Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 4, 2017

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström besöker Kalmar län i mars för att diskutera Yrkeshögskolan. Kalmar län fick en relativt låg tilldelning när myndigheten fattade sitt beslut för ett par veckor sedan. Det finns säkert olika skäl till varför tilldelningen blev som den blev men det alla är ense om är att det totalt sett är för få platser i systemet. Yrkeshögskolan är ett mycket effektivt verktyg för att förse arbetsmarknaden med rätt kompetens och för den enskilde att få jobb. Regionförbundet har denna vecka, tillsammans med länets YH-anordnare, träffat utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren. En analys av avslagen har tagits fram och vi kan bl.a.se att en ökad samverkan inför ansökan kan bidra till större tydlighet om behov samt höjd kvalité. Det som YH-myndigheten bl. a. anger som avslag är bristande koppling till arbetslivsföreträdare.

Det händer mycket inom ramen för genomförandet av länets livsmedelsstrategi. Delprojektet Livsmedelsutveckling Sydost anordnade förra veckan, tillsammans med Smålands Shanghaikontor, ett exportseminarium med fokus på Kina. Drygt 30 företag från Kalmar, Kronoberg och Blekinge län deltog. Under seminariet konstaterades att det finns en god efterfrågan av importerade livsmedel i Kina, inte minst pga. av händelser som minskat tilliten för den inhemska livsmedelsproduktionen. Deltagarna fick på ett mycket konkret sätt ta del av hur man kan komma in på den kinesiska marknaden. Under denna vecka arrangerar också LRF Sydost en kunskapsdag om svenskt kött; produktion, förädling och konsumtion. 

Vi är många som har reagerat på Kjell A Nordströms resonemang kring Sveriges landsbygd och det han kallar för ”skräpyta”. IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, har kommit ut med en forskningsrapport som tar död på vissa myter gällande urbaniseringen. Bl.a. pekar man på att urbaniseringen i Europa avstannat och att städerna i Sverige till största delen inte växer på bekostnad av landsbygden utan pga. av födselöverskott och inflyttning från utlandet. Endast 10 procent beror på inflyttning från landsbygden. Man kan dessutom inte dra hela landsbygden över en kam då förutsättningarna på olika håll skiljer sig kraftigt åt. Det finns ett starkt samband mellan stad och land. Tillväxt och landsbygdspolitiken har under flera år gått hand i hand men under senare år är tendensen att man på nationell nivå allt mer driver de båda politikområdena i separata stuprör. Rätt eller fel? Det är många, inklusive jag själv, som inte tror att detta är optimalt ur ett regionalt tillväxtperspektiv. Banden mellan stad och land måste snarare stärkas i syfte att skapa goda förutsättningar för en positiv regional utveckling.

Helena Nilsson


Breddmöten kring regional utvecklingsstrategi

Just nu pågår dialogmöten i länet om den regionala utvecklingsstrategin. Inom kort kommer regionförbundet även att bjuda in till två större breddmöten på samma tema. Syftet är att presentera förslag på målbild och prioriterade utvecklingsområden. Till mötena kommer näringslivet, kommuner och ideell sektor att bjudas in. Boka gärna datum och tid redan nu. Inbjudan med program kommer inom kort.
Tid och plats:
Vimmerby: 3 april kl. 17.00–19.30
Kalmar: 4 april kl. 17.00–19.30.


Ny webbutbildning - Anhöriga i fokus

Nu finns det en ny webbutbildning för dig som är engagerad i anhörigfrågor: Anhöriga i fokus - Samverkan mellan offentlig verksamhet och frivillig- och intresseorganisationer. Utbildningen ger kunskap och idéer om hur ni som arbetar med frivilliga och med vård och omsorg kan arbeta tillsammans för att utveckla stödet till anhöriga och hur ni kan underlätta för de personer som vårdar eller stödjer någon närstående. Utbildningen är kostnadsfri, tillgänglig för alla och du kan ta del av utbildningen när och var du vill. Till utbildningen


450 000 kronor till Teknikcollege Östra Småland

Regionförbundet satsar 450 000 kronor i regionala projektmedel på Oskarshamns projekt Teknikcollege Östra Småland. Detta är en del av en treårig satsning. Syftet är att bredda, utveckla och utöka den befintliga verksamheten inom Teknikcollege för att tillgodose industri- och energisektorns behov av kvalificerad arbetskraft. Projektet ska också arbeta med att öka attraktiviteten hos tekniska utbildningar hos unga och vuxna. Teknikcollege etablerades 2012 och omfattar Oskarshamn, Mönsterås, Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Högsby.


Hallå där, Karen Jensen

projektledare på Miljösamverkan Sydost. Nu kör ni igång tre nya projekt med inriktning vatten. Kan du berätta mer om dessa?
Projekten handlar om tillsyn av vattenskyddsområden, dagvattenutsläpp och enskilda avlopp. Initiativtagare till projekten är länets kommuner och målsättningen är att skydda det dricksvatten vi har och förbättra ytvattnets kvalitet.

Hur är kvaliteten på vattnet i dag?
Det varierar. Många vattendrag i länet har en god status men det finns också ett antal som ligger på en sämre nivå. Länets kustvatten når inte upp till en god status på grund av övergödning. Vi har också dricksvatten på en del håll som befinner sig i riskzonen för att inte uppnå god status. Detta ska vi titta närmare på.

När ska projekten vara klara?
Projekten som handlar om tillsyn av vattenskyddsområden och enskilda avlopp ska vara klara vid årets slut. Dagvattenprojektet kommer att pågår till och med december 2018. Man kommer att kunna följa arbetet på www.miljosamverkansydost.se


65 miljoner kronor öronmärkta till utveckling av hållbara transporter

Kommuner, trafikhuvudmän eller andra aktörer som vill driva på utvecklingen inom transportområdet har nu möjlighet att söka EU-finansiering inom programmet Småland och öarna 2014-2020. Mer information om hur man söker samt riktlinjer finns att läsa på programmets webbplats

Har ni projektidéer som ni vill diskutera? Välkomna att kontakta regionförbundets projektkontor.

Inspiration från liknande projekt
På webbplatsen Klimatsynk.se kan du läsa om andra pågående och avslutade förstudier/projekt i hela Sverige inom hållbara transporter.


Bibliotekets roll för asylsökande – föreläsning med Carlos Rojas

Den 15 mars föreläser Carlos Rojas från Sweden research om hur asylsökande använder biblioteket idag, vad som redan fungerar bra, vad som saknas och vad som skulle kunna utvecklas ytterligare inom bibliotekens verksamhet. Föreläsningen utgår från rapporten Biblioteket hjälper mig att komma in i samhället, som publicerades i december. Carlos Rojas är analyschef på Sweden Research och författare till boken Var går gränsen? Om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps. Bakom inbjudan står Regionbiblioteket i Kalmar län. Tid: onsdagen den 15 mars kl. 09.30–12.00. Plats: Samlingssalen på Kalmar Stadsbibliotek. Till anmälan

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev