Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 14, 2016

Andra halvlek av 2016 har dragit igång i raketfart. En stor del av hösten ägnar vi på regionförbundet åt att revidera den regionala utvecklingsstrategin. Arbetet sker i dialog med kommuner, landstinget, näringsliv, ideell sektor, myndigheter m fl. Vi inleder dialogen med våra ägare, dvs. kommunerna och landstinget för att senare under hösten träffa övriga. Arbetet pågår under 2016 och delar av 2017. Ett utkast av dokumentet ska finnas framme till sommaren. Då ska dialogen ha resulterat i ett antal målbilder som vi i länet kan vara överens om samt strategier hur vi ska ta oss dit. Vi vill i processen fokusera på att lyfta fram länets styrkor samt det vi har som är unikt och som vi kan bygga vidare på. Vårt län har mycket att erbjuda. Inte minst i form av god livskvalitet och de goda möjligheterna att bo, verka och leva.

På tal om goda förutsättningar så var jag nyligen i Stockholm och skulle ta mig till Arlanda i värsta rusningstid. Pga. en olycka var Arlanda Express inställt. Det ledde till att många hänvisades till flygbuss och taxi med kraftiga förseningar och missade anslutningar som följd. I kön på väg ut till Arlanda konstaterade vi hur extremt sårbart det är med så mycket folk få en så pass liten yta som Stockholm ändå är. I Bryssel före sommaren träffade vi en norsk regionpolitiker som pratade om hur man i Norge ser på relationen stad och land samt behovet av särskilda strategier för landsbygdensutveckling. Han pratade dock inte om ”landsbygdsstrategi” utan om ”avlastningsstrategi”. Under flera mandatperioder har Sveriges regering, oavsett färg, haft strategin att satsa där det växer vilket i stort sett inneburit storstadsregionerna. Denna strategi har drivit på urbaniseringen och det blir en negativ spiral vilket skapar än mer obalans i Sverige AB.  Kanske är det dags att införa en avlastningsstrategi för att göra Sverige AB mindre sårbart?

Helena Nilsson


Regionförbundet stödjer E-Faktor Kalmar län

Hur kan man skapa möjligheter för utveckling hos företag samt arbetslivserfarenhet hos studenter? Ett exempel på hur man kan göra det är projektet E-faktor. Där får företag och organisationer hjälp av Linnéuniversitetets studenter att lösa olika utvecklingsfrågor som man själv inte hinner med. Via Drivhuset matchas studenterna ihop med företagens uppdrag och får därefter utbildning i projektledning, idé- och affärsutveckling för att kunna hjälpa till att lösa olika "case". Regionförbundet stödjer projektet med 167 000 kronor för fortsatta insatser under 2017. Mer information om arbetet.


Förskolan är livsviktig för barn som anhöriga - ett material för fortbildning

Nationellt kompetenscentrum anhöriga publicerar nu material som är tänkt som ett stöd i förskolans arbete med att erbjuda barn med allvarliga svårigheter hemma ett trygghetsskapande komplement till hemmet. Materialet innehåller korta texter och länkar till både skriftligt material och film som underlag till reflektion och diskussion. Mer information om fortbildningsmaterialet


Förbättrad samverkan diskuterades med nationella myndigheter

Under veckan som gick hade regionförbundet besök av Skolverket, Myndigheten för yrkeshögskola, Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket. Syftet var att lyfta upp aktuella frågor inom uppdraget att jobba med kompetensförsörjningsfrågor. Under dagen diskuterades bland annat den akuta lärarbristen, länets framgångsrika arbete med att minska avhoppen från grund- och gymnasieskolan men också hur vi bättre kan samverka i framtiden mellan lokal, regional och nationell nivå. Mer information om vårt arbete med kompetensplattform Kalmar län.


Kommuner samverkan kring ökad tillväxt och inflyttning

Hur kan man samarbeta över kommungränser för ökad tillväxt och inflyttning? Sedan 2014 samarbetar Kalmar, Mönsterås, Oskarshamn under det gemensamma namnet Kalmarsundsregionen. Nu ansluter också Mörbylånga och Torsås. Under tre år kommer man bl.a. att marknadsföra sig tillsammans genom gemensamma event, digitala nyhetsbrev, gemensam webbsida och sociala medier. Ett spännande initiativ! Nu går regionförbundet in och stödjer arbetet med 450 000 kronor under tre år. Läs mer


Hur kan kulturarvet bidra till social sammanhållning i dag?

Denna vecka bjuder Kalmar läns museum, Bridging Ages (internationellt nätverk för tidsresor), Regionförbundet Kalmar län, Linnéuniversitetet och Svenska Kyrkan in till den internationella konferensen Let’s do it! Social Cohesion through Applied Heritage and the Time Travel method. Ämnet är angeläget för kulturarvssektorn och för hela samhället. Konferensen tar ett brett grepp utifrån exempelvis hälsa, religion, konflikter i lokalhistoria, arkeologi och pedagogik. Och inte minst, hur formar vi framtidens kulturarv? Under några dagar delar kulturhistoriker, pedagoger, konfliktforskare, hälso- och religionsvetare inom både akademi och praktik, från olika länder i Europa, Afrika och Amerika med sig av sina erfarenheter. Mer information


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för regionförbundets nyhetsbrev