Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 21, 2016

Årets sista nyhetsbrev kommer med en julklapp från Tillväxtverket. I paketet finns ytterligare medel för att stödja företagens satsningar på affärsutveckling med fokus på export och digitalisering. Det är ett välkommet komplement till regionförbundets ordinarie företagsstöd och vi har nu möjlighet att göra ytterligare satsningar för att stärka näringslivets konkurrenskraft i regionen. Kalmar län är relativt unikt i avseendet att kunna erbjuda konsultcheckar inom ett antal områden för att stödja företagens utveckling. Vi har genom åren fått mycket positiv respons från olika företag angående betydelsen av stödet och utformningen av det.

Under det gångna året har agendan för de regionala utvecklingsfrågorna dominerats av kompetensförsörjning, integration och digitalisering. Tre stora frågor som med största sannolikhet kommer ha stor påverkan på och betydelse för länets utveckling även kommande år. Av regeringens bredbandsstrategi som lades fram i måndags framgår att 98 % av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 1Gbit/s 2025 vilket är en ambitionsökning jämfört med tidigare strategi. Återstår att se om det kommer tillföras medel från staten för att klara detta.

Andra nationella och internationella frågor under året som berör länets utveckling har bl.a. handlat om ny regionindelning, nya höghastighetsbanans sträckning samt internationella frågor som utvecklingen inom Europa, flyktingströmmar och splittringen av EU. Vad gäller beslutet om dragningen av den nya höghastighetsbanan gick det inte vår väg. Ett beslut som är betydligt mer positivt för vår del var beslutet att flytta e-Hälsomyndigheten från Stockholm till Kalmar vilket kommer att generera drygt 150 nya arbetstillfällen. Detta tror jag personligen kommer att påverka oss betydligt mer än höghastighetsbanans sträckning och då i positiv mening!

Vi på regionförbundet önskar er alla en god jul och gott nytt år!

Helena Nilsson


Kompetensprojekt för förbättrad integration i Kalmar län

Hur kan vi förbättra integrationen i Kalmar län? Just nu pågår förberedelserna för projektet EKO - Etablering och Integration, Kompetens och Organisation i Kalmar län. Syftet med projektet är att genom en rad kompetensinsatser förbättra integrationsarbetet i Kalmar län. Målgruppen är personer som på olika sätt möter nyanlända i sin verksamhet. Under hösten har regionförbundet fört en dialog med en rad aktörer i länet. Syftet har varit att presentera projektet samt få synpunkter på vilka kompetensinsatser man har behov av.  Projektet kommer att ta form under januari och målsättningen är att påbörja de första kompetensinsatserna i februari. För mer information om arbetet, kontakta projektledaren Mette Lindgren Helde.


Projekt Algoland och Södra Transport årets solrospristagare

Projekt Algoland och Södra Transport utsågs den 13 december till årets solrospristagare för sitt engagemang och målmedvetna arbete för att minska utsläppen av koldioxid. Priset delas årligen ut till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län. Genom utmärkelsen vill länets klimatkommission lyfta fram goda exempel på hur man kan arbeta i stort och smått med klimatfrågan. Detta som en del i arbetet med att länet ska vara ett föredöme inom klimatanpassning och har som mål att vara fossilbränslefritt år 2030.

Åsa Forss, chef för Södras flisbilar, tog förra veckan emot Solrospriset av Länsstyrelsen i Kalmar län.

Fortsatt väntan på nationell livsmedelsstrategi

Runt om i landet väntar man just nu på den nationella livsmedelsstrategin. I dagsläget pekar mycket på att den kommer att vara klar innan jul. Det beskedet gav utredaren Peter Larsson, som har ett deluppdrag inom arbetet med den nationella strategin, vid ett möte med regionförbundet förra veckan. I utredningen undersöker man bland annat förutsättningarna för en gemensam arena och en mer långsiktig samarbetsstruktur för icke statliga aktörer inom livsmedelskedjan. Under mötet poängterade Peter Larsson att livsmedel, mer än vad som är fallet idag, borde ses som en industribransch. Han tryckte också på vikten av att arbeta med utmaningsdrivna innovationer och ett marknadsperspektiv samt att arbetet tydligare borde ta sin utgångspunkt hos konsumenten. Samtidigt är det viktigt att inte sänka kraven på kvalitet i svensk livsmedelsproduktion. På mötet betonade regionförbundet bl.a. att branschen innehåller såväl större livsmedelsföretag och industrier som mer småskaliga företag med en annan affärslogik och att nationella åtgärder behöver rymma båda dessa perspektiv. Vi pekade också på att staten, om man vill uppmuntra innovation, måste bidra till långsiktiga satsningar och inte bara till kortare projekt. 


Småland är nu med i Ctrip

Småland som besöksmål finns numera med i kinesiska Ctrip. Ctrip är Kinas största reseleverantör på nätet med över 250 miljoner användare. Det hela är ett resultat av ett långsiktigt samarbete mellan Småland China Support Office i Shanghai, Destination Småland, AB Glasriket, Destination Kosta och Destination Kalmar med flera. Målsättningen är att exponeringen kommer att öka antalet kinesiska besökare och gästnätter i regionen.


Förbjudna kosttillskott i länets livsmedelsverksamheter

Otillåtna kosttillskott finns i några av länets livsmedelsverksamheter. Det konstaterar Miljösamverkan Sydost efter att ha gjort kontroller i ett urval verksamheter som säljer kosttillskott. Det har bland annat varit livsmedels- och hälsoskostsbutiker, apotek och gym. Totalt har 201 produkter kontrollerats i 74 olika verksamheter. Fyra produkter har under projektet belagts med saluförbud.
– Kosttillskott är ett komplext område under ständig förändring och som i och med det ställer höga krav på kunskap hos konsumenter, verksamheter och kontrollmyndigheter. Det är därför viktigt att arbeta vidare med kontrollen och informationen till företagare och konsumenten. Mycket arbete återstår för att få en fullständig bild över hur marknaden ser ut, säger Anna Johansson, projektledare på Miljösamverkan Sydost. Läs mer om projektet


1 Gbit/s är målet i ny nationell bredbandsstrategi

Regeringen presenterar i veckan en uppdaterad bredbandsstrategi. Den innehåller en ökad ambitionsnivå för täckning och hastighet. År 2020 bör 95 % (tidigare 90 %) av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Den nya bredbandsstrategin utvecklas även med tydligare mål för mobila nät och sätter målet att 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.

2025 bör hela Sverige ha tillgång till mycket snabbt bredband. Med mycket snabbt bredband avses 1 Gbit/s (1 000 Mbit/s). För att alla människor ska kunna ta del av samhällsservice på ett jämlikt sätt, för att framgångsrika företag ska kunna utvecklas i alla delar av landet och för att det offentliga ska kunna effektivisera servicen till invånarna måste alla ha bredband.

Arbetet med uppdateringen av den regionala bredbandsstrategin för Kalmar län pågår och kommer att ta med de nya målen för bredbandsutvecklingen som regeringen nu presenterat. Den kommer att inkludera målen för täckning och hastighet. En ny regional bredbandsstrategi kommer under 2017.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev