Vision 2030

Ibland kan det vara lättara att komma igång med de egna diskussionerna om man har något att utgå från, därför kommer här Södermanlands hembygdsförbunds synpunkter på förslaget till vision för Sveriges Hembygdsförbund som riksstämman kommer ta ställning till i maj. Styrelsen hade funderat någon månad innan styrelsemötet som ledde till skrivelsen nedan. 

 Ni i hembygdsföreningarna har på er till den 31 januari 2017 att komma in med ett svar till Sveriges Hembygdsförbund. De regionala förbunden hade en kortare tid på sig och vårt svar nedan är redan inskickat till vision2030@hembygdsforbundet.se

Tyck till ni också!


Södermanlands hembygdsförbunds synpunkter och idéer kring förslaget till Vision 2030.

Förslaget redovisar två visioner, en kort och en något längre. Vi kan inte förstå varför det skall behövas två varianter. Vilken är egentligen hembygdsrörelsens vision? Är det den korta eller den längre? Eller har vi två visioner? Det kan lätt uppfattas som om vi i hembygdsrörelsen inte riktigt vet vad vi vill eller vad vi står för. Det blir otydligt och på gränsen till flummigt. Södermanlands hembygdsförbund är av den bestämda uppfattningen att det bara kan finnas en vision.

 Vår uppfattning är vidare att en vision skall vara enkel, tydlig och lätt att komma ihåg, om inte ordagrant så i alla fall dess andemening. Vi anser att nuvarande förslag inte lever upp till detta, vare sig den korta eller den något längre versionen. I stället framstår förslagen som ett staplande av politiskt korrekta termer och som gör att båda versionerna är svåra att ta till sig och ännu svårare att komma ihåg.

 Förslagen visar inte på vad som utmärker just hembygdsrörelsen och vad hembygdsrörelsen vill nå, utan kan i stort sett vara framtagna till vilken förening eller förbund som helst. Något som visar att det är hembygdsrörelsens vision måste finnas med. Den som läser visionen skall förstå att det är hembygdsrörelsen det handlar om.

 I paragraf 2 i Sveriges Hembygdsförbunds stadgar finns hembygdsrörelsens grundsyn. Här redovisas på ett utomordentligt sätt vad rörelsen står för. Den omfamnar mycket men är ändå lätt att förstå och att ta till sig och är även lätt att, som helhet eller i delar, använda vid diskussioner eller som grund för föreningens verksamhet. De föreslagna visionerna verkar vilja konkurrera med vår grundsyn vilket vi tycker är olyckligt. Vision 2030 skall inte ta upp kampen mot vår grundsyn utan i stället verkligen uttrycka en vision. Dvs. ett mål långt fram att ta sikte på, ett mål som inte är mätbart men väl något att sträva mot.

 Som framgått ovan är Södermanlands Hembygdsförbunds uppfattning att en vision bör vara enkel och tydlig samt lätt att förstå och komma ihåg. Därför behöver den vara kort, gärna slagkraftig och den måste kunna användas av alla förbund och föreningar oberoende av olika lokala förutsättningar.

 Ett förslag på vision som kom upp under vårt arbete, och som visar hur våra tankar gått, är att till år 2030 skall vårt sikte vara inställt på att:  

Hembygdsrörelsen är en mötesplats för din bygds historia och utveckling.

Södermanland 11 december 2016

Pehr Bengtsson, Ordförande

Södermanlands Hembygdsförbund


facebookhomepage