Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 5, 2017

Förra veckan genomfördes ett möte med Trafikverket och representanter för kommunerna längs Tjust- och Stångådalsbanan i Kalmar län och Östergötland. Syftet med mötet var att följa upp det avtal som tecknades 2010 och som ska leda till kortare restider och ökad säkerhet. Ett mål i den regionala utvecklingsstrategin är att minska antalet funktionella regioner, dvs. att vi inom cirka en timme ska kunna ta oss mellan hem och arbete. Banorna är ur detta perspektiv mycket viktiga, inte minst för kommunerna i norra länet. Stångådalsbanan är också viktig för godstransporter. Flera av länets större företag har aviserat att man, om det var möjligt, skulle transportera mer gods på järnväg. Resultatet av mötet blev att avtalet ska fullföljas. Även den fortsatta utvecklingen diskuterades. Som många känner till så är det stor konkurrens om de statliga medel som finns avsatta för infrastruktur. Ibland uppstår diskussioner om att regionförbundet prioriterar järnväg före vägar men vår ståndpunkt är att denna del av landet ska ha en god standard på såväl väg som järnväg.

Med anledning av Migrationsverkets beslut att stänga sitt kontor i Högsby har regionförbundets ordförande haft möte med Högsby kommun. Detta kommer att följas upp med ett möte med Migrationsverket samt Länsstyrelsen i Kalmar län kring den uppkomna situationen. I dag är majoriteten av de nyanlända placerade i norra delen av länet och efter sommaren kommer andelen att öka ytterligare. Att i det läget besluta om att stänga kontoret är något som flera av länets politiker reagerat starkt på. Beslutet drabbar både de asylsökande och Högsby kommun då 40 arbetstillfällen försvinner.

Veckan som gick besökte gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström länet. En av frågorna på agendan var länets låga tilldelning av YH-utbildningar. Anna Ekströms besked var att hennes ambition nu är att antalet platser ska att utökas med 40 procent. Regionförbundet kommer nu att, tillsammans med länets YH-anordnare, genomföra ett antal insatser för att få fler platser till länet.

Helena Nilsson


Från idé till integrationsprojekt – hitta rätt fond

Den 12 april bjuder länsstyrelsen och regionförbundet in till en heldag med information och praktiska råd för dig som har en projektidé och som behöver hitta finansiering och komma igång med en ansökan. Vi har samlat flera av de viktigaste aktörerna som fördelar medel för integrationsinsatser i länet. Under dagen får du möjlighet att diskutera och utveckla din idé samt få råd från både fondägare och personer med erfarenhet av att driva olika integrationsprojekt. Tid: 12 april kl. 9-15.30, plats: Forum, Södra Långgatan 15-17 i Oskarshamn. Anmälan


Trä och turism i fokus för Smålands Shanghaikontor

Antalet turister från Kina ökar stadigt i Sverige och så även i Småland. Besöksnäringen är en av de branscher som Smålands Shanghaikontor arbetar med. IKEA och Glasriket är exempel på besöksmål som lockar kinesiska besökare, även familjeresor och gårdsupplevelser efterfrågas stort. I de senaste resepaketen som lanserades i Kina ingick bl.a. Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, Rugstorps Lantgård i Nybro och Stora Glose Hjortgård i Torsås. I maj besöker en grupp kinesiska researrangörer Småland. Besöket arrangeras i samarbete med Visit Sweden. 

Ett annat fokusområde för Smålands Shanghaikontor är trä. Södra Sveriges Trävaruexportförening, som organiserar i stort sett hela träbranschen i Sydsverige, visar ett allt större intresse för den kinesiska marknaden. Inom ramen för arbetet med trästrategi Småland kommer regionförbundet att, tillsammans med företag från Småland, medverka på en trämässa i Shanghai i juni.


Projekt ska förbättra kvalitén i vattendrag

Regionförbundet och Västerviks kommun har tillsammans med ryska partners från Kaliningrad blivit beviljade medel från ICLD till att bygga vattenråd kring några avrinningsområden. Projektet syftar till att utbyta erfarenheter regionerna emellan och mobilisera lokala krafter som ska förbättra vattenkvalitén i sina vattendrag. Förhoppningen är att på sikt etablera ett mer demokratisk arbetssätt kring vattenfrågor som samtidigt bidrar till en renare Östersjön. Det 2-åriga projektet som kallas WaterNets Ru startar den 1 april.


Digitala veckan 27/3-4/4

Missa inte Digitala veckan som pågår mellan den 27 mars och 4 april i Kalmar, Växjö, Blomstermåla samt på flera andra orter inom Linnéregionen. Veckan anordnas av IEC, Information Engineering Center, vid Linnéuniversitetet med stöd av bland annat regionförbundet. Tanken med veckan är dels att visa det stora utbud av attraktiva IT-företag som finns i Linnéregionen, dels att ge regionens IT-företag möjlighet att möta IT-intresserade besökare och nätverka. Till programmet


Webbinarier från Nka i mars

NkA erbjuder flera webbinarier under våren som vänder sig till både personal, anhöriga och frivilligorganisationer. Webbinarierna är kostnadsfria. Detta händer i mars:

30 mars: Om frivilligengagemangets betydelse och hur frivilligcentraler kan vara ett stöd för anhöriga i olika livssituationer.

31 mars: Vad händer med närheten, sinnligheten och sexualiteten när relationen mellan människor påverkas av sjukdom eller funktionsnedsättning? Hur kan man som personal stötta anhöriga och närstående i frågor som det sällan talas om?

Mer information och anmälan


Socialfonden i Småland och öarna utlyser 25 miljoner kronor för omställning av kompetens

Nu finns det 25 miljoner kronor att söka i i EU-stöd för "insatser som stärker anställda kvinnor och män på företag med behov av kompetensutveckling för att möta behovet av en komplexare industri och tillverkning". Ansökningsperioden pågår mellan 1 mars - 15 juni 2017. Mer information


Visste du att...

...Kalmar läns livsmedelsindustri står för nästan en tiondel av
   länets sysselsättning?

...KLS Ugglarps i Kalmar är landets största slakteri?

...Öland är Sveriges största producent av baljväxter?

...all Arlas Grevé, Präst, Herrgård och Svecia tillverkas i Kalmar?

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev