Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 2, 2017


Vad innebär det regionala utvecklingsansvaret?

I och med att det regionala utvecklingsansvaret övergår i en ny politisk organisation 2019 är frågan högst aktuell. Vad är det för frågor som det nya Region Kalmar län kommer att hantera?

Ett sätt att svara på frågan är att hänvisa till Lagen om regionalt utvecklingsansvar som bland annat anger att en regional utvecklingsstrategi ska tas fram. Arbetet styrs också av förordningen om regionalt tillväxtansvar och omfattar flera politikområden – områden där statliga uppdrag förs ned till den regionala nivån för att genomföras.

De regionala utvecklingsfrågorna är oftast mycket långsiktiga och kräver samverkan mellan flera parter där kommunerna ofta är basen. Arbetet är processinriktat, kräver dialog och gränsöverskridande samarbeten såväl över kompetensområden som administrativa gränser. Detta ställer stora krav på organisationen – både på politiker och tjänstemän.

Men exakt vilka konkreta projekt och verksamheter som uppdragen resulterar i beror på de frågor som står i fokus och hur utvecklingen ser ut i regionen och i omvärlden. Frågor som infrastruktur och näringsliv har alltid stått högt upp på agendan, medan mer ”mjuka” frågor som miljö och social hållbarhet har fått en ökad betydelse under åren. Idag är digitalisering, kompetensförsörjning och integration områden som får stort genomslag.

När vi nu går emot en sammanslagning av landstinget och regionförbundet kan vi redan se områden som vi kan samverka inom. Två exempel på det är e-hälsa och FoU-verksamheten inom hälso- och sjukvård. Områden som idag har kopplingar både till landstingets kärnverksamhet och till flera av de områden som finns under regionförbundets paraply idag.

Genom fusionen skapas en kraftfull organisation för regional utveckling både inom tidigare men också framtida områden.

Helena Nilsson


Nationella livsmedelsstrategin nu klar

Medan vi i länet arbetar för fullt med att förverkliga vår regionala livsmedelsstrategi ”Växande värde” har vi väntat på att regeringen ska leverera motsvarande plan för Sverige. Ett arbete som pågått i nära två år och som branschen efterfrågat har nu resulterat i ett färdigt dokument som har en bred politisk förankring. 

Läs om nationella strategin här

Läs om arbetet med den regionala livsmedelsstrategin "Växande värde" här


5,7 miljoner i fortsatt stöd till Smart Housing Småland

Utvecklingen av innovationsmiljön Smart Housing i Småland fortsätter i ytterligare tre år. Regionförbundets arbetsutskott beslutade i förra veckan om ett stöd på 5,7 miljoner kronor under tre år för att utveckla företagande, forskning och innovationer inom trä och glas.

Läs regionförbundets pressmeddelande om stödet


Exportseminarium – med tema "Kina"

Kinas efterfrågan på svenska livsmedel ökar. För att förbereda regionens företag på möjligheterna med livsmedelsexport till jätten i öster arrangerar Livsmedelsutveckling Sydost och Småland China Support Office ett exportseminarium på temat den 20 februari. Här deltar representanter från Småland China Support Office, Business Sweden och ett antal svenska livsmedelsföretag med erfarenhet från export till Kina.

Läs mer och anmäl dig här.


Hur ska skolan rusta kommande generationer för ett föränderligt arbetsliv?

Länets resurscentrum för film och digital pedagogik, AV-Media Kalmar län, har under hösten påbörjat en satsning mot rektorer och skolledare. Satsningen består i att skapa förutsättningar för skolans ledare att förstå vikten av digitalisering och att verka som ett stöd för att leda IKT-arbetet i skolan.

Jan Hylén, utredare och analytiker inom utbildningsområdet, samt Johanna Karlén från SKL, har bjudits in till att medverka på inspelade föreläsningar och samtal där fokus ligger på hur skolan ska möta det digitala samhällets utmaningar och vilka vinster digitaliseringen ger. Alla inspelningar hittar du på AV-Medias YouTube-kanal. Under året kommer fler intressanta föreläsningar att tillgängliggöras via sociala medier. 

Till föreläsningarna


Seminarium om barns motivation och lärande

Torsdagen den 17 augusti gästas Kalmar av världens ledande forskare när det gäller barns och ungas motivation; Carol Dweck, professor vid Stanford University, USA. Carol Dweck har med sin Mindset-teori rönt ett stort intresse, inte enbart inom uppfostran och utbildning, utan också inom hjärnforskning.

Föreläsnings- och seminariedagen är en del i det stora skolutvecklingsprojekt som Mönsterås kommun genomför i samarbete med James Nottingham och Callenging learning.

Länk till inbjudan och program

Länk till anmälan (senast 19 maj)


Konferens om framtidens landsbygd

Landsbygdsnätverket och Länsstyrelsen i Kalmar län bjuder den 8 februari in till en videosänd konferens om framtidens landsbygd. Huvudfokus för träffen är landsbygdskommitténs förslag. Johan Persson (ordförande) presenterar slutbetänkandet.

Läs mer om konferensen


Nka:s webbinarier våren 2017

Hur kan vi involvera anhöriga i kvalitetsarbetet i äldreomsorgen? Späda barn som anhöriga till föräldrar med missbruk och/eller psykisk ohälsa, samt vad händer med närheten, sinnligheten och sexualiteten när relationen mellan människor påverkas av sjukdom eller funktionsnedsättning? - det är några av temana i vårens kostnadsfria webbinarier från Nka.

Läs mer om Nka:s webbinarier våren 2017.


Vad händer i EU just nu?

Brexit, nya kostnader för flyktingmottagande, säkerhetsfrågor med mera påverkar både ESF och den regionala fonden, vilket i sin tur påverkar vår vardag.

Läs mer om detta och annat i SKL:s vårnummer av "På gång inom EU".


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se