöver prognoser publiceras också provskördar efterhand som de börjar klippas i hela landet. 

Vilken kvalitet som eftersträvas på grovfodret beror naturligtvis på vilken eller vilka djurkategorier som finns på gården, men prognoser och analyser är bra hjälpmedel att planera för det resultat man förväntar sig. 

Rekordresultat på Gunnarp

Fredagen den 31 mars hölls den årliga auktionen på Gunnarp, då årets individprövade tjurar såldes.

Totalt såldes 95 tjurar till ett medelpris av rekordhöga 57 326 kr.

Totalt såldes tjurar för ett värde på 5 446 000 kr. Simmental stod för det högsta medelpriset på 71 063 kr. Semintjuren 1995 Lynch av Sonarp stod för dagens högsta pris på 130 000 kr. Totalt såldes 10 tjurar för sexsiffriga belopp.

Fullständigt auktionsprotokoll, med förteckning över säljare och köpare, samt pris på de enskilda tjurarna finns här.

Skrift om köttrasavel

Nu finns det en ny broschyr, framtagen av NAB, för dig som är intresserad av att börja med köttrasavel!

Broschyren kan du antingen ladda ner här eller beställa i tryckt version via mail; eva@kullenlimousin.se

Till hösten erbjuds ERFA-träff om avelstjuren

Vi har haft kurs om avelstjuren i Skåne. Till hösten kommer kursen att erbjudas i andra delar av landet. Håll utkik på vår hemsida!

Aktuellt om smittskydd

¤ Undersök BVD-status innan ni köper eller säljer djur!

Vi har påmint om detta tidigare men märker att det kan behöva göras igen. I Smittsäkrad besättning är det ett krav att vara ansluten till BVD-programmet om man har djur på bete eller om man säljer djur (dvs annat än DIREKT till slakt). När ni köper djur bör ni alltid kontrollera att den säljande besättningen är med i BVD-programmet.

Om ni säljer eller köper livdjur utan att vara med i BVD-programmet så riskerar ni att blir utesluten ur smittsäkrad besättning- med ett års karens innan ni kan återträda.

Status på er eller andra besättningar kan ni kontrollera på växas hemsida.

¤ Köp inte hem nya smittor

Vid köp av nya djur till besättningen är det alltid viktigt att skydda sig mot smittor. Nya djur bör därför stå isolerade och skötas separat under några veckor.

Om ni inte själva har stora leverflundran är det bra att fråga om köparen haft anmärkning vid slakt med kod 80 (stora leverflundran). Det är också bra att fråga om den säljande besättningen haft problem med lungmask eftersom även det kan smitta till din besättning.

Salmonella kan man ta prov för och beroende på hur många djur som köps in, kan det ibland också vara ett krav på om ni är anslutna till smittsäkrad besättning. 

Nyanställd agronom i Linköping

Mitt namn är Linnea Borgenvall och jag är nyanställd som produktionsrådgivare på nöt.

Min placeringsort kommer vara Linköping vilket också är min hemstad. Jag är snart färdigutbildad husdjursagronom och har ett speciellt intresse för byggnader och djurens stallmiljö vilket jag också valt att inrikta mina studier på. Innan jag började studera så jobbade jag med både mjölkkor och värphöns.

Jag ser fram mot mitt jobb som produktionsrådgivare där jag får möjlighet att hjälpa Er producenter med råd och verktyg för en utveckling av produktionen. Jag hoppas på ett nära samarbete med Er djurägare och tror att vi med gemensamma krafter och med olika synsätt kan göra just Er produktion till en lyckad lösning både för djuren, gården och människorna! 

Jag ser fram emot att höra av er!

Hälsningar
Linnea

Vår hemsida- Din kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.