Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 3, 2017


I veckan som gick samlades regionala utvecklingsaktörer från hela landet för att ta del av tankar från några av Europas främsta framtidsforskare. Meningarna gick isär om hur tillförlitliga ekonomiska modeller är eller om vi kanske måste bli bättre på att göra framtidsscenarier utifrån tolkningar av globala trender. Att tekniken driver på och påverkar framtiden råder det inget tvivel om. Att teknikutveckling också allt mer tydligt påverkar den politiska styrningen är något som hittills inte diskuterats särskilt mycket men som vi borde reflektera över. Ett viktigt budskap i detta var att tekniken dock inte är målet utan verktyget.

Ytterligare ett budskap var vikten av att föra mer strategiska dialoger där vi gemensamt tolkar trender och reflekterar över vilken betydelse dessa har för utvecklingen. Detta före att handlingsplaner tas fram. Resonemanget stärker oss i det arbete som nu pågår med att revidera den regionala utvecklingsstrategin.

Regionförbundet genomför just nu ett intensivt påverkansarbete i syfte att skapa mer resurser till länets infrastruktur. Detta inför departementets riktlinjer till Trafikverket. Insatserna görs bl.a. tillsammans med några av länets större företag. I veckan skickades också en skrivelse från regionförbundet och Oskarshamns kommun till infrastrukturministern som en uppföljning av departementets besök i kommunen i början av året.

YH-utbildningar är en mycket bra utbildningsform för att förse arbetsmarknaden med rätt kompetens. I veckan kom besked om vilka utbildningar som blivit beviljade. Tilldelningen för bl.a. Kalmar län var minst sagt skral. Vi kommer nu att agera genom att bl.a. bjuda in utbildningsutskottets ordförande till ett möte.

“Smart people don’t learn… because they have too much invested in proving what they know and avoiding being seen as not knowing.” Chris Agyris

Helena Nilsson


Länet välkomnar nationell livsmedelsstrategi

Förra veckan släpptes den nationella livsmedelsstrategin, handlingsplanen samt ett första åtgärdspaket. Med anledning av det skrev regionförbundet, länsstyrelsen och LRF Sydost en gemensam debattartikel där man välkomnar strategin men nu ser fram emot konkret handling. Till debattartikeln


Kan vi genomföra digitala infrastrukturinvesteringar tidigare?

Regionförbundet höll den 24 januari ett seminarium med Europeiska investeringsbanken (EIB) och European Fund for Strategic Investments (EFSI). Där vi tillsammans med de två andra Smålandslänen fick information om möjligheter som EIB erbjuder. Särskilt fokus hölls kring bredbandsfonden samt alternativ kring offentlig privat samverkan (OPS). När bedömningen framåt är att stöden kommer minska så behövs en omställning till ett investerings- och finansieringsinriktat synsätt (ex. lån, finansiella instrument, privat delfinansiering). Regionförbundet kommer att fortsätta dialogen med EIB och ta stöd i arbetet med att utforma projekt och prospekt kring investeringar i digital infrastruktur i länet.


Nu startar andra omgången av Företagsforskarskolan ProWOOD

ProWOOD är ett samarbete mellan Träcentrum, Linnéuniversitetet och Tekniska Högskolan/Jönköping University. Satsningen stöds av KK-stiftelsen samt regionförbunden och länsstyrelserna i Småland. ProWOOD är regionens gemensamma forskningssatsning för den trärelaterade industrin. Sex doktorander deltar i det pågående arbetet tillsammans med lika många företag. Basen i ProWOOD är följande företag och projektidéer:

  • Flexator AB: Utveckling av teknikplattform för trähusbyggande
  • Swedish Match Industries AB: Trämaterialets egenskaper kopplat till produktionsprocesser
  • Moelven Töreboda AB: Limträbaserat byggsystem för rationellt byggande av flervåningshus
  • AB Gustav Kährs: Ökat råvaruutnyttjande i värdeskapande processer
  • Trivselhus AB: Effektivt produktionssystem anpassat för industriellt trähusbyggande
  • WoodEye AB: Användning av träråvarans biotekniska information för effektivare användning i den vidareförädlande träindustrin.

I februari 2017 påbörjas rekryteringen av de nya doktoranderna och i september 2017 startar forskarskolan. Det finns fortfarande möjlighet för fler intresserade företag att delta i samarbetet. Mer information

Sex doktorander deltar i ProWOOD tillsammans med lika många företag. På bilden är även ProWOODs programdirektör Kristina Säfsten/JU med (längst till vänster) samt handledaransvarig Jimmy Johannson/Lnu (längst till höger).

Södra Öland värd för nätverksträff 2017

Den ideella föreningen Världsarv i Sverige bildades 2003. Det är en ideell, allmännyttig intresseorganisation för de objekt i Sverige som är med på Unescos världsarvslista. Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap är medlem i föreningen och kommer att vara värd för den årliga nätverksträffen 2017 då Sveriges världsarv samlas för ett tre dagar långt möte. Nätverksträffen genomförs med hjälp av parterna i arbetsgruppen för världsarvet på södra Öland: Mörbylånga kommun, Lantbrukarnas Riksförbund, Länsstyrelsen i Kalmar, Regionförbundet i Kalmar län, Landstinget i Kalmar län, Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum. Läs mer


Fortsatt tillväxt inom besöksnäringen i länet

När de preliminära siffrorna för gästnattsstatistiken från SCB har kommit visar det att länet under 2016 har ökat med 3,5 %. Främst har ökningen skett bland svenska besökare men andelen tyskar, norrmän och schweizare har också ökat. Danska besökare verkar återkomma i samma grad som 2015 men länet har tappat något bland holländarna. Med runt 2,8 miljoner kommersiella övernattningar så ligger länet på en 6:e plats i landet, strax efter Jämtland.


Europaforum: Gränsöverskridande samverkan i ett föränderligt Europa

Det europeiska samarbetet står inför förändrade förutsättningar, vilket öppnar upp för nya utmaningar och möjligheter på både lokal och regional nivå. Det handlar till exempel om nya villkor för EU-finansiering, behov av samverkan för att klara kompetensförsörjningen samt ökade krav på hållbarhet.  Dessutom måste vi förhålla oss till förändrade politiska strukturer både inom EU och i omvärlden.

Vart är EU på väg och vad innebär det egentligen för aktörer i kommuner och regioner? Vid Europaforum Småland Blekinge Halland 2017 lyfts dessa frågor genom intressanta föredrag och spännande diskussioner med politiker, forskare och sakkunniga. Datum: 12 maj. Plats: Elmia Kongress- och konserthus i Jönköping. Program och anmälan kommer under våren.


Akko Karlsson vald till ordförande i Euroregion Baltic

Den 6 februari valdes regionförbundets vice ordförande Akko Karlsson till ordförande för den politiska samarbetsorganisationen Euroregion Baltic, ERB. Medlemmarna i ERB har under drygt 20 år samarbetat inom flera stora utvecklingsprojekt inom bland annat miljö, vatten, energi, belysning, skola, ungdomssamarbete, kultur och näringsliv. För närvarande leder regionförbundet flera sådana. Det handlar om två projekt med Kaliningradregion inom vatten och ungdomsfrågor. Man samarbetar också i ett större projekt med partners från hela regionen med målsättningen att skapa förbättrade ungdomspolitiska strategier och handlingsplaner inom ERB.


Program klart för 2nd International Young Carers Conferense

Det är nu bara några månader kvar till 2nd International Young Carers Conference i Malmö. Intresset för konferensen är stort och i dagsläget är över 300 anmälda. På konferensen kommer deltagare från flertalet länder i Europa samt Kanada, USA och Australien. Totalt kommer det att finnas mer än 160 presentationer varav en tredjedel är på svenska. Alla plenarföreläsningar kommer att simultantolkas till svenska.

Information om programmet

Artikel om konferensen

Anmälan


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev