Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 18, 2016

Då var presidentvalet avgjort. Den har föregåtts av en debatt som i stor utsträckning handlat om mycket annat än politik. Det kanske är en av de mer parodiska valkampanjerna i USA:s historia. Hur resultatet kommer att påverka Sverige och Kalmar län återstår att se. USA är en av Sveriges och även vårt läns viktigaste exportmarknader och Trump har tydligt deklarerat en mer protektionistisk hållning vad gäller bl.a. den internationella handeln. Återstår nu att se om hans agerade under valkampanjen varit ett strategiskt skådespel för att locka väljare som normalt sett låtit bli att rösta eller om det är så drastiskt som det i många stycken framställts.

Företag och offentlig sektor har allt svårare att rekrytera personal. Detta är inte unikt för vårt län utan ser mer eller mindre likadant ut i hela Sverige. Konkurrensen bland arbetsgivare är hård och det är viktigt att arbeta för att vara en attraktiv arbetsgivare och arbetsplats. Regionförbundet och Landstinget i Kalmar län går därför in i en gemensam insats tillsammans med länets kommuner, ett antal företag samt Linnéuniversitetet för att se vad vi kan göra gemensamt för att attrahera kompetens till länet. Under två seminarier i november ska frågan diskuteras och ett antal aktiviteter arbetas fram. Detta hoppas vi är starten till ett närmare samarbete kring rekryteringsfrågor i länet mellan privat och offentlig sektor samt mellan ett antal större arbetsgivare.

Inom ramen för arbetet med Trä i Småland, Smålands strategi för den trärelaterade industrin, genomförs Träveckan den 21-27 november med ett antal aktiviteter. I Nybro genomförs bl.a. en inspirationskväll om trä den 22 november. Kvällen innehåller föreläsningar om hantverkets betydelse för designen, nya tekniker för möbelmontering, mingel och mässa m.m. Mer om detta går att läsa på traregionsmaland.se.

Helena Nilsson


Internationell marknadsföring på Smålandsdagen i Jönköping

Den 30 november anordnas Smålandsdagen, en inspirations- och kunskapsdag för besöksnäringen i Småland. Under dagen anordnas föreläsningar på temat internationell marknadsföring. Man kommer bland annat att kunna ta del av småföretagarens utmaningar, hur man kan arbeta med starka varumärken som Husqvarna och ABBA, Visit Swedens utmaningar och vägval inför framtiden, Swedish Welcome och mycket mer. Information om programmet och anmälan.


Delegation besökte Smålands Shanghaikontor

I oktober besökte en delegation från Kalmar län och Region Kronoberg Smålands Shanghaikontor. Syftet var bl.a. att diskutera hur verksamheten kan utvecklas ytterligare. På plats träffade delegationen Sveriges nya generalkonsul i Shanghai, Lisette Lindahl samt regionchefen för Business Sweden i Ostasien, Tobias Glitterstam. Dessa informerade om hur Kina utvecklas just nu. Även om tillväxtsiffrorna inte är riktigt lika extrema som tidigare är det tydligt att Kina utvecklas mycket fort. Nya tjänster och produkter rullas ut över denna jättemarknad i ett tempo som västerländska företag ofta har mycket svårt att hänga med i. Betaltjänster är ett exempel, där kinesiska tjänster nu är betydligt effektivare, enklare, säkrare och billigare än de kreditkort som vi är vana vid. En annan stor skillnad är Kinas nya politik mot korruption. De har inte bara lett till att korrupta politiker och tjänstemän straffats hårt utan också till att acceptansen för mutor snabbt minskat i befolkningen. Följ gärna vad som händer i Shanghai på verksamhetens facebooksida.


Guldläge för yrkesutbildade inom träindustrin

Bygginvesteringarna fortsätter att öka och snart bygger Sverige lika mycket bostäder som under miljonprogrammet. Stark efterfrågan gör att Småländsk trä- och husindustri närmat sig sitt kapacitetstak och många nya medarbetare behövs. Stora investeringar görs i ökad kapacitet och nya fabriker. Utsikterna för jobb och karriär inom träindustrin har aldrig varit så goda. Träregion Småland har därför valt att särskilt uppmuntra projekt som ökar intresset för jobb i träindustrin. Exempel på projekt är DesignRookie där ICS låter 350 skolelever tävla som designers inom möbelindustrin. Träcentrums projekt organiserar studiebesök för skolklasser på företag i hela Småland. I Nybro, Grimslöv och Vaggeryd visas Virserums Konsthalls vandringsutställning laddad med inspiration från Trä2016 – årets trätriennal. Parallellt har skolklasser i smålandslänen uppmuntrats att göra egna utställningar på tema trä och träanvändning. Läs mer om alla projekt och Smålands Trävecka.


Nka tipsar om konferenser med anhörigperspektiv - hösten/vintern 2016

Mellan den 29-31 maj 2017 anordnas konferensen 2nd International Young Carers Conference. Vid anmälan före den 20 november är det Early-bird-priser som gäller, vilket innebär att du anmäler dig till ett rabatterat pris. Läs mer om konferenser hösten/vintern 2016.


Uppdaterad kunskapsöversikt om förvärvsarbetande anhöriga

Anhöriga som kombinerar förvärvsarbete med anhörigomsorg var den första kunskapsöversikten Nka publicerade och som kom ut 2010. Sex år har gått sedan dess och nu kommer författaren Ann-Britt Sand med en ny version som inkluderar de senaste årens forskning inom området. Läs intervjun med Ann-Britt Sand om kunskapsöversikten.


Tredje ansökningsomgången för South Baltic nu öppen

Den 2 november öppnade South Baltic sin tredje ansökningsomgång för sökande som kommit långt i sin planering och byggt upp ett stabilt internationellt partnerskap. Utlysningen är öppen fram till den 16 december 2016. Projekt kan söka mellan 300 000 till 2 miljoner euro i EU-stöd och det finns ca 52 miljoner euro i EU-medel kvar att söka. EU-andelen är 75 % för svenska parter och medlen är fördelade på fem åtgärder inom South Baltic-programmet. På www.southbaltic.eu finns information om utlysningar, banketter och programdokument.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev