Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 2/2017

Vill du att Nyhetsbrevet ska skickas utan kostnad till dina medarbetare?

Anmälan finns på Gård & Djurhälsans hemsida och via länken nedan.

Nyhetsbrev, klicka här

Innehållsförteckning

  • Du träffar oss på Grisföretagarnas årsstämma 
  • Boka årets grisevenemang
  • Hög tid att anmäla sig till Smittsäkrad Besättning Gris
  • Handlingsplan Gris - Rapport från Expertgrupp Fruktsamhet
  • D9-kurs på engelska
  • Afrikansk svinpest - förhöjd risk i Sverige
  • Skadedjursbekämpning
  • Möt Ekotrenden - Utvecklingsträffar
  • Suggan Sally
  • Kurs - Seminering av gris
  • Vatten till slaktgrisar
  • Investera i rådgivning - det lönar sig
  • Könssortering av grissperma
  • Nya föreskrifter på remiss

Du träffar oss på Grisföretagarnas Årsstämma

WinPig-toppen 2016 är klar för presentation, är din besättning med? Vi informerar om WinPig och mycket mer.

Har du anmält dig till Smittsäkra Besättning? Vi svarar på dina frågor om programmet.

Välkommen till vår monter!

Hög tid att anmäla sig till Smittsäkrad Besättning Gris

den 1:a juli höjs administrationsavgiften

Styrgruppen för Smittsäkrad Besättning Gris har beslutat att höja administrationsavgiften för programmet till 1500 kr från den 1 juli 2017. Under 2017 berörs inte redan anslutna besättningar eller de besättningar som skickar in en intresseanmälan före den 1:a juli. Höjningen berör inte heller besöksavgiften för anslutnings- och kontrollbesök. Höjningen görs för att möta det ekonomiska underskott som föranletts av att programmet fick en försenad start och därmed inte täckte programmets driftomkostnader under 2016. Detta är en åtgärd som är nödvändig till dess ekonomin åter är i balans.  

Smittsäkrad Besättning Gris är nu det kontrollprogram som ligger till grund för hur hög statlig ersättning du som djurhållare kan få vid ett salmonellautbrott. Det gamla salmonellaprogrammet håller på att fasas ut. Ingen automatisk överföring sker till det nya programmet. Du måste alltså själv aktivt anmäla dig genom att göra en elektronisk intresseanmälan på www.smittsäkra.se. Du kan också kontakta programmets administratör Anna-Greta Enström, så hjälper hon dig med anmälan. 

Programadministratör                                         Ansvarig veterinär

Anna-Greta Enström                                                      Rebecka Westin

Gård & Djurhälsan, Skara                                             Gård & Djurhälsan, Skara

0511-676 62, 076-128 38 43                                         0511-135 82, 072-706 25 82

anna-greta.enstrom@gardochdjurhalsan.serebecka.westin@gardochdjurhalsan.se

Handlingsplan Gris - Rapport  från Expertgrupp Fruktsamhet 

Som ett led i Expertgruppsarbetet ”30 för 550”, Handlingsplan Gris, så ska grupperna genomföra en studieresa. Expertgrupp Fruktsamhet valde att resa till Holland för att lära mer om hur de arbetar med brunstpassning och seminering.

I sammarbete med TopigsNorsvin besökte vi tre besättningar. I många holländska besättningar arbetas efter en speciell arbetsmodell för att optimera insemineringstidpunkten. Grunden i hela modellen utgörs av att få en bra stimulering av suggan inför brunsten. Detta görs genom ljusprogram, flushing med dextros och med galtkontakt.

I Holland hålls suggorna i bås efter avvänjning. Från avvänjning och fram tills semineringen är avslutad så drivs galten framför suggorna 2 gånger per dag. Övrig tid så bor galtarna i ett eget stall, skilt från suggorna. Allt detta för att få en så positivit effekt som möjligt av att galten ”plötsligt” dyker upp. Detta blev väldigt tydligt när galten drevs in på dag 4 efter avvänjningen och flera av suggorna fick spontan ståbrunst bara av att han kom. Ännu bättre blir effekten när två galtar används, eftersom suggorna har olika smak och tycke.

När det sedan är dags för seminering så poängsätts brunststyrkan efter en skala från 0 – 10, där allt mellan 0, 2 och 4 är ingen brunst och 6, 8 och 10 är brunst av ökande styrka där 10 är äkta ståbrunst. De flesta besättningar använder sig bara av de sista tre poängen. Suggorna brunstkontrolleras två gånger dagligen. Får en sugga en 10:a så semineras hon vid nästa brunstkontroll. Från eftermiddagen dag 5 semineras dock direkt om suggan står. Genom att bedöma brunststyrkan menar holländarna att de kan tajma tidpunkten för ägglossningen bättre och att de också kan undvika att seminerar efter att själva ägglossningen skett.

D9-kurs på engelska

Kurs i villkorad läkemedelsanvändning gris på engelska anordnas den 10 maj på Hotell Högland i Nässjö.

Välkommen med din anmälan på Gård & Djurhälsans hemsida eller också här: Kurs i villkorad läkemedelsanvändning gris på engelska

Afrikansk svinpest – förhöjd risk i Sverige

Afrikansk svinpest finns nära och vi har därför en förhöjd risk i Sverige.

Afrikansk svinpest kan se ut på många olika sätt. Därför ar det viktigt att känna till symptomen på sjukdomen.

Mer information finns på vår hemsida i Kunskapsbanken

Gård & Djurhälsan har tagit fram smittskyddsinformation på flera olika språk – be din veterinär ta med sig de versioner du behöver eller ta kontakt med oss direkt tfn vxl 0771 – 21 65 00.

Rapportera alltid oväntade avvikelser i hälsoläget hos grisar. Även små misstankar är viktiga!

Skadedjurs- bekämpning

Råttor och möss är en risk och kan påverka elsäkerhet, smittskydd och gnagskador på inredning mm.

Genom ett gemensamt beslut i hela EU har regler införts som syftar till att motverka resistensutveckling hos råttor och möss för giftklassade preparat. Ytterligare en orsak till nya regler för rodenticider är att preparaten har hittats i rovdjur. I Sverige har substansen hittats hos räv.

Det är viktigt att lära hur möss och råttor fungerar för att kunna göra det obekvämt för dem genom att täta hus, inget foder tillgängligt, rent runt hus och på logar mm.

Rodenticider får bara användas när rutiner, miljöfaktorer, skötsel och underhåll åtgärdats men inte räckt till. Därför är förebyggande arbete viktigt.

LRF kommer att hålla en web-föreläsning för medlemmar den 8 maj kl. 19-20. Där kommer att informeras om ändrade bekämpningsstrategier.

Möt Ekotrenden - Utvecklingsträffar

Gård & Djurhälsan inbjuder till utvecklingsträffar för dig som har uppfödning av ekologiska grisar, EU-ekologiska eller KRAV.

Ett flertal träffar planeras under 2017 på ekologiska grisgårdar spridda över hela landet. Vi kommer att beröra teman som ny- och ombyggnation, fruktsamhet, ekonomi, produktionsuppföljning och klövvård. Träfftillfällen uppdateras på vår hemsida.
Målet med utvecklingsträffarna är att öka uppfödningen av ekologiska grisar genom en ökad kompetens och på så sätt möta den stigande efterfrågan av ekologiskt griskött. 

Information och anmälan

Träffarna är finansierade av Landsbygdsprogrammet.

Suggan Sally

Gård & Djurhälsan tillsammans med Svenska Köttföretagen har tagit fram råd om hantering av semindoser från det att man får eller hämtar sin leverans fram till seminering.

Ladda ner Suggan Sallys semintips här

Kurs - Seminering av gris

Nästa kurstillfälle är på Bollerup den 17 maj.

Vi anordnar kurser i seminering av gris så snart det finns anmälningar. Kanske har du semestervikarie som behöver gå kursen.

Välkommen med din anmälan på Gård & Djurhälsans hemsida eller här: Kurs i seminering av gris

Vatten till slaktgrisar

Vatten är det viktigaste fodermedlet till grisar. I grisars natur gäller det att dricka vattnet snabbt, för att inte utsättas för fara. I och med att grisar snabbt vill bli otörstiga, ställs det krav på ett bra vattenflöde och naturligtvis på en bra vattenkvalitet.

Slaktgrisarnas vattenbehov beror bland annat på fodrets torrsubstans, protein och saltinnehåll samt på stalltemperaturen. Det är också önskvärt att vattnet ska hinna drickas av grisen. Det för att vattenspillet kan minimeras och det utan risk för att grisarna får för lite vatten.

För närvarande pågår en ombearbetning av Stalltipset om vatten till grisar. 

Investera i rådgivning - det lönar sig

Vi kan erbjuda kombinerad veterinär- och produktionsrådgivning. Eftersom att alla gårdar är unika med olika förutsättningar tar vi fram en individuell plan för just ditt företag.

Kontakta Ingvar Eriksson på 013-24 48 44 ingvar.eriksson@gardochdjurhalsan.se

Könssorterad grissperma

I Pig Progress 14 april i år finns att läsa om framgångsrika försök i Canada att könssortera grissperma. Man skriver att det kan vara en intressant teknik i framtiden för avels- och gyltuppfödare. Kan man hitta en lönsam fungerande teknik kanske även könssorterad sperma kan bli ett alternativ för uppfödning av smågrisar. Positivt är naturligtvis att kastrering kan slippas.

Nya föreskrifter på remiss

Jordbruksverket har tagit fram förslag på nya djurskyddsregler för att stärka konkurrenskraften och samtidigt värna om en god djurhälsa.

Enligt förslaget ska det bli möjligt att under särskilda villkor och under överseende av veterinär att avvänja smågrisar tidigare än nu gällande avvänjningsålder 28 dagar. Jordbruksverket föreslår också att det ska vara tillåtet att använda större stallavdelningar i slaktgrisproduktionen.

Förslagen är nu ute på remiss och tanken är att de ska träda i kraft i slutet av 2017.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.