Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd.


Kognitiva hjälpmedel för alla

Den 25 januari invigde Infoteket i Uppsala sitt Visningstorg för Kognitivt stöd och Kommunikativt stöd. Vår Utvecklingsledare Eleonor Belin med flera delade med sig av egna erfarenheter av att använda stöd i vardagen. Här nedan kan du i en kort filmpresentation ta del av vad Visningstorget innebär som tex vad är Kognitivt stöd dvs "Kognitivt stöd underlättar tänkandet - gör det osynliga synligt". Och om "Kommunikativt stöd som  underlättar kommunikationen mellan människor - både att uttrycka sig och förstå andra". Det handlar om tips och inspiration om hur du kan komma i håg, hantera tid, utföra olika saker, räkna, läsa, skriva och hitta mm. Ta del av Infotekets korta filmpresentation här.

Se också filmen om Camilla som berättar om egna erfarenheter av att få vardagen att fungerar tack vare hjälpmedeln. Filmen om Camilla hittar du här.


Mamma med ADHD

Tove Lundin är journalist, bloggare, författare och – psyko. Hon kallar sig själv för det eftersom det ”faller lättare i mun”, ska man vara korrekt så har hon bipolär sjukdom och adhd. 

På sin blogg på Vårdguidens hemsida har hon skrivit om hur det är att leva med bipolär sjukdom och adhd och hur hon tacklar vardagen, om sina mörka stunder och om när hon lyckas släppa in ljus i sinnet. 

Den 14 februari var hon med i radioprogrammet Tendens där hon blev intervjuvad om vad det innebär att vara mamma med ADHD och där hon berättar på vilket sätt som funktionsnedsättningen har fört med sig en positiv kunskap om mammarollen som hon har nytta av. "Jag har enormt stor förståelse för hur det är att vara barn, att vara slarvig och klumpig och inte kunna varva ner. Det är någonting positivt med min adhd".

Lyssna på Tendens med Tove Lundin här.

Tove Lundin skrev 2012 boken "Handbok för psykon"som vi har som månadens bok. Viktig kunskap, roligt berättat och med hjärtat på rätta stället. Läs boken som ger hopp och mod till alla oss att vi är värda att kämpa för. - Sök stöd och ge dig inte, inleder hon boken med. Läs mer om boken här intill.

I övrigt i projektet så har ett visst lugn infunnit sig. Vi har bilden ganska klar för oss vad vi ska ägna oss åt de kommande 19 månaderna. Nu är ansökan för år 3 (utividgat sista projektår 18 månader) inskickad till Arvsfonden och vi tror på framtiden! I oktober bjuder vi in till Framtidskonferens. Mer info om den kommer i kommande nyhetsbrev.

/Anna-Maria Lundberg, projektledare, Forum för Brukarinflytande

100 sätt att stödja återhämtning

Visste du attdet finns minst 100 sätt att stödja återhämtning? Regionförbundet och landstinget i Jönköping har översatt det engelska dokumentet ”100 ways to support recovery” av Mike Slade 2009, efter inspiration från en konferens på CEPI (Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser) i Lund i november 2011. 

I Jönköpings läns landsting och Jönköpings kommun har man länge arbetat återhämtningsinriktat. Man har bl a Återhämtningsombud med egen erfarenhet av återhämtning. Tidigt såg de att "100 sätt att stödja återhämtning" skulle vara användbart även i svenska sammanhang, främst för personal som underlag vid diskussioner och förslag på hur det går att stödja återhämtning. Läs och ladda ner dokumentet här.

 


Månadens boktips

Författaren Tove Lundin beskriver sig själv som ett psyko. Har du svårt för att passa in i samhällets alla ramar för vad som är normalt? Ja då platsar du in i detta begrepp enligt författaren. I denna bok ger Tove dig pepptalk för att funka i vardagen, berättar om inspirerande psykon som gjort skillnad, om listor, tips och om mycket anna ur sitt eget perspektiv. Läs mer här.


Personal på Forumet

Anna-Maria

Eleonor

Laila

Petra

Elsa

Jouanita


 Tillsammans gör vi skillnad!

Forum för Brukarinflytandes nyhetsbrev erbjuder dig information om verksamhetens arbete i att öka delaktighet i vård och stöd.

Hemsida: www.brukarinflytande.se 

E-post: info@brukarinflytande.se 

Tel: 076 - 309 37 12

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och vår huvudman är Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län 

Gilla oss på FaceBook och följ oss på Twitter

 

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.