Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 1/2017

Välkommen till Gård & Djurhälsans Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Nötköttsseminariet

Vi vill tacka all deltagare som hjälpte till att göra Nötköttsseminariet på Billingehus till ett lyckat och trevligt arrangemang.

Sammanfattningar av föreläsningarna finns nu att ladda hem, klicka här.

Dags att köpa avelstjur?

Som man sår, får man skörda heter det som bekant och det är bland annat föregående års satsningar på avelstjuren som ni nu skördar i kalvningssäsongen.

Om det är dags för en ny avelstjur är det värt att ägna lite tid åt att han ska passa just din besättning.

På vår hemsida finns artiklar att läsa för att göra ett bra val:

Kort och gott om avelstjuren

Besiktning av avelstjuren i fält

Rekommenderad testikelomkrets för tjurar

ERFA-kurs med tema avelstjuren

Vi erbjuder i vår ERFA kurs med tema avelstjuren. Vi diskuterar kring val av avelstjur. Vilka egenskaper är viktiga? Vad är AIX, MIX, PIX och FIX? Vad säger stamboksbeviset? Inhysning? Bör avelstjurens tillväxt begränsas?

Praktiskt moment med undersökning av tjur ingår också, läs mer under kurser på vår hemsida.

Kalvningstid

Denna tid på året är kalvningarna i gång på de flesta håll.

Uppdatera er gärna om kalvningsförlopp och om hur man kan lösa och reda ut enklare fellägen genom att läsa i broschyren ”Kalvning och kalvningshjälp”.

Den kan ni ladda hem genom att trycka på länken

Ökat smittryck

När många kalvar föds ökar beläggningen snabbt och med det följer ett förhöjt smittryck.

Som kund hos oss ingår kostnadsfri diagnostik av de vanligaste patogenerna som orsakar kalvdiarré. Kontakta din nöthälsoveterinär för hjälp med en remiss! Klicka på länken för en förteckning över nöthälsoveterinärerna.

Blir kalven bra när du behandlat mot lunginflammation?

Luftvägssjuklighet drabbar många kalvar och det är ett kännbart tapp i tillväxten för producenten. 

När veterinär eller den producent som har delegerad läkemedelsanvändning startar behandling med antibiotika är det viktigt att kalven blir frisk.

För att behandlingen ska bli lyckad krävs att behandlingen startar i tid, samt att kalven ges rätt dos. Det  betyder att du måste uppskatta kalvens vikt rätt. Om du inte tämligen säkert vet vikten är det bra att använda sig av ett måttband. (Det finns bröstomfångstabeller från ett SLU-försök att använda sig av om du har ett vanligt måttband, klicka här). Doseringen av läkemedlet ska också vara rätt. Penicillin (t.ex. Penovet eller Ethacillin) ska, för kalvar upp till 100 kg, doseras i 14 ml per 100 kg kroppsvikt, en gång dagligen i 5 -7 dagar. Djur större än 100 kg ges 10 ml per 100 kg, en gång dagligen i 5 -7 dagar.

Om kalven inte svarat på insatt behandling inom 2 dagar bör du kontakta din veterinär igen.

Utvärdera alltid resultatet av insatta behandlingar

Om du har  många behandlingar som inte blir bra, eller många kalvar som måste behandlas om igen måste orsakerna bakom det utredas lite noggrannare. Tveka inte att kontakta din nöthälsoveterinär så hjälper vi dig! Att skicka kalvar som dött till obduktion är ett utmärkt verktyg för att utreda dåligt behandlingsresultat med. För våra kunder utgår dessutom ingen djurägaravgift!

Schmallenbergvirus aktivt i delar av Europa

Från Tyskland, Belgien, Holland, Storbritannien och Irland har man under de senaste månaderna rapporterat om fall av aborter, missbildningar eller positiva övervakningsprover från får och nöt. Det tyder på att smittan cirkulerat, men i begränsad omfattning. Det kan inte uteslutas att smittan även nått Sverige. Läs mer på SVAs hemsida

Vill du prova att arbeta med lean i liten skala?

Genom filmen Standard gris kan du göra en av Lean Lantbruks övningar som illustrerar betydelsen och värdet av att arbeta med standarder och rutiner i vardagen. Filmen är ca sex minuter lång och du behöver bara papper och penna för att göra den. Du hittar filmen här.

Samlad statistikplattform för kött

En av åtgärderna i de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm är att utveckla statistikinsamlingen för ökad kunskap om hur marknaden fungerar och för att ge bättre grund för åtgärder hos såväl kommersiella som offentliga aktörer. 

En databas med statistik över gris-, nöt- och lammproduktion som uppdateras varje vecka är framtagen av en grupp bestående av Svenska Köttföretagen, LRF Kött och Jordbruksverket. Statistiken är fri att användas av alla.

Statistikplattformen innehåller en stor mängd aktuell data om gris, nöt och lammproduktion presenterat i ett användarvänligt power point-format med över 70 bilder. Plattformen uppdateras varje vecka och det finns siffror för import, export, avräkningspriser, slaktpriser, kvalitetsutfall, hur mycket som konsumeras och allt annat man som lantbrukare, konsument eller rådgivare behöver veta om köttproduktionen i Sverige.

Alla som vill är fria att använda statistiken och bilderna men uppmanas att källhänvisa. 

Du hittar statistikdatabasen här!

Webverktyg för planering av köttdjursstall

Byggnader och inhysningssystem för nötköttsproduktion ska möjliggöra en effektiv produktion, god djurvälfärd, bra arbetsmiljö och hög arbetssäkerhet.

Forskare vid SLU har tagit fram ett webbaserat planeringsunderlag som riktar sig till nötköttsproducenter som planerar stall för köttdjur och även till rådgivare, lärare, högskolestudenter och elever vid naturbruksgymnasier.

 Verktyget är indelat i sju avsnitt som vägleder genom processen och ger möjligheter till fördjupning: Börja här, förutsättningar, stallsystem, planlösningar, byggnader, mått samt grunder & litteratur. Projektet är finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning.

En direktlänk till verktyget Nötstallplan finns här.

Projekt Romeo - möjlighet för den som utökar

Svenska McDonald’s vill stärka svensk nötköttsproduktion och öka tillgången på svensk råvara. För att nå det målet måste vi öka antalet dikor i Sverige. Därför har McDonald’s, SNP och LRF inlett ett samarbete för mer svenskt nötkött.

De företagare som satsar på fler dikor kan ansöka om att få en sponsrad tjur till ett värde av 25 000 kronor via detta samarbete. Projektet omfattar 100 tjurar som kommer delas ut av projektet som pågår under 2016-2018. Utökningen får ske under 2 år.

Är du intresserad? Läs mer om projektet och hur ansökan går till på Sveriges Nötköttsproducenters hemsida!

Årets auktion på Gunnarp närmar sig

Den 31 mars kl 13.00 börjar auktionen på Individprövningsstationen på Gunnarp, strax utanför skånska Hörby. Som vanligt finns det möjlighet att titta på tjurarna innan auktionen; stallarna är öppna 15.00-18.00 den 30 mars och från kl 10.00 den 31 mars.

Läs mer om alla tjurarna på Köttrasprövningens hemsida och i Auktionskatalogen, som du kan ladda ner här.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.