Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 6/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans sjätte Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Tack till alla ni som deltog i vår kundundersökning!

Nötköttsseminariet 2017

Nu är dags att anmäla sig till Gård & Djurhälsans Nötköttsseminarium, som arrangeras 19-20 januari på Billingehus i Skövde.

Visst är det dags att träffa kollegorna i branschen, utbyta erfarenheter och lära sig något nytt? Välj mellan flera spännande föreläsningar under två dagar. Engagemang, tillväxt och nyttiga fakta i en väl avvägd blandning !

Sista anmälningsdag är den 8 januari. Läs mer om program och praktiska detaljer här.

Hjärtligt välkommen!

Läs på inför kalvningsperioden

Inför kalvningsperioden kan det vara bra att uppdatera sig på hur ni själva löser enkla fellägen och när ni bör ringa på veterinär.

På jordbruksverkets hemsida finns skriften "Kalvning och kalvningshjälp" som är kostnadsfri att ladda ner. Vill Ni istället ha broscyren kan ni beställa den för en liten slant. Klicka här för att komma till sidan där ni kan ladda ner eller beställa den.

Hantera djuren utan stress

Vid årets Köttriksdag på Visby höll Sofie Andersson och Maria Torsein ett föredrag om Säker djurhantering.

Genom att tänka efter på hur drivgångar och hanteringsfållor ska utformas kan man minska stressen för djuren och därigenom få en effektivare och säkrare djurhantering. Kunskap om kons naturliga beteende är också viktigt för att kunna förutsäga skaderisker.

Tänk på:

  • Liggande rör i fållor och stallar innebär att man kan klättra upp vid fara
  • Ha alltid minst en reträttväg
  • Vid arbete med tjurar eller nykalvade kor är det bra att vara två
  • Möjlighet till fixering är viktigt- antingen som en behandlingsbur eller via låsbara fronter
Foto: Yxskaftkälens angus

Extra ljus är viktigt för tillväxten

Under den mörka tiden kan det vara bra att tänka på hur ljust man har det i sina stallar samt hur många timmar djuren har ljus. Man har i försök visat att genom att öka ljustimmarna från 10 till 18 timmar hos mjölkdrickande kalvar 0-56 dagar gamla, ökade tillväxten med 200 gram per dag. kalvarna åt också mer kraftfoder och drack mer vatten. 

I ett annat försök fann man att vilotiden var mycket viktig för att kunna uppnå de positiva effekterna av fler ljustimmar. Kalvarna behöver ha det släckt 8 timmar om dygnet för att kunna vila. I slaktstallet rekommenderas att ha 170 LUX.

Mineraler behövs inför kalvningen

Mineraler är nödvändiga för att djuren ska kunna hålla en optimal tillväxt och hälsa. Nu är det dags att ge rekommenderad mineralgiva för att de dräktiga hondjuren ska hinna "ladda upp" kalven och sin råmjölk med selen och nödvändiga vitaminer.

Ett mineralfoder med selenjäst har ett bättre upptag i kon och är därför att rekommendera. Selenjästen utsöndras också mer och under längre tid i mjölken, jämfört med natriumselenit. Selen kan föras över till kalven i moderlivet (i magen på kon) men de viktiga vitaminerna A och E överförs företrädesvis genom den livsviktiga råmjölken. Om ni erbjuder fri tillgång är det bra att mäta åtgången på mineral så vet ni hur mycket som går åt.

Mineral med selenjäst bör ges minst 8 veckor innan första beräknade kalvningen.

Jämnare hull på dikorna med mixat foder

Ett lämpligt hull på dikorna är en viktig förutsättning för en bra dikalvsproduktion, men det innebär också en utmaning i att kombinera exempelvis ensilage och halm på ett sätt så att konsumtionen blir såsom man planerar.

En studie på Götala nöt-och lammköttscentrum vid SLU i Skara har visat att mixat foder bestående av 60 procent ensilage och 40 procent halm gav ett jämnare foderintag och en högre halmkonsumtion jämfört med om fodret utfodrades separat. I försöket ingick 23 dikor, där en grupp fick fri tillgång till mixat foder från försökstart i lågdräktighet till kalvning och den andra gruppen fick fri tillgång till ensilage under fyra dagar och därefter fri tillgång vetehalm under tre dagar under samma tidsperiod som gruppen med mixfoder. 

De kor som fick mixat foder åt totalt mer foder än de som fick fodret separat, halmkonsumtionen var mycket större och foderintaget var betydligt jämnare. Vissa av korna i gruppen som fick fodret separat valde ibland att inte äta av halmen. Mixen hade en hög halminblandning och detta ledde till en underutfodring av både protein och energi under högdräktigheten. De kor som fick separat utfodring överutfodrades med protein de dagar som de fick vallensilage. Trots stora skillnader i foderkonsumtion och näringsinnehåll framkom inga skillnader i vikt eller hull mellan grupperna vid kalvning. Kalvarnas födelsevikt och kornas dräktigheter under nästföljande säsong påverkades inte av försöksleden.

Läs mer om försöket här.

Är du Ny nötköttsproducent?

Nötköttsbranschen är en spännande bransch, med stor efterfrågan på svenskt nötkött. Det finns många möjligheter att forma sin produktion efter företagets förutsättningar, samtidigt som man måste ha god framförhållning och vara beredd på utmaningar för att bedriva ett framgångsrikt nötköttsföretag. 

Gård & Djurhälsan erbjuder dig som är ny nötköttsföretagare – eller som tänker börja med en ny inriktning i ditt befintliga företag - till en spetsgrupp med målet att skapa förutsättningar för lönsamhet i nötköttsföretagen från start, och också ge möjlighet att dela erfarenheter och funderingar med andra kollegor i samma situation.

Läs mer om vad projektet, som är delfinansierat genom Landsbygdsprogrammet, innebär här!

Det går fortfarande att anmäla sig, hör gärna av dig till Anett Seeman om du är intresserad!

Stallskolor med fokus på mjölkraskalvar

Stallskolor om mjölkraskalvar

Under senhösten/vintern kommer vi, tillsammans med Växa Sverige, att anordna s k "Stallskolor" om mjölkraskalvar, med målet att få bättre lönsamhet på kalvarna genom att hjälpas åt med idéer, kunskap och lösningsförslag. I Danmark finns mycket goda erfarenheter från Stallskolor, som är en variant på Erfagrupper där gruppen arbetar mot gemensamt överenskommet mål.

Gård & Djurhälsan erbjuder dig som föder upp mjölkraskalvar - både mjölkproducenter och ungnötsuppfödare, tillsammans med Växa Sverige, möjlighet att vara med i en av ett antal Stallskolor runt i landet. Läs mer om vad det innebär här!

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

God Jul och Gott Nytt 2017!

Vi på Gård & Djurhälsan vill tacka dig som kund, leverantör och samarbetspartner för året som gått.

Vi önskar alla en God Jul och Gott Nytt 2017!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.