Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 1, 2017

Nytt år - med nya utmaningar och nya möjligheter! 2017 började mycket positivt med besked om nyetablering av hustillverkning i Hultsfred då Hjältevadshus vunnit en stor upphandling och förlägger produktionen dit. Etableringen innebär ett hundratal nya arbetstillfällen. Detta på en ort som under en längre tid haft en tuff situation på flera sätt.

Året inleddes också med ett besök av Eva Lindberg och Elisabeth Backteman, statssekreterare hos Sven-Erik Bucht och Mikael Damberg. De besökte Kalmar län och Oskarshamns kommun för att få information om konsekvenser av nedläggningen av O1 och O2 samt vilka inom vilka prioriterade åtgärder det nu krävs en samverkan med staten. På mötet medverkade bl.a. representanter för OKG samt Scania. Scania berättade om vilka behov man ser i regionen kopplat till tillgänglighet för såväl gods som personer. Något annat som poängterades var också vikten av att utveckla företagsamheten och regionens attraktivitet för att minska sårbarheten.

Arbetet med etableringen av e-hälsomyndigheten i Kalmar utvecklas mycket positivt. Drygt 850 personer har sökt de drygt 50 tjänster som hittills utannonserats. Myndighetens företrädare talar om fördelarna med att finnas i en region som Kalmar län då beslutsvägarna är korta, aktörerna känner varandra och har lätt att samlas. Det senare har flera av länets företag inom IT sektorn också uttryckt. Det vi kan konstatera är att processer likt denna stärker samverkan mellan medverkande aktörer vilket i sig gynnar en positiv utveckling. Tillit är en av de viktigaste nycklarna i ett framgångsrikt utvecklingsarbete.

Med anledning av kommande nationella och regionala planer rörande infrastruktursatsningar förs nu en intensiv dialog med bl.a. länets kommuner, våra grannlän samt näringslivet. Hösten 2017 ska beslut fattas om den regionala transportplanen. Under 2017 kommer Trafikverket ta fram förslag på statliga investeringar i Kalmar län som ska gälla fram till 2029. Regionförbundet och Handelskammaren bjuder med anledning av detta in till möte 9 februari. Läs mer om detta nedan.

Väl mött under ett spännande 2017!

Helena Nilsson


41 miljoner kronor i årets statliga anslag

Regionförbundet får drygt 41 miljoner kronor till insatser i form av projekt- och företagsstöd, enligt 2017 års anslag från regeringen. Pengarna får användas till insatser för länets utveckling med koppling till de strategier och program som sedan tidigare finns som grund för regional tillväxt. Tilldelade medel är på exakt samma nivå som för 2015 och 2016. Regionförbundet får även tre särskilda uppdrag för 2017

  • ta fram och genomföra en regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet
  • bidra till att utveckla de selektiva regionala företagsstöden avseende jämställdhet, integration och miljö, inklusive klimat.
  • arbeta för att främja näringslivets digitalisering, med fokus på industrins digitalisering.

Framtidens infrastruktur i Kalmar län

Under 2017 kommer Trafikverket att ta fram ett förslag på investeringar i vägar och järnväg fram till 2029. I Kalmar län finns dessutom en länsplan som beslutas av regionförbundet. För att informera om näringslivets behov arrangerar därför Handelskammaren och regionförbundet ett seminarium den 9 februari. På mötet förklaras hur processen går till mer i detalj och utöver det kommer Handelskammaren att presentera sina övergripande synpunkter. Mer information och anmälan.


Kalmar län leder Euroregion Baltic under 2017

Under snart 20 år har regionförbundet samarbetat med åtta Östersjöregioner i Danmark, Polen, Ryssland och Litauen genom Euroregion Baltic, ERB. Nästa år firar organisationen sitt 20-årsjbileum. Antalet invånare i ERB-regionen är över 6 miljoner av Östersjöregionens totalt över 50 miljoner. Det utgör ett viktigt närområde och har potential för ökad handel, turism och ökat kulturutbyte.

I det mer spända läget i världen, Europa men också i Östersjön är samarbetet i regionen idag viktigare än någonsin, säger Akko Karlsson, regionförbundets vice ordförande och ERB:s tillträdande ordförande under 2017. Under ordförandeskapet kommer arbetet med vatten samt ungdomsfrågor att prioriteras.

Akko Karlsson, tillträdande ordförande för ERB.

Ungdomsfrågor i fokus på ERB:s årliga forum i Kalmar den 7 februari

Varje år arrangerar Euroregion Baltic ett årligt forum dit man bjuder in representanter från bl.a. kommuner, frivilligorganisationer, näringsliv och universitet för att samlas kring ett tema och undersöka möjligheterna till framtida gränsöverskridande samarbeten. Årets forum anordnas den 7 februari på temat Ungdomars delaktighet och inflytande. Regionförbundet kommer under forumet att presentera sitt ungdomsarbete samt arbetet i det gränsöverskridande ungdomsprojektet CaSYPoT. Dessutom kommer representanter från andra organisationer som arbetar med ungdomsfrågor att beskriva sitt arbete t.ex. Union of the Baltic Cities, UBC, och samarbetsorganisationen BCCCS. Läs mer och anmäl dig.


Förstudiemedel att söka för projekt inom områdena transport, utbildning och arbetsmarknad

Nu finns förstudiemedel att söka i South Baltic programmet under perioden 10-30 januari för projektförberedelser inom transport, utbildning och arbetsmarknad.75 % EU-stöd gäller och maximalt 30 000 euro kan sökas av svensk projektägare. Mer information


Regionala strukturfondsprogrammet för Småland och Öarna nu öppen för ansökningar


Finansiering att söka för insatser eller projekt för jämställd regional tillväxt

Regionförbundet i Kalmar län avsätter 3 000 000 kr för att medfinansiera insatser under 2017/2018 som kan bidra till en framtida mindre könssegregerad arbetsmarknad i Kalmar län. Finansiering kan sökas för förstudier, pilotprojekt men också genomförande av konkreta insatser för vald målgrupp. Mer information


Vad ska man tänka på inför en projektansökan? ESF-rådet bjuder in till informationsdag.

Svenska ESF-rådet Småland och Öarna bjuder in potentiella projektägare till information och workshop om vad som är viktigt att tänka på inför projektansökan. Hur utvecklar man en förändringsteori? Hur integrerar man jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering i planen för projektet? Vad är i övrigt viktigt att tänka på inför ansökan? Läs mer och anmäl dig


Ny rapport från Nka: Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, har tagit fram rapporten "Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv" på uppdrag från Socialdepartementet. Rapporten ingår i den nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen vilket sammanfaller med Nka:s uppdrag att agera resurs och expertstöd i anhörigfrågor. Via länken nedan finns mer information, kan du läsa eller ladda ner rapporten och ta del av en filmad intervju med Susanne Rolfner Suvanto som är regeringens särskilda utredare för att ta fram förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Mer information


Digital tillgänglighetsguiden inom Småland och Öland

Inom kort drar arbetet igång med att skapa och implementera en digital tillgänglighetsguide med tillhörande mobil lösning inom Småland och Öland. Syftet är att visa vilka besöksmål, aktiviteter, boendeanläggningar och restauranger som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Medel till projektet beviljades i december från Regionala fonden Småland och öarna.


Vill du söka en konsultcheck? Från och med den 1 januari görs alla ansökningar av konsultcheckar digitalt. Läs mer och ansök.

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev