Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 15, 2016

Denna vecka går Ölands Skördefest av stapeln för 20:e året i rad. Arrangemanget har haft en fantastisk utveckling. Jag har själv haft förmånen att årligen följa skördefesten från nära håll. Vid starten, 1997, hördes en del kritiska röster som sa: ”Det gaur aldrig!” Men visst gick det. Det gick dessutom fantastiskt bra. Rolf Attoff, som var ekonomisk garant för evenemanget första åren, uttalade första året att målet var att det skulle vara fler besökare på Öland under skördefesten än under midsommar. Det målet nådde man redan året därpå. Arrangemanget har sitt hjärta i alla de som engagerar sig, som gör det lilla extra och som bjuder in besökare i trädgårdar och lador.

I samband med Ölands skördefest genomförs även livsmedelskonferensen Mötesplats kring svensk råvara för andra året i rad. Konferensen är ett led i genomförandet av länets livsmedelsstrategi och arrangeras av regionförbundet, länsstyrelsen och LRF.

I går invigdes hamnsaneringen i Oskarshamn. Det blir Sveriges enskilt största statliga saneringsprojekt någonsin. Målet är att minska spridningen av föroreningar från sedimenten i hamnen till Östersjön med 90 procent. Saneringen beräknas kosta 500 miljoner kronor.

Nu är det en dryg vecka kvar till Regiondagarna. Har du ännu inte anmält dig så går det bra att göra det här.

Trevlig Skördefest!

Helena Nilsson


Kalmar län säger nej till nedläggning av Bromma flygplats

Kalmar län säger nej till nedläggning av Bromma flygplats. Åtminstone tills man har säkerställt en minst lika god tillgänglighet med flyg till Stockholmsregionen som i dagsläget. Det beslutades på regionförbundets styrelsemöte den 9 september. I yttrandet till regeringen poängteras att om det beslutas om en nedläggning så förutsätter man att det görs insatser som säkerställer en lika god tillgänglighet som i dag. Man skriver också att det behöver fattas beslut som säkrar den nödvändiga kapacitetsförstärkningen på Arlanda innan man beslutar om en avveckling av Bromma.


177 ungdomar deltog i sommarens samhällsorientering

Under sommaren satsade Kalmar, Mörbylånga och Torsås kommuner på sina nyanlända ungdomar och genomförde samhällsorientering för unga. 14 grupper genomfördes i språken arabiska, dari, kurmanji, somaliska och tigrinja. Drygt 177 ungdomar mellan 13-20 år medverkade. I anslutning till samhällsorienteringen fick grupperna även besök av bl.a. socialtjänsten, polisen, Friskis och Svettis, Taekwondo Team East, biblioteken, Fryshuset, Nybro innebandyklubb samt föreningen Integration och Hälsa. Förutom en hög närvaro vid samtliga kurstillfällen, så visade även utvärderingen att kursen var väldigt uppskattad.


Hur påverkas kommuner och landsting av regeringens budgetproposition?

Den 17 oktober bjuder regionförbundet in till ett seminarium om regeringens budgetproposition och hur den påverkar kommuner och landsting. Under dagen medverkar Signild Östgren och Nils Mårtensson, ekonomer på Sveriges Kommuner och Landsting. De kommer dels att gå igenom innehållet i regeringens budgetproposition, dels SKL:s Ekonomirapport som innehåller bedömning av landstingens och kommunernas ekonomiska situation och förutsättningar samt den samhällsekonomiska utvecklingen på några års sikt. Anmäl dig här.


750 000 kronor för stärkt forskning inom digitalisering

Institutionen för datavetenskap vid Linnéuniversitetet bedriver sedan flera år forskning och utbildning kopplat till digitalisering. Nu går regionförbundet in med 750 000 kronor under tre år för att stärka det arbetet. Linnéuniversitetet kommer nu att etablera en forskningsgrupp inom datavetenskap med fokus på webb- och tjänsteutveckling inom IT-sektorn.


Nka:s nyhetsbrev nr. 7, 2016

I det senaste numret av Nka:s nyhetsbrev kan du bland annat läsa om Västerås stads arbete att införa e-hälsa och välfärdsteknologi, om en ny kunskapsöversikt om effekter av stödprogram riktade till barn och/eller föräldrar vid missbruk samt om Mia Forslind och sonen Billy som har flerfunktionsnedsättning. Läs nyhetsbrevet.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev